כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הפסקת לקחת גלולות: כנראה שהחשק המיני שלך יעלה, לא יהיו לך כאבי ראש ותרדי במשקל. מצד שני, ייתכן שתהפכי ליותר שעירה בגוף ופחות בראש, ושהפנים שלך יתמלאו בפצעי אקנה. אכן בחירה קשה. יש לנו כמה טיפים ושיטות הרגעה ליום בו תפסיקי ליטול גלולות למניעת היריון
המצאת הגלולה למניעת היריון בתחילת שנות ה-60 של המאה הקודמת, נחשבה למהפכה שקידמה נשים ואת השליטה שלהן על חייהן וגופן.
יחד עם השינוי המבורך של אמצעי המניעה, שהיה חדשני לשעתו, קשה להגיד שהוא השפיע באופן דומה על כולן, ויתרה מכך, שאין ולא היו לו תופעות לוואי והשפעות – הן בזמן הנטילה, והן לאחריה. לטוב ולרע.
איך גלולות למניעת היריון עובדות?
בקצרה: ההורמונים בגלולה – לפעמים אסטרוגן ופרוגסטין יחד, ולפעמים רק פרוגסטין – מונעים מהביציות לצאת מהשחלות. כלומר, אין הזדמנות להפריה וכניסה להיריון.
הגלולות המשולבות, עם שני ההורמונים, מדקקות את רירית הרחם, מה שמקשה גם על היצמדות ביציות לשם, ומעבות את רירית צוואר הרחם, כדי להקשות על הזרע להגיע ליעדו.
חפיסת גלולות, כידוע, מכילה שלושה שבועות אספקה של גלולות עם חומר פעיל (ההורמונים), ועוד שבוע של נטילת גלולות פלצבו. הזמן בו מקבלים מחזור.
בגלולות המכילות פרוגסטין בלבד, כל הטבליות מכילות חומר פעיל.
נשים שונות חוות בחילות ורגישות בשדיים לאחר התחלת נטילת גלולות. אך רבות יותר מופתעות לגלות תסמינים שפוקדים אותן כשהן מפסיקות את נטילתן. וזה לא משנה אם ההפסקה נעשתה למטרת כניסה להיריון, בשל התפתחות קרישי דם (אחת מתופעות הלוואי הנדירות של נטילת גלולות) או פשוט כדי לנקות את הגוף מהורמונים.
הנה כמה תופעות נפוצות להפסקת נטילת גלולות למניעת היריון:
את עשויה להיכנס להיריון – נכון, זה מובן מאליו, ויש סיכוי טוב שזו הסיבה בגללה הפסקת לקחת גלולות מלכתחילה, ובכל זאת, נשים רבות מופתעות מהמהירות בה הן נכנסות להיריון לאחר הפסקת נטילת גלולות. זה נובע מהסברה המוטעית שהגוף זקוק לכמה חודשים כדי להתנקות מהשפעת הגלולות, אך זה לא מדויק.
אפשר להיכנס להיריון מיד עם הפסקת נטילת הגלולות, אם לא משתמשים באמצעי מניעה אחרים. מחקר שנערך ב-2009 מצא ש-21.1 אחוז מהמשתתפות שהפסיקו ליטול גלולות וניסו להיכנס להיריון נקלטו אחרי מחזור אחד בלבד.
עם זאת, אין צורך להיכנס ללחץ אם אינך נכנסת להיריון באופן מידי. סקירה של 22 מחקרים מצאה ש-83 אחוז מהנשים נכנסות להיריון תוך שנה מרגע שהפסיקו ליטול גלולות.
המחזור עשוי להשתבש – נשים שלוקחות גלולות שמחות לגלות שהמחזור החודשי שלהן מגיע בדרך כלל כל 28 יום, כמו שעון. הגלולות מווסתות את ההורמונים ולכן הפסקת הנטילה שלהן עשויה להביא לשיבושים, כמו תדירות לא קבועה של הופעת הווסת, דימום בין וסתי, איחור במחזור ועוד. בדרך כלל, כעבור כמה חודשים האיזון ההורמונלי חוזר ואיתו המחזור הסדיר.
המחזור עלול להיות קשה יותר – אם סבלת ממחזורים קשים טרם נטילת הגלולות, עם כאבים חזקים ודימום כבד, את עשויה לחוות זאת שוב אחרי שתפסיקי ליטול גלולות.
אחת הסיבות לכך היא שבזמן שנוטלים גלולות, יש כמות מאוזנת של הורמון הפרוגסטרון לכל אורך המחזור, כך שרירית הרחם לא הופכת עבה מדי. עם הפסקת נטילת הגלולות, רירית הרחם עשויה להתעבות – מה שמלווה לעיתים בדימום כבד.
בנוסף, את עלולה לחוש התכווצויות קלות בצד אחד של האגן, כאשר השחלה שלך משחררת ביצית. וייתכן שיהיו לך יותר הפרשות מהנרתיק.
תסמונת קדם וסתית ושינויים במצב הרוח – גם תסמונת קדם וסתית (PMS), על שלל תסמיניה, עלולה לחזור ביתר שאת עם הפסקת השימוש בגלולות.
אחד הביטויים הבולטים של התסמונת, הוא תנודות במצב הרוח. נשים רבות מדווחות שאחרי הפסקת הגלולות הן חוו מצבי רוח משתנים בימים שלפני המחזור, עצבות ללא הסבר, בכי לא מידתי ועצבנות גוברת.
הבעיה היא שנשים רבות לא מקשרות את מצבי הרוח המשתנים שלהן עם המחזור החודשי. מודעות לקשר בין השניים עשויה להוות בעצמה הקלה.
בתקופה של שינויים לא מוסברים במצבי הרוח, כדאי לעשות כל דבר שעוזר לשמור על רגיעה, כמו מדיטציות, תרגילי נשימה, הליכה או שיחה עם חברה.
אקנה – מצטערים לעשות לכן את זה, אבל יש סיכוי טוב שעם הפסקת נטילת הגלולות, הפנים שלכן ינוקדו בפצעונים.
להורמוני מין יש כמה השפעות בולטות על העור שלנו. האסטרוגן מקטין את ייצור החֵלֶב (ומגדיל את ייצור הקולגן והאלסטין), ואילו הטסטוסטרון מגביר את ייצור החֵלֶב. אם את נוטה גנטית לאקנה, כל עלייה בייצור אותו חֵלֶב עלולה לגרום להתפרצויות.
גלולות למניעת הריון, ובמיוחד הגלולות המשולבות שמכילות אסטרוגן ופרוגסטין, משפיעות לטובה על אקנה הורמונלי, משום שהן מביאות לירידה ברמת הטסטוסטרון. כשמפסיקים ליטול גלולות מסוג זה, רמת הטסטוסטרון עלולה לעלות שוב, מה שעשוי להביא להתפרצות אקנה.
אפשר להתנחם בכך שהתופעות האלו הן זמניות, לפחות אצל נשים שלא סבלו מאקנה לפני שהתחילו בנטילת הגלולות. עד שההורמונים יתאזנו מחדש, הקפידו יותר מתמיד על תזונה בריאה ועל שגרת טיפוח וניקוי הפנים.
נשירת שיער – אחת התופעות השכיחות (והמטרידות) בזמן הפסקת גלולות, היא נשירת שיער, הנובעת מהשינויים ההורמונליים – שהגוף מפרש כסטרס.
התופעה עלולה להתרחש כחודשיים עד ארבעה חודשים לאחר הפסקת נטילת הגלולות. גם במקרה הזה, כדאי לדעת שמדובר בתופעה זמנית ושכעבור זמן מה ההורמונים מתאזנים מעצמם והשיער מפסיק לנשור.
שיעור יתר – התופעה ההפוכה לנשירה היא שיעור יתר, אשר עלולה להופיע אצל נשים בעלות נטייה טבעית לשיעור בגוף. השימוש בגלולה עשוי לדלל צמיחת שיער מיותר משום שהוא מפחית, כאמור, את רמות הטסטוסטרון. כשמפסיקים ליטול גלולות רמות הורמון זה עלולות לעלות מחדש ואיתן גם השיער העודף.
ירידה במשקל – להפסקת נטילת הגלולות יש גם השפעות חיוביות. ירידה במשקל היא אחת מהן. נשים רבות מבחינות בעלייה במשקל עם תחילת נטילת גלולות (לרוב גלולות המבוססות על פרוגסטין בלבד).
באותן אופן, המשקל עשוי לרדת מעט עם הפסקת נטילת הגלולות. עם זאת, כמובן שירידה במשקל אינה סיבה מספקת להפסקת נטילת הגלולות, ובמקרה זה פשוט עדיף לשנות את הרגלי התזונה. כדאי גם לקחת בחשבון שיש נשים שהפסקת נטילת הגלולות משפיעה עליהן באופן הפוך וגורמת להן דווקא לעלייה במשקל.
הפחתה במיגרנות – תופעה חיובית אפשרית נוספת של הפסקת גלולות, היא ירידה בתדירות המיגרנות. אחד הטריגרים למיגרנות הוא שינויים הורמונליים, ונשים רבות חוות עלייה בתדירות המיגרנות עם השימוש בגלולות נגד היריון, בעיקר בשבוע האחרון למחזור החודשי (בו עושים הפסקה בנטילת הגלולות). אחת הסיבות לכך היא הירידה התלולה ברמת האסטרוגן אשר מתרחשת בשבוע זה. אי לכך, נשים שונות מדווחות שאותן מיגרנות חלפו לאחר הפסקת השימוש בגלולות.
עלייה בחשק המיני – נטילת גלולות עלולה להשפיע על החשק המיני, בעיקר גלולות משולבות שמכילות אסטרוגן ופרוגסטין. גלולות אלו כאמור מורידות את רמות הטסטוסטרון, מה שעשוי להביא לתופעות חיוביות כמו ירידה בשיעור ובאקנה, אך גם לתופעות חיוביות פחות כמו ירידה בחשק המיני, במיוחד אצל נשים שהחשק המיני שלהן נמוך ממילא. ברגע שמפסיקים ליטול גלולות, החשק אמור לחזור.
וטיפ לסיום: רופאים רבים ממליצים לא להפסיק את חפיסת הגלולות באמצע אלא לסיים את החפיסה ורק אז להפסיק עם הגלולות. הסיבה לכך היא שהדבר עוזר לגוף לשוב למחזור הטבעי שלו במהירות רבה יותר, ומסייע לקבל את המחזור במועד שאתן רגילות לו, ללא הפתעות.