המדריך ל-NLP | צילום: shutterstock
מחשבה יוצרת מציאות, אמרו כבר מזמן, השאלה היא איך מייצרים מחשבות שייצרו מציאות טובה. שיטת ה-Neuro linguistic Programming) NLP), שפותחה בארצות הברית בשנות ה-70, עוסקת בדיוק בזה, על ידי לימוד השפה של המוח.
הטכניקות לעבודה עצמית שפותחו במסגרת השיטה, מיועדות לשנות את הדרך שבה אנחנו תופסים את העולם (במיוחד אם התפיסה הנוכחית שלנו לא בדיוק מוכיחה את עצמה). אם אכן האמונות שלנו מעצבות את המציאות, ייתכן שזו בעצם הדרך לשנות גם אותה.
להלן כמה טכניקות לשינוי תפיסת המציאות בשיטה שהפכה לסופר פופולרית – או אם תרצו, קורס NLP אישי ומזורז.
ניתוק
ודאי יצא לכם לא פעם לחוות תחושת לחץ תהומית, לפני ובמהלך ראיון עבודה, דייט ראשון או הופעה בפני קהל. גם אם אתם לא לוקים בחרדה חברתית מובהקת, יש מצב שחשתם חוסר שליטה בסיטואציה.
על פי טכניקת ה"ניתוק" (דיסוציאציה) של NLP, כדי להתגבר על מצבי לחץ כאלה ואחרים, יש לזהות תחילה את הרגשות שאתם רוצים להשתחרר מהם במצב זה – אם זה פחד, כעס, עצבנות, חוסר נוחות וכד'.
עכשיו דמיינו שאתם יכולים לרחף מעל הגוף ולהסתכל על עצמכם ועל כל הסיטואציה מבחוץ. שימו לב עד כמה התחושה שלכם משתנה דרך נקודת המבט החיצונית.
כדי לחזק את האפקט, אפשר לדמיין שאתם צפים אל מחוץ לגוף ומסתכלים על עצמכם ואז צפים אל מחוץ לגוף ה"חדש" ומסתכלים על עצמכם מסתכלים על עצמכם. ניתוק כפול שכזה, אמור, על פי השיטה, לגמד ואף לחסל את הרגשות השליליים והלחץ המתלווה אליהם.

מסגור מחדש
טכניקה שמתאימה למצבי דכדוך, שבהם נראה שהכול שלילי ולא פתיר, היא Reframing, ובעברית, "מסגור מחדש". כלומר, הגדרה מחודשת של מצבים, על מנת להביט עליהם באופן חיובי.
אם חוויתם למשל פרידה כואבת, במקום להתבוסס בייאוש, אפשר להסתכל על חצי הכוס המלאה, כמאמר הקלישאה, כלומר להתמקד ביתרונות הרווקות (ויש בהחלט כאלה) ובהפקת לקחים מהקשר שהסתיים, לקשרים עתידים. הגדרה מחודשת של האירוע, מאפשרת לחוות אותו באופן שונה.
דוגמאות נוספות ל"ריפריימינג" הם למשל להגדיר מצב של לחץ נפשי כסיטואציה של התרגשות וציפייה, לראות במבחן קשה אתגר מלהיב, לפרש זמני משבר כהזדמנות לצמוח וכיוצא באלה.

עיגון עצמי
ממש כמו הכלבים של פבלוב, שלמדו לקשר מזון לצלצול פעמון, ניתן, על פי ה-NLP, לייצר התניה עצמית לרגשות חיוביים.
המטרה היא לקשר בין גירוי בדמות מחווה גופנית פשוטה, לבין תגובה רגשית חיובית. או במושגי השיטה, "לעגן" את הרגש החיובי לפעולה, כדי שניתן יהיה לחזור אליו באופן יזום.
לשם כך, יש לבחור ברגש המבוקש, אם זה ביטחון, אושר, שלווה או חופש ולקבוע מחווה קטנה כמו משיכה בתנוך האוזן, לחיצה על קצה האף, תיפוף על הכתף וכד', ש"תפעיל את המנגנון".
בשלב הבא עוצמים את העיניים ונזכרים בסיטואציה בעבר שהתאפיינה ברגש המבוקש. מנסים לצוף אליה ולהחיות אותה על ידי התאמת מנח הגוף ושחזור המראות, הצלילים, הריחות והתחושות שהיו בחוויה המקורית.
כדי לעגן את הרגש בגוף, מבצעים תוך כך את התנועה המוסכמת ומחזיקים בה עד שהרגש מגיע לשיא. כל זה ייצור גירוי תגובה נוירולוגית, שאמורה להחזיר אליכם את הרגש המבוקש בכל פעם שתגעו בקצה האף או תמשכו בתנוך האוזן.
כדי לחזק את עוצמת "העוגן", העלו בזיכרון אירוע או מקום נוסף שבו הרגשתם את אותו רגש מבוקש וקשרו אף אותו לתנועה המוסכמת. כך תוכלו להוסיף לעוגן שלכם עוד חוויות חיוביות, כאלה שנתנו לכם את תחושת הרגיעה/אהבה/חופש, או כל מה שאתם כמהים אליו.

שיקוף מחוות
טכניקה נוספת של NLP, המבוססת על שיקוף שפת גוף, מסייעת לשפר את איכות החיים מהכיוון החברתי. היא מציעה לכם דרך להתחבב על אנשים באופן תת מודע, לקנות את אמונם ולייצר קשרים חברתיים, באמצעות "כניסה לראש שלהם", אם תרצו.
מכיוון שאנשים אוהבים את הדומים להם, כשאתם משקפים, בעדינות כמובן, את המחוות של האדם שמולכם, הוא ירגיש שהוא נמצא בסביבה תומכת ומקבלת ויפתח אהדה בלתי מודעת.
לשקף פירושו להתאים את תנוחת העמידה או הישיבה שלכם לזו של בן שיחכם, את טון הדיבור, הבעות הפנים ואפילו את מילות המפתח בשיחה. חשוב כמובן לשמור על עידון. עשיית יתר תבלוט ועלולה להביא לתגובה הפוכה מהרצוי.