כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
על בואו של הפרי הזה היינו מגלים בילדותינו בעקבות קריאות "על הסכין" של מוכר האבטיחים עם העגלה. לכבודו גם החלטנו להפוך לבסטיונרים לרגע בכיתובי התמונות.
השנים הרבות שעברו מאז הפכו אותו להרבה יותר נגיש והרבה פחות כבד – את הגרעינים הוציאו ממנו ואנחנו רוכשים אותו כבר בחצאים וברבעים.
כל זה לא שינה את העובדה שהוא נותר אדום-אדום, עסיסי וטעים. בהתחשב בכך שהוא עשוי מ-92% מים, קשה לדמיין שיש לו יתרונות תזונתיים ממשיים, חוץ ממניעת התייבשות. אגב, משהו שאנחנו ממש לא מזלזלים בו בימי הקיץ החמים, בעיקר בהתחשב בכך שכחמישית מנוזלי הגוף מגיעים ממזון.
ובכל זאת, תרשו לנו, או יותר נכון לתזונאית הקלינית צ'לסי אַמֵּר, שהרעיפה עליו שבחים באתר The WELLNEST, להוכיח לכם שהוא הרבה יותר מזה.
אבטיח: כל היתרונות
אבטיח נלחם בדלקתיות
אבטיח הוא פרי עשיר בנוגדי חמצון אשר מסייעים במניעת נזק לתאים ונלחמים נגד המתח החמצוני בגוף. זה אשר עלול לגרום לתהליכי הזדקנות מוקדמת ולהאיץ היווצרות מחלות.
ליקופן וויטמין C הם שני נוגדי החמצון החזקים באבטיח. למעשה, אבטיח מכיל יותר ליקופן מכל פרי או ירק אחר (כ-12.7 מיליגרם למנה של שתי כוסות).
אבטיח משפר את מראה ואיכות העור
תכולת ויטמין ה-C העשירה באבטיח עוזרת להגביר את ייצור הקולגן בעור. למעשה, ללא נוגד חמצון זה, גופנו איננו יכול לייצר את אותו חלבון המעניק מבנה ותמיכה לעור. משמע, מחסור בקולגן עשוי להוביל לקמטים ולאובדן גמישות העור.
גם תכולת המים הגבוהה שבאבטיח, כאמור, מסייעת למראה עור זוהר, מלא נפח ורווי לחות.
בנוסף, תכולת הליקופן העשירה שבפרי, מסייעת בשמירה על עור בריא ונלחמת ברדיקלים החופשיים – מה שמתבטא בתאי עור גמישים יותר ובהפחתת סימני הזדקנות מוקדמת.
אבטיח מגן מפני השמש
גם בגזרת בריאות העור, האבטיח מציג פעילות הגנתית משמעותית; למרות שאנחנו עדיין צריכים למרוח SPF מדי יום, נשנוש אבטיח על החוף הוא הרבה יותר מהנאת קיץ שגרתית.
קרוטנואידים הנמצאים באבטיח, כולל ליקופן ובטא־קרוטן, יכולים לסייע בהגנה על העור מפני כוויות שמש. על פי חוקרים, תרכובות אלו עוזרות לתאים שלנו להילחם בנזקי קרני UV.
אבטיח מקל על כאבי שרירים
לא חשבתם עליו כעל חטיף לאחר אימון, אבל אבטיח מכיל 6% מהתצרוכת היומית המומלצת של אשלגן, אשר יכול לסייע במניעת התכווצויות שרירים.
בנוסף, אבטיח – ובמיוחד מיץ אבטיח – מכיל את חומצת האמינו L-citrulline, שעשויה לסייע בהפגת כאבי שרירים.
במחקר שבדק ספורטאים שעה לפני פעילות גופנית, התברר שאלו מהם ששתו מיץ אבטיח או מיץ אבטיח בתוספת L-citrulline דיווחו על פחות כאבי שרירים.
אבטיח הוא מקור מצוין לוויטמין C, ולמעשה מספק רבע מהתצרוכת היומית המומלצת של הוויטמין. ויטמין C הוא אחד מכמה חומרים מזינים הממריצים את מערכת החיסון. יתרה מכך, אם כבר חליתם בתקופה מוזרה כמו הקיץ, ויטמין C יכול לקצר את משך ההצטננות.
זה לא הכל, אבטיח מכיל 8% מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין A, המסייע בתמיכה במערכת החיסונית שלנו על ידי שיפור תפקוד תאי החיסון.
אבטיח בריא ללב
אומרים על אבטיח שהוא "מנקה את הדם". הגדרה מדויקת יותר תהיה שהוא מגן על משאבת הדם – הלב.
הליקופן וה- L-citrulline שבאבטיח, עשויים לסייע לאיזון רמות לחץ דם. ל-ציטרולין יכול לסייע גם בהעלאת רמות תחמוצת החנקן בגוף, מה שמרפה את כלי הדם ובכך מפחית את לחץ הדם.
כמו כן, ויטמין B6, אשלגן וויטמין C, הקיימים באבטיח, טובים גם הם לפעילות הלב.
מעודד עיכול תקין
אומנם, אין בו הרבה סיבים, אבל תכולת המים הגבוהה שלו "מחפה" על זה ועוזרת לתמוך בפעולת מערכת העיכול.
אם תהיתם, מים עוזרים לצואה שלנו לנוע ביעילות דרך המעי הגס שלך. רק מומלץ, כאמור, שתשלבו את אכילת האבטיח יחד עם מזון מלא סיבים תזונתיים כדי להוסיף נפח לצואה ולעזור לתנועתיות שלה.
רוצים רעיונות? שלבו אבטיח עם פירות יער, אגוזים, שקדים, זרעי פשתן או צ'יה.
לגבי הגבינה הבולגרית – אומנם שילוב מאוד טעים אבל לא כזה המספק סיבים.