כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
שחרר את האמן שבך: 5 העצות שיהפכו אותך ליצירתי יותר
יעקב ברונובסקי טען שיצירתיות היא החוט המקשר בין מה שנראה על פניו כאוסף אקראי. ניוטון זיהה חוט המקשר בין נפילת תפוח לתנועות גרמי השמים. יצירתי? בהחלט. אבל גם אם אנחנו עדיין לא ניוטון, זה לא אומר שאיננו יכולים לגלות יצירתיות בחיינו
דנית גולד | אתר LivA עורכת תוכן ראשית של אתר LIVA.
סופרת, מרצה ופובליציסטית.
בעלת תואר B.Ed.
דנית גולד
עורכת תוכן ראשית
דנית גולד | אתר LivA עורכת תוכן ראשית של אתר LIVA.
סופרת, מרצה ופובליציסטית.
בעלת תואר B.Ed.
דנית גולד
עורכת תוכן ראשית
שתף:
להיות יצירת גם בעבודה | צילום: shutterstock
שתף:
להיות יצירת גם בעבודה | צילום: shutterstock
מי מאיתנו לא שמע מימיו את המשפט: "אל תשאל אותי, אני לא הטיפוס היצירתי". אולי אפילו אנחנו היינו אלה שאמרנו את זה, אבל מחקרים רבים מראים שיצירתיות אינה רק מרכיב חיוני בחייו של האדם לפתרון בעיות, אלא תורמת לנו גם בהיבט הבריאותי, ואף יכולה למנוע מחלות ושכחה בגיל מתקדם.
אז במה יצירתיות יכולה לתרום לנו וכיצד נוכל לשפר אותה? הנה 5 עצות יצירתיות בדיוק בשבילך:
תתחילו ללכת
בעוד שפעילות אירובית מתקשרת להגנה על היכולות הקוגניטיביות שלנו, מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מגלה כי הליכה עשויה להגביר את החשיבה היצירתית שלנו.
המשתתפים במחקר התבקשו לחשוב על שימושים חילופיים לחפצים שכיחים יום- יומיים, ולהמציא דימויים מקוריים שיעזרו בלכידת רעיונות מורכבים.
החוקרים מצאו שאלה שהלכו, סיפקו תשובות יצירתיות יותר בעקביות, מאשר אלה שנותרו לשבת בכיסאותיהם.
הליכה עוזרת להזרים את הדם ומשפיעה על האנרגיות שלנו. כמו כן היא יכולה לספק לך הפסקה בריאה ואפשרות להסתכלות מחודשת על הבעיה שאתה מתמודד עימה.
שורה תחתונה: אם אתם נתקעים ולא מוצאים פתרון- קומו מהכיסא ולכו תעשו סיבוב. יכול להיות שזה יועיל לכם.
לחשוב בהליכה | צילום: shutterstock
כתבו דפי בוקר
"האויב העיקרי של היצירתיות הוא ההיגיון הבריא" (פבלו פיקסו).
אפשר לאהוב או לא לאהוב את יצירותיו, אבל קשה מאוד שלא להסכים עם כך שפבלו פיקסו ידע דבר אחד או שניים על יצירתיות.
ואכן, במרוצת השנים, אנשי רוח רבים דיברו על כך שדווקא החלק הלוגי שבהם, במקרה או לא במקרה, הוא אותו החלק שגם מפריע להם יותר מכול.
ברב המכר שלה "דרך האמן" (1997, הוצאת פראג), מסבירה ג'וליה קמרון (סופרת, תסריטאית וגרושתו של במאי הקולנוע מרטין סקורסזה) כי הדבר שמונע מאיתנו את היצירתיות שלנו יהיו לרוב – אנחנו בעצמנו. וליתר דיוק- הפחד והפרפקציוניזם שלנו.
על מנת לשחרר את עצמנו, ממליצה ג'וליה על כתיבת דפי הבוקר. מטרת דפי הבוקר היא לשחרר אותנו מעכבות, פחדים וחששות ולאפשר לנו להתחבר לטבע ואל הסודות האינטואיטיביים ביותר שלנו.
איך כותבים את דפי הבוקר?
מדי בוקר עליכם לכתוב שלושה דפים של כל מה שעובר בתוככם, באופן חסר עכבות. לפי המלצתה, הכתיבה אמורה להיות נטולת ביקורת או עריכה, וזאת על מנת לאפשר לנו לנקות מעצמנו את העומס הרגשי שאנו נמצאים בו.
מחקר חדש שהתקיים בהודו בדק את כישורי החשיבה היצירתית של שתי קבוצות תלמידים, כאשר אחת התאמנה במשחקי שח והשנייה לא. המחקר הכיח כי תלמידים ששיחקו שחמט השיגו ציונים גבוהים יותר במבחנים.
לא רק חשיבה אסטרטגית ויכולת קבלת החלטות עומדות בבסיס המשחק, אלא גם יצירתיות נדרשת משחקן השח-מט שצריך לאתגר את יריבו, לעיתים באופן בלתי צפוי.
שורה תחתונה: אולי הגיע הזמן שתפסיקו לצפות בגמביט המלכה ותתחילו לשחק בעצמכם.
מחקרים מוכיחים כי אנשים שנוטים לבלות זמן לבד, נוטים לדווח על רמות גבוהות יותר של יצירתיות. ייתכן כי הסיבה לכך נעוצה בחוסר האינטראקציה, שמעודדת אותך לדמיין בעצמך, במקום להישען על הימצאותו של האחר.
לעיתים קרובות, אינטראקציות חברתיות, חשובות ככל שיהיו, עלולות ליצור מצב שבו אתה מרגיש מחויבות ליישר קו עם האחר, במקום להמציא את הקו בעצמך.
אבל לא רק זה. גם שעמום הוא אספקט חשוב במובן הזה של פיתוח היצירתיות.
מחקרים תומכים בטענה שיש קשר חיובי בין שעמום ליצירתיות. ברוב המקרים, רעיונות יצירתיים דורשים זמן והבשלה. שעמום יכול להוביל אתכם לדפוק את הראש בקיר, אבל באותה נשימה הוא גם יכול לאפשר לכם את הזמן והמרחב להמציא ולפתח את הרעיונות שלכם.
שורה תחתונה: אל תפחדו להישאר לבד לפעמים. גם משעמום אפשר להשיג דברים נפלאים, כמו יצירתיות למשל.
הדמיון עובד שעות נוספות | צילום: shutterstock
שבו עם חברים לסיעור מוחות ואל תפחדו מביקורת
אולי העצה הבאה עומדת כנגד העצה הקודמת, אבל כבר הבנו שחשיבה בינארית פחות חשובה לאדם היצירתי. בשנות ה-40 הגה אלכס פ. אוסבורן את שיטת סיעור המוחות שלו – כלי לפתרון בעיות ולפיתוח היצירתיות, ובכך שינה את חוקי המשחק.
בשיטת סיעור המוחות על החברים בצוות לשבת יחד ולזרוק רעיונות. בדומה לאחרים במעמדו, גם אוסבורן כתב על הפחד מביקורת כאספקט שמשתק את היצירתיות, אך בהשוואה לג'וליה קמרון לצורך העניין, אוסבורן דיבר דווקא על הפחד מביקורת חיצונית ולא פנימית.
אוסבורן טוען כי ברגע שהאדם שנמצא בסיעור מוחות שומע רעיונות שאינם עומדים בקנה אחד עם רעיונותיו או דרך השקפתו, הוא מנסה לחשוב אחרת על מנת להבין אותם, מה שמפרה אותו מבחינה יצירתית.
שורה תחתונה: צרו לכם קבוצת אנשים יצירתיים והעלו איתם רעיונות. את השיפוטיות תשאירו בחוץ. ושיהיה בהצלחה.