כמה חם פה | צילום: shutterstock
כשאומרים "קיץ", אנחנו מיד חושבים על חופש, חוף ים ובילויים בבגדים קלילים, אבל גם על עומס החום הכבד שגורם לנו לתחושת כבדות ותשישות ושולח אותנו אל החללים הממוזגים.
לפי תפיסת הרפואה הסינית, לחות שחודרת לנו לגוף דרך האוויר המלא במולקולות של מים, נוטה לרדת למטה ולהכביד עלינו. זו הסיבה שבימים לחים עם טמפרטורות גבוהות אנחנו מרגישים עייפים וחסרי אנרגיה.
בנוסף, באוויר המהביל קשה יותר לנשום. הגוף מנסה להיפטר מהלחות דרך העור ולכן יש את תחושת השמנוניות בעור והגברה בהפרשות וגינליות בקרב נשים.
הלחות הגבוהה עלולה להשפיע גם על המוח, לערפל את החשיבה ולהפריע בריכוז. התופעה עלולה להתבטא גם בנפיחות, השמנה, הצטברות נוזלים, בצקות ברגליים, הפרשות מהאף וליחה בגרון – תופעות המעידות על חדירת לחות פנימה.
סוד העיכול התקין
לפי הרפואה הסינית, "טחול חלש", שמייצג מערכת עיכול חלשה, גורם להצטברות לחות וליחה בגוף, במיוחד במזג אוויר הביל. על מנת לעזור לגוף להיפטר מהליחה יש לחזק את העיכול באמצעות אוכל פושר-חמים וירקות כתומים, שמתגברים את אלמנט האדמה בגוף – שנקשר לעיכול תקין.
בניגוד לאינטואיציה, רצוי להימנע מאכילת ומשתיית מאכלים ומשקאות קרירים, כיוון שדווקא השפעת הקור מחלישה את מערכת העיכול.
כיצד מסלקים לחות, ליחה וחום מהגוף?
לפי הרפואה הסינית, ישנם מאכלים שמגבירים את הלחות בגופנו ויש להימנע מהם. הדוגמאות למאכלים אלו כוללות בוטנים, במבה, צ'יפס, שניצל, שמנת, חמאה, עוגות קרם וטחינה.
למעשה, בהתאם לגישה הסינית, כל אוכל שמן ומטוגן מגביר לחות ו"תוקע" את הכבד, שלא מצליח לסלק רעלים.
מאידך, ישנם מזונות שמפחיתים ו"מסלקים" ליחה, כמו מלפפונים, עלי חסה, ברוקולי ורוב הירקות הירוקים והכתומים. לפי חלוקת התפקידים, ירקות ירוקים מקררים את הגוף ועוזרים לכבד בעיכול וסילוק רעלים. והירקות הכתומים מחזקים את הטחול, שאחראי על סילוק לחות וליחה מהגוף.
עוד המלצה היא "לשתן" את הלחות החוצה, כלומר לשתות מים. שימו לב, לא לשתות מים קרים, וכן לצרוך מרקים וירקות כמו צנוניות, אספרגוס ופטרוזיליה.
איך למנוע התייבשות?
השמש הקופחת והחום הכבד של הקיץ עלולים לגרום גם להתייבשות. בנוסף להמלצות השגורות כמו לשתות הרבה מים ולחבוש כובע על הראש, יש להיזהר ממזונות או מרכיבים תזונתיים שעלולים לגרום לנו להרגיש מיובשים כמו קפאין וסוכר.
מאידך, גם עודף נתרן גורם לאיבוד אשלגן ומינרלים נוספים, להתכווצויות שרירים, ליובש בפה ובריריות, לעצירות ולצואה יבשה ואפילו לעצירת שתן.
מומלץ לצמצם את צריכת הקפה, הקולה, השוקולד והקקאו, כמו גם מאכלים ורטבים המכילים כמויות נתרן גבוהות כמו רוטב סויה.
מה מומלץ לאכול בקיץ?
- ירקות חיים ומבושלים. פירות, קטניות, דגים, ביצים , טונה, עוף, הודו, שקדים ואגוזים.
- מומלץ להתחיל את הבוקר עם שייק ירקות ירוקים המכיל תפוח ירוק, פפאיה, פטרוזיליה, סלרי, קייל, נבטי חמניות, ועוד ירוקים כיד הדמיון הטובה עליכם. שייק כזה ומזונות נוספים שעשירים באשלגן, כמו בננות, אבוקדו, גזר, שקדים וקטניות, עשויים להחזיר את המינרלים שאנחנו מאבדים בזיעה.
- אנטיפסטי, שעועית ירוקה, ברוקולי, במיה, כרוב ניצנים.
- מרק קטניות עם גזר, דלעת ובטטה – יש לאכול את המרק פושר.
- להפחית בצריכת מזונות שמכילים סוכר, קמח לבן, אורז ומתוקים – שמגבירים ליחה.
- מומלץ לאכול סלטים מירקות חיים. הסלטים מכילים אנזימים שנותנים הרגשת חיות ואנרגיה וקלים לעיכול.
- אם אתם לא יכולים בלי אגוזים, החליפו את הבוטנים בשקדים או באגוזי מלך לא קלויים.
- מתחשק לכם ארטיק או גלידה? מומלץ להכין גלידה בעצמכם מבננות קפואות בשילוב עם אגוזים ופירות טחונים במקום גלידה וארטיק שומניים שיוצרים ליחה. אפשר גם לייצר קרטיבים מפירות קפואים כמו ענבים או אבטיח טחון.
מה לא כדאי לאכול בקיץ?
- השתדלו להמליח כמה שפחות. אפשר להוסיף טעם לאוכל גם אם משתמשים בתבלינים ועשבי תיבול כמו כורכום, כוסברה, פטרוזיליה, שמיר, כמון ועוד.
- ותרו על השומן מן החי והמטוגנים כמו צ'יפס, שניצל ובשרים שמנים כמו נקניקיות, שווארמה, נקניקים ופרגיות. מומלץ להוריד מהתפריט גם את הגבינות השמנות, השמנת, והגלידה.
- היזהרו מרטבים על בסיס מיונז או שמנת שרק עלולים להגביר את הלחות בגוף. אפשר להוסיף לסלט שמן זית ומיץ לימון טרי.
- לא לשתות מים קרים, אלא בטמפרטורת החדר.
- לא לשכוח להחזיר נוזלים, אם כי לא בצורת מיץ פירות או משקאות קלים כיוון שהם מכילים הרבה סוכרים.