לא יחסים מהצד, סתם שונאת להתאמן לבד | צילום: shutterstock
לשכב עם אדם אחר מאחורי גבו של בן או בת הזוג שלכם נחשב תחת כל פרמטר כבגידה. אבל, זוגות רבים מתמודדים עם סיטואציות קצת פחות ברורות, בהן לא בטוח האם פעולה שהם עושים עם גורם שלישי נחשבת ל"אסורה" ולפגיעה באמון של בן או בת הזוג. ובמילים אחרות, האם מדובר על "בגידה בקטנה"?
לפני שננסה אפילו לגעת בשאלה, כדאי להכריז שלכל זוג יש גבולות שונים, חלקם נופלים בתחום האפור של היחסים וקשה לקבוע מהו לגיטימי באופן כוללני.
ובכל זאת, אחרי ההבהרה החשובה, אולי תרצו להכיר את המונח "מיקרו־בגידה". הביטוי, שמגיע מלועזית, מתאר פעולה של טיפוח מתון ומעודן של קשרים אינטימיים בלתי הולמים מחוץ לזוגיות שלנו, כך לפחות מגדירה המטפלת הזוגית אלישיה מוניוז.
למרות הכינוי המרוכך שניתן לה, "מיקרו־בגידה" איננה עניין חדש. למעשה, ניתן לקטלג אותה באופנים רבים גם תחת ההגדרה של "בגידה רגשית". יחד עם זאת, מה שכן השתנה לגביה, הן הדרכים המגוונות שלנו לממש אותה או להסתכן בה, במסגרת חיי האונליין שאנחנו מקיימים.
לייקים לאקסית
בעולם הרשתות החברתיות אנחנו נוטים לפעמים לאבד כיוון או לחצות גבולות שאינם ברורים או כאלו שאנחנו לא רוצים בהכרח להבהיר. לדוגמה, שליחת אימוג'יס לבבות לכל פוסט של האקס או האקסית, או הורדת או השארת אפליקציית היכרויות "רק" כדי לראות מה קורה שם.
אותם סממנים לא ברורים, לא חייבים להישאר בעולם המקוון כמובן, והם מתקיימים גם בחיים הממשיים. כמו במקרה של יציאה לארוחות צוהריים קבועות עם עמית או עמיתה לעבודה שהופכים להיות יותר ויותר קרובים רגשית אליכם. או שיחות עם ידיד או ידידה ספציפיים בכל פעם שהזוגיות שלכם במשבר.
אם התיאורים נשמעים לכם כמו חברות או ידידות לגיטימית ואף הכרחית, את החידוד אולי תמצאו בהבחנה שבין ידיד או ידידה המגלמים תפקיד משנה בחייכם לעומת אלו שמקבלים תפקיד ראשי.
בגידה? נוגע לא נוגע
במסגרת מיקרו־בגידה, אין לרוב אינטימיות פיזית מינית בין אחד מבני הזוג לגורם החיצוני. כלומר, הם לא מתנשקים או שולחים ידיים, אך ייתכן שתהיה ביניהם נגיעה קלה בשיער או בעורף או מחוות פלירטוט קטנות כמו שליחת קריצות באוויר.
אם נרצה לדייק קצת יותר, מדובר בהתנהלות אשר מפרה הסכמים המתקיימים בזוגיות ואת הבלעדיות הרומנטית שלה. וכן, זה קשר שיכול להוביל לבגידה "אמיתית" בסופו של דבר.
"אנשים רבים אינם רואים ב'רומנים רגשיים' רמאות מכיוון שהם אינם מערבים יחסי מין", טוענת המטפלת המינית, ג'סה צימרמן. "אבל הסודיות והבגידה באמון הן אלו שיוצרת הכי הרבה נזק".
כמובן שאותן הגדרות של רומן או בגידה תלויות כאמור במערכת היחסים ובהסכמים שבין בני הזוג הרשמיים לגבי נאמנות, אינטימיות ובלעדיות. יחד עם זאת, על פי המטפלת מוניוז, ישנן התנהגויות טיפוסיות שנחשבות מיקרו־בגידות ברוב מערכות היחסים המונוגמיות הטיפוסיות.
בעזרת מוניוז, צימרמן ומומחים נוספים לזוגיות, ניסינו להגדיר את סוגי ההתנהגויות והמאפיינים שנחשבים למיקרו־רמאות. אם אתם מזהים חלק מהם, ייתכן שכדאי לעשות חשיבה מחודשת לגבי טיב הקשר הזוגי שלכם וכמובן, זה הצדדי.
מאפיינים של "בגידה בקטנה"
- שמירת סודות מבן או בת הזוג, כאלו שישפיעו על מערכת היחסים אם יחשפו. לדוגמה: מחיקת חילופי הודעות עם האדם הנוסף או אינטראקציה ב-DM.
- הכחשה עצמית: הקטנה ורציונליזציה של הקשר עם הגורם השלישי בפני עצמכם.
- השקעת אנרגיה ומחשבה מרובים באדם מחוץ לזוגיות איתו אתם חשים כימיה. הדבר יכול להתבטא גם בהשקעה חריגה בטיפוח או בלבוש לקראת מפגש עם אותו אדם.
- טיפוח אנרגיה אינטימית או ארוטית מול הגורם השלישי.
- טיפוח פנטזיה של קרבה רגשית עם הגורם מחוץ לקשר.
- חיפוש אינטראקציות אינטימיות חוזרות עם אדם שאינו בן או בת הזוג שלכם, ושיתוף פרטים אישיים עם אותו אדם על העדפות ופנטזיות מיניות שלכם.
- שיתוף חוזר של הגורם השלישי בבעיות בקשר הזוגי שלכם כשאתם נסערים ואחרי מריבה עם בן או בת הזוג.
- הענקת תשומת לב רבה יותר למי שאינו בן או בת זוגך בסיטואציה המערבת את שלושתכם.
- קיום קשר קרוב עם גורם שלישי בידיעה שהוא או היא נמשכים אליכם.
- ירידה ברמת המשיכה הרגשית והאינטימית כלפי בן או בת הזוג שלכם.
- השקעת מרבית מהאנרגיה הארוטית שלכם במדיה החברתית או באמצעים דיגיטליים אחרים.
מעבר לכל אלו, מוניוז ממליצה גם לשאול את עצמכם: מה הפרטנר שלי היה חושב או מרגיש אם הוא היה רואה אותי עושה את זה? או לחילופין: האם המעשה שלי מעמיק את הקשר שלי עם בן או בת זוגי, או מרחיק אותי ממנו/ה?
אם התשובה היא שבני הזוג שלכם יחושו כעס, פגיעה או מבוכה ושהמעשים מרחיקים אתכם מהם, כנראה שאתם במסלול המסוכן של מיקרו־בגידה.