כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
לפני שאתם רוכשים אטמי אוזניים או מפרידים חדרי שינה, כדאי שתדעו שיש כמה טכניקות מוכחות שיכולות לסייע לכם לחלוק מיטה עם נוחר. בין הפתרונות: להחליף לו כרית או לשלוח אותו לשיעורי נגינה
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
שתף:
נחירות - בעיה של כמעט 40 אחוזים מהאוכלוסייה | צילום: shutterstock
שתף:
נחירות - בעיה של כמעט 40 אחוזים מהאוכלוסייה | צילום: shutterstock
אם אתם שוכבים במיטה, בוהים בתקרה ורק מתפללים שבני הזוג יפסיקו עם הרעש האיום של הנחירות כדי שתוכלו לעצום עיניים ולהירדם, חשוב שתדעו שאתם לא לבד. על פי הערכת חסר, כ-40% מהאוכלוסייה סובלים מנחירות באופן קבוע, ואיתם כמובן גם בני הזוג שחולקים איתם את חדר השינה.
נחירות יכולות לפגוע באיכות החיים, להפריע לאורך ואיכות השינה ובאופן כללי להיות מטרד מרגיז שעלול לעורר בקיעים גם ביחסים הזוגיים והמיניים. אם האפשרויות להשתמש בהתקנים חיצוניים שמולבשים על האף או לעבור פעולה כירורגית נשמעות לכם דרסטיות, זה מובן. השאלה היא: איך יוצאים ממעגל הרעש וחוסר הנוחות הלילי?
מה הן נחירות?
לפני שנדבר על הפתרון, מהי בעצם הבעיה? דרכי האוויר באזור הפה והאף נפתחות לצורכי הכנסת אוויר, אך בדרך ישנן רקמות רכות כמו הענבל, החך, הגרון והלשון.
במידה והרקמות הללו נוגעות זו בזו ורוטטות, האוויר הנכנס או היוצא משמיע את רעש הנחירה המוכר לנו כל כך. הנחירות יכולות להיות קלות מאוד, אך יש כאלו שיכולים להגיע לרמות קול של 50 דציבלים (לשם השוואה – רעש של אוטובוס שרחוק מאיתנו שלושה מטרים בלבד).
הגורמים המרכזיים לבעיה
כל חסימה בדרכי האוויר יכולה לגרום לנחירות – צינון, גודש בדרכי האוויר ולשון או שקדים מוגדלים יכולים כולם לחסום את מעבר האוויר ולגרום למפגש בין הרקמות הרכות ובכך לרטט בכל מעבר של נשימה. בנוסף, עישון והשמנה מגבירים מאוד את הסיכון לנחירות, ואפילו אלרגיות ואלכוהול יכולים להיות גורמי סיכון משמעותיים.
אנשים הסובלים מנחירות צריכים להיבדק על ידי גורם רפואי על מנת לבחון האם הם חווים דום נשימתי במהלך השינה.
עבור מי שרוצים להקל על בני זוגם, וגם על עצמכם, על מנת ליהנות מלילה נטול נחירות ורעשי רקע, ישנם פתרונות מוכחים ולא שגרתיים שאולי כדאי לכם לנסות. בקריאה ראשונה – מומלץ לשמור על ראש פתוח, ובתקווה, בעקבותיו יגיעו גם דרכי הנשימה:
תתחילו לנגן
מכירים את ה-דידג'רידו? מדובר על כלי הנשיפה העתיק ביותר בעולם שיוצר במקור על ידי התושבים המקוריים של אוסטרליה, האבורג'ינים. דווקא השוויצרים היו אלו שהחליטו לבדוק האם כלי הנגינה יכול לסייע במלחמה בנחירות.
משתתפי המחקר קיבלו שיעורים פרטיים בנגינה על דידג'רידו והתאמנו בבית בכל יום למשך ארבעה חודשים. לאחר תקופה זו נבדקו הנחירות והתברר שההיקף והחוזק שלהן פחת משמעותית. את השיפור ייתכן שניתן לייחס לעובדה שהנגינה על הכלי מצריכה מיומנות של נשיפת אוויר מהפה אל תוך הכלי, ובו זמנית שאיפת אוויר מהאף אל הריאות.
חדר כושר לפה
מספר חוקרים בסאו פאולו שבברזיל ישבו וחשבו לעצמם: "אם הבעיה בנחירות היא מפגש בין רקמות רכות וחולשה שלהם, למה שלא נחזק אותם?" כדי לעשות זאת, הם יצרו סדרה של תרגילים לאימון שרירי הלשון, החך הרך וקירות הלוע.
את התרגילים הם לקחו מעולם קלינאות התקשורת וביקשו מהנחקרים להתמיד באימונים למשך שלושה חודשים בלבד. כבר אחרי תקופה זו היה ניתן לראות שינוי משמעותי בהפחתת סימפטומים של תסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, שאחד מסימניה המובהקים הוא נחירות, והניסוי הוגדר כמבטיח.
החלפת כרית פשוטה
במנהיים שבגרמניה, התעמקו גם כן בנושא הנחירות. על פי השערתם, גם לתנוחת השינה יש השפעה משמעותית על עוצמת הנחירות, ולכן הם החליטו להעניק לנחקרים כריות שיאפשרו להם לשכב רק על הצד, ולא לשכב פרקדן, עם הגב מוצמד למיטה.
התוצאות היו מפתיעות – גם על פי מדידות בעזרת מכשיר מיוחד הנקרא "פלטיסמוגרף", המאפשר לבחון מדדים נשימתיים שונים, וגם על פי שאלון סובייקטיבי של בני הזוג של הנחקרים – הנחירות פחתו משמעותית ואיכות השינה עלתה.
אגב, אחת מהשיטות ליישם את התנוחה המומלצת הזאת בלילה היא לחבר כדור טניס לגב הפיג'מה של הנוחר, מה שיהפוך את השינה על הגב ללא נוחה וייאלץ שכיבה על הצד.
להוריד במשקל ולהפסיק לעשן ולשתות אלכוהול
כפי שכבר הזכרנו, עודף משקל עלול להוות גורם סיכון משמעותי לנחירות. אחת ההמלצות הרפואיות המרכזיות להפחתת נחירות היא פשוט להוריד במשקל. מחקרים הוכיחו שאכן יש קשר בין המשתנים ושהורדה במשקל יכולה לסייע ולהפחית את תדירות הנחירות ועוצמתן.
גם עישון ואלכוהול, הרגלים שידועים כמזיקים לכבד ולריאות, ועלולים להגביר סיכונים למחלות קרדיווסקולריות וסרטן, התבררו על במחקר כגורמים הנקשרים לתופעת הנחירות.
לסיכום, רוצים לנסות ולהילחם בנחירות של בני הזוג? עודדו אותם להיפטר מאלכוהול וסיגריות ולהוריד מעט במשקל. רכשו עבורם כרית או כדור טניס שיכריחו אותם לישון על הצד. ונסו להציג להם את האפשרות לאמן את שרירי הפה, אולי עם איזה שיעור על דידג'רידו.