כאבי ברכיים | צילום: shutterstock
כאבי ברכיים הם בין התלונות האורטופדיות השכיחות ביותר. מחקרים שונים מצביעים על כך שמעל למחצית מבני ה-50 ומעלה סובלים מהתופעה. הדבר נובע, בין היתר, מכך שמשקל הגוף כולו נשען על שני מפרקי הברך, כשהעומס עליהם בשעת מאמץ, כגון ריצה או קפיצה, גדל מאוד ויכול להגיע לכדי 500 ק"ג.
ברכיים: מבט מבפנים
המרקם העדין של מפרק הברך מורכב מעצמות, שרירים, רצועות, גידים, עצבים, כלי דם וסחוסים הפועלים בהרמוניה מופלאה ורגישה.
הוא מחבר את עצמות השוק עם עצמות הירך והפיקה. כדי למנוע חיכוך בין העצמות בתנועה ולבלום זעזועים במאמץ קיימים שני מיניסקוסים, פנימי וחיצוני, העשויים סחוס וצורתם חצי סהר.
יציבות מפרק הברך נשמרת על ידי שתי רצועות צדדיות, שתפקידן למנוע תזוזה שמאלה וימינה. ושתי רצועות צולבות, הממוקמות בתוך המפרק, שתפקידן למנוע תזוזה קדימה ואחורה.
השרירים החזקים וסיבי העצבים העדינים שבמפרק אחראיים לייצב אותו ולהבטיח תנועה מתואמת וחלקה של כל חלקיו.

אילו סוגי כאבי ברכיים קיימים?
הבעיות הנפוצות ביותר של הברכיים כוללות פגיעה במיניסקוס, קרע או מתיחה ברצועות ודלקות שונות במפרק הברך. אפשר לחלק את הגורמים לכאבי הברכיים לשני סוגים עיקריים:
- טראומה או חבלה: כגון נפילה או תאונת דרכים, שעלולות לגרום לקריעה חלקית או מלאה של המיניסקוס או הרצועות.
- שחיקה: שנפוצה בקרב מבוגרים העוסקים בפעילות ספורטיבית מאומצת, או עקב יציבה לא נכונה, עודף משקל או שימוש בהנעלה לא מתאימה.
ממה נובעים כאבי ברכיים?
הפתולוגיה במפרק הברך יכולה להופיע בכל אחד מהחלקים האנטומיים שלו ולגרום לדלקת, כאב והגבלה בתנועה.

- דלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס)
דלקת זו גורמת לשחיקת הסחוס בברכיים ולכאבי ברכיים, לנוקשות, להגבלה בתנועה ולחוסר יציבות של מפרק הברך. - פגיעה במיניסקוס
לרוב, קרע במיניסקוס, חלקי או מלא, נגרם כתוצאה ממכה ישירה לברך – תופעה שמאפיינת שחקני כדורגל, או תוצר של הליך דגנרטיבי המתרחש מגיל 50 ומעלה.הסימפטומים תלויים בעוצמת הפגיעה ויכולים לבוא לידי ביטוי בנעילת הברכיים, כאב, במיוחד בעת יישור הברך, ולעתים תיתכן גם נפיחות במפרק הברך. - נזק לרצועות
לרוב הפגיעה היא ברצועה הפנימית, כיוון ששם העומס רב יותר. הנזק יכול לנוע ממתיחה ועד לקרע מוחלט, האופייניים למצבים של פעילות גופנית מאומצת לאורך זמן. - פגיעה בגיד השריר הארבע ראשי
הגיד מחבר את עצם הפיקה לעצם הירך ונמתח בעזרת שריר הארבע ראשי, תוך הפעלת עומס רב. בדרך כלל הכאב מופיע בזמן פעילות מאומצת ובאזור חיבור הגיד לעצם. - "מים בברך"
"בורסיטיס" הינו דלקת ברקמת המפרקים בברך הגורמת להפרשת יתר של נוזל סינוביאלי (נוזל המזין ומסכך את המפרק) לתוך חלל מפרק הברך.ההפרשה עלולה לגרום לנפיחות, כאבים ולהגבלה של התנועה, ונובעת מחבלה או דלקת מפרקים. - לחץ על פיקת הברך
הבעיה נגרמת עקב לחץ של עצם הפיקה על עצם הירך בעקבות שחיקת סחוס וכן בשל גורמים נוספים. הכאב ממוקם בקדמת הברך ומתגבר במהלך טיפוס במדרגות. - ציסטה על שם בייקר
חבלה במפרק הברך עלולה לגרום להופעת "שק" מלא בנוזלים בקפל הממוקם מאחורי הברך ולסימפטומים כגון כאב מקומי ותחושת נפיחות מאחורי הברך והשוק.
כאבי ברכיים ברפואה הסינית
ברפואה הסינית, ישנו פתגם עתיק שטוען: "אם יש תנועה אין כאב – ואם אין תנועה יש כאב".
על פי רפואת המזרח, מקורו של כל כאב הוא בחסימה של אספקת החומרים שמזינים את מפרק הברך, ובמיוחד דם ואנרגיה (צ'י). התפקיד של הזנת הברך מוטל על הכבד והוא אחראי, בין השאר, לדאוג לגמישות הגידים והרצועות.
הרפואה הסינית מקשרת את הברכיים גם לכליות, דבר שמסביר את השכיחות הגבוהה של כאבי ברכיים בקרב אנשים מבוגרים.
מטרת הטיפול בכאבי ברכיים ברפואה הסינית היא להניע את החסימות במפרק הברך באמצעות דיקור סיני (אקופונקטורה), וטווינה (שיטת הפיזיותרפיה הסינית), הגורמים להאצת ההחלמה על ידי יצירת תנועה בברך.

לעיתים המטפל ישלב גם צמחי מרפא סיניים בהתאמה אישית, שיעזרו לשיקום הגידים, הרצועות והסחוסים.
הטיפול נחשב יעיל להקלה על סימפטומים, לטיפול במקור הבעיה ושיקום המפרק הפגוע והן למניעת פגיעות נוספות. מספר הטיפולים משתנה ממטופל למטופל ותלוי בסיבת הכאב.