קורס ויפסאנה: חוויה תובענית אך מתגמלת | צילום: shutterstock
לפני עשור או שניים מדיטציית הויפסאנה הייתה הלהיט התורן בעולם הניו אייג' וכמעט כל תרמילאי שחזר מהודו (בהם סלבס רבים), סיפר על החוויה משנת החיים שעבר בעשרת הימים בהם תרגל מדיטציה בשתיקה. מאז פינתה הויפאסנה את מקומה תחת אור הזרקורים לטכניקות מדיטציה אחרות, כמו מיינדפולנס, שנראות כמתאימות יותר לאורח החיים המערבי.
למרות דעיכתו של הטרנד, הויפאסנה נותרה חוויה עוצמתית שרבים ממשיכים להתנסות בה ולחפש בה הארה רוחנית. חסידי השיטה אף טוענים, במידה רבה של צדק, כי תרגול אינטנסיבי וממושך במקום מבודד, הוא הכרחי להשגת אפקטיביות בצל קצב החיים המודרני. אם אתם מסוקרנים מהתהליך, דעו שמדובר בחוויה תובענית אך כזו שיכולה להיות מתגמלת. אלו הדברים שאתם צריכים לדעת לפני יציאה לקורס ויפאסנה.
מה משמעות הויפאסנה?
הפירוש המילולי של ויפסאנה הוא "לראות את הדברים כפי שהם". מטרת התרגול הינה לפתח ראייה בהירה של המציאות, נקייה מרגשות, פחדים או פרשנויות. נקודת מבט זו אמורה לעודד רוגע, שליטה עצמית, חוכמה אינטואיטיבית וחירות אישית, מבלי להיות נתונים להשפעת חרדות, רגשות, גחמות ותשוקות.
מאיפה הכל התחיל?
כמו הרבה מדיטציות אחרות, הויפסאנה נולדה בהודו לפני 2,500 שנה. מי שהביא אותה למערב הוא ס.נ. גואנקה, אשר הקים מרכזי מדיטציית ויפסאנה בכל העולם ובהם לימד עשרות אלפי אנשים.
כמה זמן נמשך קורס ויפאסנה?
קורס הויפסאנה הבסיסי נמשך לרוב עשרה ימים. עם זאת, מתרגלים מנוסים יכולים לרוב להשתתף גם בסדנאות קצרות יותר.
איך נראה סדר היום בקורס ויפאסנה?
פשוט למדי. השכמה ב-4:00 לפנות בוקר ולאחריה מדיטציה. ארוחת בוקר ולאחריה מדיטציה. ארוחת צהריים ולאחריה (שימו לב לגיוון) מנוחה ורק אז מדיטציה. הפסקת תה ומדיטציה נוספת. שיח עם המורה (לרוב משמיעים הנחיות מוקלטות של ס.נ. גואנקה) ולאחריו מדיטציה. בשעה 21:30 הולכים לישון.
מה חווים בסדנת ויפסאנה?
עיון בסדר היום של סדנת ויפסאנה בהחלט מבהיר שלא מדובר באתר נופש בו שותים שייקים ומתרגלים יוגה על שפת הים, אלא במאמץ מפרך פיזית ונפשית. התרגול האינטנסיבי, ללא הסחות דעת, מאפשר למתרגלים התבוננות פנימית, תשומת לב לתחושות הגוף והבנה עמוקה של הקשר בין הגוף לנפש.
המתרגלים לומדים בהדרגה את החוקיות שמעצבת את הרגשות, המחשבות והשיפוטיות שלהם, ואיתה הם לומדים איך הם גורמים לעצמם סבל, וכיצד ניתן להשתחרר ממנו.
בשלב הראשון של הקורס המתרגלים לומדים להשקיט את התודעה שלהם, בין היתר על ידי אימוץ הכללים שמחייבים את המשתתפים.
בשלב הבא, שנמשך עד ליום השלישי בקורס, התלמידים מתרגלים שליטה עצמית בתודעה על ידי מיקוד תשומת הלב בנשימה הטבעית.
החל מהיום הרביעי של הסדנה מתחילים בתרגול הויפסאנה עצמה – התבוננות בתחושות בכל חלקי הגוף. רק להתבונן , בלי להגיב. מעין גרסה אינטנסיבית, עמוקה ואיטית במיוחד של סריקת הגוף במיינדפולנס.
בימים שלאחר מכן, המשתתפים משכללים את המדיטציה ומתנסים בה גם בישיבה זקופה ומבלי לזוז במשך כל הסשן של התרגול (כשעה או שעתיים ברציפות, כמה פעמים ביום). וכן, זה כואב.
האימון תורם לאיזון נפשי, עוזר להפסיק לפעול על טייס אוטומטי ומאמן את התודעה להישאר שלווה גם כשהכל מסביב סוער.
ביום העשירי, כשאתם כבר יכולים להשיט את התודעה שלכם בקלילות מאיבר אחד של גופכם למשנהו, מתנסים במדיטציה חדשה – מדיטציית חמלה, אהבה וטוב לב. אחריה, כשאתם מרגישים חיוביים ומלאי רוך, אתם יכולים לחזור לדבר.
מה אסור לעשות במהלך סדנת ויפסאנה?
האיסור המשמעותי ביותר בקורס ויפאסנה הוא שאסור למשתתפים בו לדבר במשך כל תקופת שהותם.
כן, שתיקה מוחלטת. בנוסף, המשתתפים בסדנת ויפאסנה מתבקשים לעמוד בכמה כללים נוספים, בראשם חמישה איסורים מוסריים שכוללים:
- הרג כל יצור חי
- גניבה
- פעילות מינית
- דיבור שקר
- שימוש בחומרים משכרים (סמים, אלכוהול, טבק ותרופות המשפיעות על התודעה)
המשתתפים לא יכולים לאכול בשר, לצום, ללבוש בגדים חשופים או שקופים או לעסוק בפעילות גופנית (אפילו לא יוגה), למעט הליכה באזורים המיועדים לכך. על המתרגלים נאסר גם לקרוא, לכתוב, לשמוע מוזיקה, לנגן וכמובן, להשתמש בטלפון הסלולרי.
יש להימנע גם מכל סוג של תפילה או טקס דתי, וכן להימנע מתרגולים רוחניים אחרים או מדיטציות אחרות, על מנת לתרגל את הויפסאנה בלב פתוח ולא ליצור בלבול. חל איסור על קשר בין גברים ונשים (יש אזור המיועד לגברים ואזור המיועד לנשים ואסור להיכנס לאזור של המין השני).
באמת צריך לשתוק עשרה ימים ברציפות?
כן. מטרתה של השתיקה היא להימנע מהסחות דעת ולהביא להסתכלות פנימית. הדיבור אסור, גם אם זו רק שיחה קצרה, ואפילו אם זה עם בן הזוג שהגיע גם הוא לסדנה.
השתיקה היא מוחלטת ולמעשה משמעותה היא לא רק הימנעות מדיבור אלא מתקשורת בכלל: לא קשר עין, לא שפת סימנים, לא מחוות גופניות, לא מגע פיזי, לא הודעות כתובות. יחד עם זאת, בכל יום יש פרק זמן המוקדש לשיחה עם המורה (בלבד), במהלכו ניתן לשאול שאלות מעשיות הקשורות לטכניקה. בנוסף ניתן, במידת הצורך, לפנות למורה או להנהלה, אך יש לצמצם שיחות אלה למינימום ההכרחי.
למרות שזה נשמע מרתיע, לשתיקה מיוחסים יתרונות רבים. היא אמורה לעזור למשתתפים להימנע משיפוטיות, להיות נוכחים ברגע, ולראות באופן בהיר איך המחשבות שלהם משפיעות על הרגשות ועל ההתנהגות שסיגלו לעצמם, ותוך כך ללמוד לנטרל את ההשפעה הזאת.
מה אוכלים בסדנת ויפאסנה?
הארוחות הן פשוטות, צמחוניות ומשביעות. ארוחת הבוקר עשויה לכלול לחם, ירקות ופירות, ממרחים (כמו טחינה או קוטג') ודייסה. ארוחת הצהריים מבוססת לרוב על דגנים, קטניות וירקות. יש רק שתי ארוחות ביום (בוקר וצוהריים), ובשעות אחר הצוהריים אפשר לשתות תה צמחים.
איפה אפשר לעשות מדיטציית ויפסאנה?
בכל העולם פועלים מרכזי מדיטציית ויפסאנה, כשהריכוז הגדול ביותר שלהם נמצא מטבע הדברים בהודו. מרכזים נוספים נמצאים בבורמה, תאילנד, נפאל, ניו זילנד, ארצות הברית, אירופה ועוד.
גם בישראל אפשר ללמוד מדיטציית ויפסאנה באמצעות עמותות כמו עמותת "תובנה" שמקיימת סדנאות בקיבוץ עין דור, עמותת "ניומן" שמקיימת סדנאות ביבנאל ו"המרכז למדיטציית ויפאסנה בישראל" שעורך סדנאות בקיבוץ דגניה ב'.
כמה זה עולה?
ההשתתפות בסדנת ויפסאנה לרוב אינה כרוכה בתשלום. עם זאת, נהוג שבסיום הקורס משתתפים המעוניינים בכך משאירים תרומה לפי רצונם ויכולתם. מטרת התרומה היא לאפשר לתלמידים נוספים ללמוד ויפסאנה בעתיד. יחד עם זאת, ישנם גופים פרטיים שמציעים סדנאות ויפסאנה שבהן ההשתתפות כן כרוכה בתשלום.