לא פותחים שולחן בלי טחינה | צילום: shutterstock
ישראלים אוהבים טחינה. כל פתיחת שולחן המכבדת את עצמה, תשלב בסט הסלטים לפחות 2 סוגים שונים של טחינה ואין זה מפתיע לאור התכונה המדהימה שלה, להתאים את עצמה באורח פלא למטבח הישראלי.
חוץ מסלטים, יש מגוון שימושים נוספים לחומר הגלם הבריא והידידותי הזה. בין אם כממרח לכריך ארוחת העשר, ובין אם כתוספת לארוחה רומנטית הכוללת סלמון בתנור, יוגורט ועדשים שחורות.
אז כדי לעשות לכם סדר, ביקשנו ממירב רמתי-נמני, בשלנית המתמחה בתזונה טבעית ושינוי אורח חיים, כמה מתכונים מקוריים ומגוונים שיעוררו את בלוטות הטעם שלכם למסיבת טעמים בריאה, שתחמיא לתוצאות המדדים של בדיקות הדם שלכם.
לבראנץ': פטריות מוקפצות עם תרד ועדשים על מצע טחינה
"את המנה הזו תוכלו להגיש כמנת פתיח וגם לשדרג אותה למנה עיקרית בשילוב עם אורז, או כל דגן אחר שחביב עליכם, שתספק לכם מנת חלבון מלא, החשוב לנו לתהליכי העיכול, מערכת החיסון, בניית רקמות והמערכת ההורמונלית", ממליצה רמתי-נמני.
מצרכים:
- כוס עדשים שחורות מבושלות
- חבילת פטריות פורטבלו
- 1/2 חבילת תרד
- טחינה
- עגבניה בשלה
- מלח
אופן ההכנה:
- שפכו מעט שמן זית על מחבת.
- הקפיצו את הפטריות על אש גבוהה למשך 1-2 דקות כדי שיצרבו היטב.
- הוסיפו את התרד והקפיצו עוד קצת, עד שהתרד מקבל צבע כהה.
- הוסיפו כפית מלח.
- התחילו לצלחת: הניחו שכבה רכה של טחינה בצלחת, פזרו מעליה עדשים שחורות, סחטו את העגבנייה מעל, המליחו במידה הרצויה ושפכו מעל את המוקפץ.
לנשנוש אחר הצוהריים: עוגיות טחינה מושלמות
קל להכין אותן, הן בריאות, ואם יהיה לכם את המתכון המתאים, אולי אפילו לא תחנקו מהן. כן, אנחנו מתכוונים לעוגיות הטחינה.
מרכיבים:
- 3/4 כוס טחינה גולמית
- 3/4 כוס מייפל
- 200 גרם קמח לבן/ קמח כוסמין (אפשר להשתמש ב- 100 גר' קמח כוסמין, 100 גר' קמח לבן)
- 250 גרם קמח שקדים
- 200 גרם חמאה
אופן ההכנה:
- את המרכיבים יש ללוש בכל דרך שהיא. ניתן לערבב ביד או במיקסר, הכול תופס.
- צרו כדורים ופזרו אותם על נייר האפייה. יש להותיר רווחים בין עוגייה לעוגייה משום שהן נוטות להתרחב בעת החימום.
- יש לחמם מראש את התנור ל-160 מעלות, ולהכניס את העוגיות למשך 10-12 דקות לכל היותר על מצב 'טורבו' עד שיהיו זהובות ובהירות.
- ניתן לפזר אבקת סוכר מעל כדי לקבל מראה קסום של פיות.
לארוחת הערב הרומנטית: סלמון בתנור עם טחינה, יוגורט ועדשים
דג הסלמון עשיר בחומצות שומן אומגה 3 המסייעות לנו לריכוז ותורמת לבריאות הלב. מומחים ממליצים על צריכת שתי מנות בשבוע של דגים, בעיקר עבור אנשים הסובלים ממחלות לב, על מנת להפחית את הסיכון למחלות.
אבל גם לאלה שאינם סובלים משום מחלה מותר, ואף מומלץ, ליהנות מהיתרונות הבריאותיים והקולינריים שהסלמון מציע לנו ואפילו לעשות זאת בסטייל.
מרכיבים לסלמון:
- 4 חתיכות יפות של סלמון
- שמן זית
- מיץ מחצי לימון
- מלח
- פלפל שחור
- כמה גבעולי טימין טריים
מרכיבים לעדשים:
- כוס עדשים שחורות לאחר בישול
- 2 עגבניות מרוסקות
- כפית כמון
- מלח
- מיץ מחצי לימון
- גרידה מחצי לימון
מרכיבים לטחינה:
- 1/2 כוס טחינה גולמית
- 130 גרם יוגורט יווני
- מיץ מלימון אחד
- מלח
אופן ההכנה:
- חממו תנור על 200 מעלות והפעילו על מצב "טורבו".
- הניחו את הסלמון על גבי נייר האפייה ומזגו מעל שמן זית.
- טפטפו את מיץ הלימון הסחוט מעל.
- הוסיפו מלח ופלפל.
- הכניסו את הסלמון לתנור ל- 12 דקות.
- את העדשים שימו במחבת עם מעט שמן זית וכמון.
- ערבבו בקערה את העגבניות המרוסקות והוסיפו מלח, מיץ לימון וגרידת לימון, והוסיפו למחבת עם העדשים.
- הקפיצו למשך כמה דקות לאיחוד טעמים.
לכריך ארוחת הבוקר: ממרח טחינה מלא בלימון
השאלה איך להכין טחינה מושלמת היא שאלה כמעט פילוסופית במדינה שלנו. לכל אחד העדפה אישית משלו לדרך ההכנה ואפילו ליצרן המסוים שהחך שלו אוהב. יש לזכור, שישנם לא מעט הבדלים בין יצרן ליצרן, מבחינת הטעם והמחיר כמובן.
המתכון הבא אינו מכיל יותר מדי מרכיבים. "טחינה טובה, לא זקוקה ליותר מזה", אומרת רמתי-נמני. "ממרח הטחינה הזה הוא בסיס נהדר למלא סלטים מוצלחים. מעבר לזה, הטחינה היא מקור נהדר לצריכת ברזל. בכף טחינה מלאה יש 120 מיליגרם סידן ו-1 מיליגרם ברזל".
מצרכים:
- רבע כוס טחינה גולמית
- לימון סחוט
- רבע כוס מים קרים
- מלח
אופן ההכנה:
- שפכו את הטחינה הגולמית בתוספת מיץ הלימון לקערה והוסיפו את כוס המים בהדרגה, תוך כדי ערבוב עד ליצירת המרקם הרצוי.
- לאחר מכן הוסיפו את המלח וטעמו.
למיטיבי הלכת, ניתן להוסיף קצת שמן זית לתוך הטחינה.