כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
זו לא דוגמית, זו מנת בריאות מרוכזת | צילום: shutterstock
שתף:
זו לא דוגמית, זו מנת בריאות מרוכזת | צילום: shutterstock
בשנים האחרונות, כקונטרה לתרבות השפע, יותר ויותר אנשים מאמינים ש"פחות זה יותר" ומאמצים לחייהם את המינימליזם. כעת נראה שהמגמה זולגת גם לתזונה שלנו ומהווה תנועת נגד לטרנד המנות המוגזמות והמושחתות ששטף את חיינו.
על פי התזונה הפונקציונלית, גישה תזונתית הדוגלת בבחירת מזונות שמכילים כמה שיותר רכיבים תזונתיים חיוניים ומרפאים, בהתאמה אישית, מאמינים כבר שנים רבות שעדיף להפחית ולפשט. משמע, לאכול מזון פשוט ככל האפשר, עם רשימת רכיבים קצרה ככל הניתן ולצרוך ירקות ופירות בשלמותם.
הכל שאלה של ריכוז
התזונאית הפונקציונלית, ד"ר למדעי הרפואה והתזונה, דיאנה מיניץ, לוקחת כעת את התפיסה הזאת צעד אחד קדימה, וטוענת שככל שהאוכל שנאכל יהיה קטן יותר בממדיו, כך הוא יהיה מזין יותר.
ד"ר למדעי הרפואה והתזונה, דיאנה מיניץ | צילום: מתוך אינסטגרם
שימו לב, מיניץ לא מטיפה לאכול מנות קטנות של אוכל ולא עוסקת כלל בקלוריות. עצתה היא בעצם לאכול מזונות שמגיעים בצורה טבעית בממדים קטנים יותר, היות ולדבריה מזונות קטנים מכילים כמות גבוהה יותר של חומרים מזינים.
"שכשמדובר בצמחים, צריך לקחת בחשבון שקטן יותר זה טוב יותר משום שהפיטונוטריאנטים בהם מרוכזים יותר". אומרת מיניץ. פיטונוטריאנטים הינם חומרים טבעיים שמספקים לצמחים את הסגולות הייחודיות שלהם כמו צבע, ריח וטעם, והם עשויים לסייע במניעת מחלות בקרב בני אדם.
בצמחים שגודלם קטן, למשל עלי מיקרו או אוכמניות, הריכוז של אלה גדול יותר, כך שמקבלים כמות גדולה יותר של פיטונוטריאנטים על שטח קטן יותר. בעניין זה מיניץ מדגישה כי את ההשוואה כדאי לעשות בין ירקות ופירות מאותה משפחה. כלומר, אי אפשר למשל לקבוע שאוכמניות הן בהכרח יותר צפופות תזונתית מרימון, אבל אפשר לקבוע שאוכמניות בר זעירות הן יותר צפופות תזונתית מאוכמניות רגילות.
עוד סיבה טובה להעדיף קטן על גדול היא שבעוד שרובנו נתקשה לנשנש כמויות גדולות מדי של עלי קייל (וזו אולי אחת הסיבות לפופולריות הגבוהה של השייקים הירוקים), מרביתנו נוכל לנשנש בלי בעיה חופן של אוכמניות או עלי מיקרו.
אחת הדוגמאות הטובות ביותר לצמחים קטנים שהצפיפות התזונתית שלהם עולה על הצפיפות התזונתית של צמחים גדולים יותר, היא עלי מיקרו. העלעלים הזעירים האלה יותר צפופים תזונתית מעלה קייל ירוק גדול, למשל.
למעשה, במחקר שנערך על ידי מחלקת החקלאות של ארה"ב ב-2014, נמצא שעלי המיקרו מכילים כמויות גדולות פי חמישה של ויטמינים וקרוטנואידים (פיגמנטים אורגניים המצויים בעיקר בצמחים) בהשוואה למקביליהם הגדולים – וזו בהחלט סיבה טובה להרבות בצריכה שלהם.
מיניץ מדגישה שאין צורך לוותר על הפירות והירקות בגודל "רגיל" כשעושים קניות – אם ברוקולי, כרובית ועלי קייל יהוו חלק מרכזי בתזונה שלכם, הבריאות שלכם רק תצא נשכרת. כך גם לגבי מי שצורך פירות יער קפואים ולא טריים וקטנים.
יחד עם זאת, מיניץ מציעה לחשוב על צמחים קטנים כעל מיני פקעות דחוסות בחומרים מזינים, שכדאי מאוד לשלב בתפריט שלנו.
רוצים דוגמאות? עלי מיקרו (ולא רק כדי לקשט מנות שף), עלי בייבי, נבטים או אוכמניות בר – בשל הצפיפות התזונתית הגבוהה שלהם. בנוסף לכך, כדאי לדעת שעלעלים גדלים ומונבטים באופן מבוקר וללא חרקים וריסוס. עוד יתרון גדול לקטנטנים.