כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הנקה אינה תמיד קלה וטבעית עבור אימהות. מלבד הצורך להתרגל ולהתחבר לתהליך, קיים אצל חלקן חשש שכמות החלב שלהן איננה מספיקה עבור התינוק. כיצד ניתן לשפר את תפוקת החלב באופן טבעי, ומה הקשר בין ממרח חילבה לתינוק שבע?
הכל נאמר כבר בשבחו של חלב האם: הוא קל לעיכול עבור התינוק, עשיר ברכיבים תזונתיים ונוגדנים שמחזקים את המערכת החיסונית ומגנים מפני מחלות, ובאופן כללי, מספק את כל מה שהרך הנולד צריך על מנת לגדול ולהתפתח.
בנוסף, פעולת ההנקה מיטיבה עם האם הטרייה, שכן היא מקלה על התכווצויות הרחם לאחר הלידה, מסייעת לחזרה למשקל תקין, מפחיתה לחצים ומחזקת את הקשר עם הילוד.
יחד עם זאת, נשים רבות מוטרדות מכמות חלב האם שלהם, אף יותר מהאיכות שלו. עבור מי שבוחרת להניק, לא תמיד ברור האם תפוקת החלב שהיא מייצרת מספיקה עבור התינוק.
כמות חלב בלתי מספקת, או לחילופין המחשבה שכמות החלב אינה מספקת את צרכי התינוק, הינה אחת הסיבות השכיחות להפסקת תהליך ההנקה ומעבר לתחליפים.
חשוב לדעת שישנן נשים מעטות אשר סובלות מבעיות בריאותיות כמו היפופלזיה (חוסר רקמת שד), אשר עלולה למנוע ייצור חלב, אך במרבית המקרים מדובר בגורמים הניתנים לטיפול ושינוי באמצעים פשוטים.
איך לשפר את כמות חלב האם שאת מייצרת?
להתחיל מוקדם ככל שניתן הנקה, עוד בחדר הלידה וביומיים הראשונים לחיי התינוק, משפיעה לחיוב על ייצור החלב בשלבים מאוחרים יותר. היא חשובה למערכת החיסון של הרך הנולד והופכת לרוב את התהליך לטבעי יותר – הן עבור התינוק והן עבור האם.
חלב ראשית (קולוסטרום) הינו החלב הראשוני היוצא מהשד מיד לאחר הלידה, והוא סמיך יותר, בעל גוון צהבהב ועשיר יותר בחומרים תזונתיים הנחוצים לוולד.
להיענות לדרישה ככל שהתינוק יונק יותר כך תייצרי יותר חלב בשדיים. רצוי לנסות לפעול בהתאם לצורכי התינוק ולאפשר לו להחליט מתי להפסיק לינוק. הנקה המתרחשת בין 8 ל-12 פעמים ביום, מסייעת לגוף לייצר את הכמויות הנדרשות.
לא מומלץ להתמקד בשגרת האכלה על פי שעות קבועות ולשים לב לסימני רעב אצל התינוק עוד בטרם הם הופכים לבכי.
להפחית לחץ חשוב לשמור על סביבה רגועה ותומכת בזמן ההנקה ולהימנע מעודף עצות מהסביבה לגבי הנושא, בייחוד אם הן יוצרות לחץ וציפייה. מצאי מקום נוח ונעים בו תוכלי להניק בשקט.
מחקרים מצאו שלחץ בזמן ההנקה, שעלול לנבוע מפחד מכישלון התהליך, מקטין את יכולת ייצור החלב.
להתמקד בהנקה ישירה ובלעדית במקרים בהם האם מניקה בעזרת פטמות סיליקון, ייצור החלב מופחת ,כי אין מספיק גירוי של השד. בנוסף, מתן בקבוק שמכיל תחליף חלב אם, בשילוב עם הנקות, עלול לגרום לכך שהתינוק יינוק פחות חלב מהשד.
אם הדבר מתאפשר, מומלץ לנסות לוותר על אביזרים חיצוניים ושימוש בתמ"ל, ולוודא שהתינוק יונק ביעילות. יחד עם זאת, חשוב לזכור שגם הנקה חלקית היא מצוינת וכל אם בוחרת את הדרך הטוב לה.
לאכול נכון תזונת האם משפיעה על כמות החלב שהיא מייצרת כאשר היא במצב של תת תזונה. על מנת לדאוג לבריאותך ותפקודך כאם מניקה, חשוב שתשמרי על תזונה מגוונת ומאוזנת שתבוא לידי ביטוי בהרכב החלב שאת מייצרת.
יש להקפיד על אכילה מסודרת ולצרוך לא פחות מ-1,800 קלוריות ביום.
מזונות ספציפיים שנמצאו כמשפיעים על ייצור של חלב אם הם:
מזונות להגברת הייצור:
נבטי אלפלפא
שומר
אניס
קימל
לואיזה
גרניום לימוני
עלי סרפד
צמחי תבלין שנמצאו כמייבשיחלב:
נענע
מנטה
מרווה
זוטא
פטרוזיליה
תימין (קורנית)
הגברת חלב אם בעזרת צמחי מרפא
ישנם מספר צמחי מרפא שידועים ביכולתם להגביר ייצור חלב אם:
חילבה (Trigonella Foenum) אחד מצמחי המרפא השכיחים ביותר להגברת ייצור חלב אם. ניתן להכניס גרגרי חילבה למרק או לעשות מהם ממרח.
צריכת חילבה בצורה נוזלית יכולה לגרום לריח דומה לסירופ מייפל בזיעה, בחלב ובשתן, ולכן, עבור מי שנרתע מהניחוח, מומלץ לצרוך אותו בכמוסות.
שיח אברהם (Vitex Agnus Castus) צמח המגביר ייצור חלב אם, ובנוסף, משפר מצב רוח וטוב למצבי דכדוך אחרי לידה.
אנג'ליקה סינית (Angelica Sinesis) הצמח משפר את תפוקת ייצור חלב האם, מחזק את האם לאחר הלידה ונוגד אנמיה. טוב במיוחד לאחר לידה קשה, ליולדת שאיבדה דם רב ולמצבי חולשה.
זרעי שומר (Foeniculum Vulfare) מגביר את כמות חלב האם ותורם להפחתת גזים אצל התינוק היונק.
דקל ננסי (Serenoa Serrulata) עוזר להתפתחות התינוק ומגדיל את ייצור החלב.
ורבנה (Verbena Officinalis) מגביר ייצור של חלב אם, מחזק את מערכת העצבים שלה ומסייע במצבי דכדוך לאחר לידה.