כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אם אתם מרגישים שאתם הרפתקניים, תחרותיים ואגרסיביים במיוחד לאחרונה, ייתכן שאתם סובלים מיתר טסטוסטרון. למה זה עלול להוביל לאין־אונות, ומה קורה לתינוקות שנולדות לנשים עם עודף בהורמון הגברי?
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
שתף:
הגדול קטן יהיה? | צילום: shutterstock
שתף:
הגדול קטן יהיה? | צילום: shutterstock
לפני שאנחנו מתחילים בכלל לדבר על הורמון המין הזה, נסו להגות ט-ס-ט-ו-ס-ט-ר-ו-ן ולחשוב אילו אסוציאציות עולות לכם לראש…
אומנם, להורמון הגברי נהוג לייחס התנהגות אגרסיבית ומאצ'ואיסטית, אבל האמת היא שהוא מגלם תפקיד משמעותי יותר בגוף מכדי שאפשר יהיה לסכם אותו תחת הגדרה צרה שכזאת.
ראשית, למרות הדימוי הגברי המובהק, את הטסטוסטרון ניתן למצוא גם אצל נשים. אף שהוא נוכח בכמות רבה יותר בקרב גברים, הוא בהחלט לא שייך להם באופן בלעדי.
הטסטוסטרון אחראי חלקית על הדחף המיני אצל שני המינים, כמו גם על מסת השרירים וצפיפות העצם, וכן על סימני מין גבריים כמו שיעור על הפנים והחזה, עיבוי הקול ויצירת תאי זרע בקרב זכרים.
חוסר טסטוסטרון הוא מצב שכיח יותר מעודף של ההורמון, ולכן גם מוכר יותר. גברים ונשים החווים ירידה בכמויות ההורמון עלולים לחוות עייפות, ירידה בזיכרון ובחשק המיני ואפילו נמצא קשר בין העדרו לסוכרת ולתסמונת מטבולית.
יחד עם זאת, מצבים של עלייה ועודף של טסטוסטרון אכן קיימים, אף שקשה מאוד לאבחן אותם היות ורמות הטסוסטוסטרון בדם משתנות באופן דרמטי, אפילו במהלך יממה אחת. מה שחוקרים כן גילו אודות ערכים גבוהים של טסטוסטרון הוא מרתק.
הסיבה להתנהגות מאצ'ואיסטית? | צילום: shutterstock
עידוד תחרותיות
אם אתם מרגישים שאתם נעשים תחרותיים יותר בזמן האחרון, ייתכן שרמות הטסטוסטרון שלכם בעלייה ואתם לא יודעים זאת. על פי ממצאי מחקר שנעשה באטלנטה, ארה"ב, אתלטים ואתלטיות מפרישים יותר טסטוסטרון בהשוואה לעמיתיהם שאינם ספורטאים מקצועיים.
ההשערה של החוקרים היא שהפרשת היתר של ההורמון נקשרת לרמות המוטיבציה והצורך בהישגים איתם הם מתמודדים, אף שלא ברור עדיין מה היתרונות הפסיכולוגיים של שינויים הורמונליים אלה.
יתר אגרסיביות עד להגעת הילדים
מחקר משנת 2006 שבוצע בעיר לנקשייר שבאנגליה, הדגים היטב כי רמות הטסטוסטרון משתנות בהתאם לצרכים הסביבתיים והביולוגים של גברים. במהלך תקופת ההתבגרות, רמות הטסטוסטרון עולות על מנת לתמוך בתהליך הרבייה ובפיזיולוגיה הגברית. עוררות מינית מעלה את רמות ההורמון אף יותר ומעודדת התנהגות תוקפנית ואגרסיבית יותר.
מנגד, אותו מחקר מצא כי כאשר גברים נדרשים לרוך – כמו בתקופה בה הם מטפלים בצאצאים, רמות הטסטוסטרון שלהם יורדות. הסבר הגיוני להתרופפות הקשיחות של גברים רבים בסמוך לילדיהם.
מתרככים ליד הילדים | צילום: shutterstock
השפעה שלילית על מערכת המין הגברית
נשמע כמו שגיאה, אבל מדובר בפרדוקס אמיתי; בצ'ילה רצו לבדוק את נושא החשיפה לעודף טסטוסטרון עוד בשלב ההיריון, אך מאחר ולניסוי כזה אין אישורים של ועדת הלסינקי לניסויים רפואיים, הם ביצעו את הפרוטוקול על עוברים של כבשים במעבדה.
התוצאות היו חד משמעיות והצביעו על כך שעוברי כבשים שנולדו לאחר החשיפה המרובה להורמון הגברי היו רזים יותר, בעלי היקף שק אשכים קטן יותר וייצור זרע מועט יותר. על פי הנתונים הללו, מסתבר כי חשיפה עודפת לטסטוסטרון במהלך ההיריון וקצת לפניו דווקא משפיעה לרעה על ההתפתחות המינית של עוברים זכרים.
בהקשר זה, כדאי לדעת שמחקרים שנעשו על אתלטים גברים שמשתמשים בסטרואידים אנבוליים וטסטוסטרון כדי להגדיל את מסת השריר ולשפר את הביצועים הספורטיביים שלהם, הראו ממצאים דומים. אותם אתלטים סבלו מספירת זרע נמוכה, כיווץ של האשכים ואין־אונות, ביחס מוגבר יותר לעומת האוכלוסייה הרגילה.
השפעה על החלטות פיננסיות
אם אתם אנשים שמשקיעים בבורסה, כדאי לכם לקרוא את הדברים הבאים; באוניברסיטת אלסקה החליטו לבחון משקיעים מצליחים ולבדוק האם לביולוגיה ישנה השפעה על הדרך שבה הם מבצעים החלטות.
רמות הורמונים כמו קורטיזול וטסטוסטרון נבדקו בקרב המשקיעים והתוצאות הראו כי קיים קשר בין בחירות עם סיכון גבוה בנושאים כלכליים לבין רמות טסטוסטרון – ביחס תואם. כלומר, ככל שההחלטה הייתה מסוכנת יותר, רמות הטסטוסטרון של הנבדק היו גבוהות יותר.
אבל הקשר לא נגמר שם, מתברר שבקרב משקיעים שביצעו החלטות שהניבו להם רווחים גדולים וביצעו מיד לאחר מכן בדיקות, רמות הטסטוסטרון גם כן היו גבוהות מאלו של חבריהם שנבדקו במקביל.
החלטה מסוכנת וטסטוסטרון גבוה | צילום: shutterstock
שחלות פוליציסטיות והשפעה מיילדותית
השפעות של יתר טסטוסטרון לא פוסחות גם על נשים; במצבים בהם קיימת בעיית ביוץ והמחזורים אינם סדירים, כמו במקרה של תסמונת השחלות הפוליציסטיות, ישנה עלייה בכמות הטסטוסטרון בדם המלווה לעיתים במשקל עודף, סימני שיעור גבריים ואקנה.
כדי לזהות את תסמונת השחלות הפוליציסטיות אפשר, בין היתר, לבדוק את כמות האנדרוגנים בדם (שהמרכזי שבהם הוא טסטוסטרון) ולראות אם הם נמצאים בעלייה.
חשוב לדעת כי חוקרים מניו זילנד גילו כי אם אישה נכנסת להיריון במצב כזה, כמות הטסטוסטרון העודף בדמה עלולה להשפיע על מערכת הרבייה של העובר, אם מדובר בנקבה. בסיטואציה זו, התינוקת עלולה להיוולד עם איברי מין שאינם מוגדרים מספיק.