כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
בכיינים שוקלים פחות: הדברים שאתם חייבים לדעת על דמעות
בני האדם הם היצורים החיים היחידים שבוכים דמעות רגשיות. אבל אם נדמה לכם שבכי הוא רק דרך להשתחרר או לקבל תשומת לב מהסביבה, מתברר שמחקרים גילו שהוא גם עוזר לעמוד במשימות קשות, לנקות רעלים ולרדת במשקל
צביה טורקניץ עובדת סוציאלית, מנחת קבוצות ויועצת להעצמה אישית
צביה טורקניץ
צביה טורקניץ עובדת סוציאלית, מנחת קבוצות ויועצת להעצמה אישית
צביה טורקניץ
שתף:
ים של דמעות | צילום: shutterstock
שתף:
ים של דמעות | צילום: shutterstock
כולנו מכירים היטב את הבכי בעתות מצוקה, כמו גם בעת שמחה והתרגשות. הבכי, בעצם, היה השפה הראשונה שבה דיברנו אל הסובבים אותנו; עוד בהיותנו תינוקות, השתמשנו בבכי כשפה בלתי מילולית כדי להודיע להורינו שאנו זקוקים לעזרה ולטיפול.
בבגרותנו הבכי קיבל פונקציה חברתית, כאמצעי למשוך אלינו תשומת לב על מנת לזכות בתמיכה חיונית מהסביבה, והן כדרך להשגת קתרזיס ותיעול רגשות.
אף שהבכי מתויג לעיתים כהתפרקות רגשית או סימן לחולשה, מתברר שלייבב קצת זה דווקא דבר חיובי המסייע להתאוששות, בעיקר אם אנחנו תופסים בכי באופן מכיל ואוהד.
לבכי יש גם יתרונות בריאותיים; בין היתר, הוא עוזר לשינה טובה יותר ומסייע בהורדת לחץ הדם.
לבכות בדרך להצלחה
מחקר משנת 2019 שנערך על ידי אוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, ע"י החוקרת לאה שרמן מבית הספר לפסיכולוגיה, מצא כי גברים ונשים שבכו התמודדו טוב יותר עם מצבי סבל פיזי ונפשי.
הגילוי התברר בניסוי שבחן את יכולתם של המשתתפים להשאיר את היד במים קפואים למשך הזמן הארוך ביותר, תוך מדידת הדופק, הנשימה ורמות הורמון הלחץ קורטיזול בגופם.
מסקנת המחקר של שרמן הייתה שאנשים שבכו הצליחו לעמוד במשימה המלחיצה יותר זמן והתאוששו מהר יותר לאחריה.
עוד התברר במסגרת הניסוי כי הדופק שלנו יורד באופן משמעותי לפני בכי, מה שמעלה את ההשערה כי פעולת הבכי מיועדת להביא אותנו למצב של איזון באמצעות ויסות קצב הלב והנשימה.
זולגות דמעות מעצמן?
באולימפיאדת לונדון בשנת 2012, עמד הג'ודוקא הישראלי אריק זאבי לפני קרב שאליו התכונן והתאמן במשך שנים, ותכנן אסטרטגיות לתקיפה ולהגנה.
זאבי ידע שתקוות רבות תלויות בו לזכות במדליה אולימפית ואיתן עלה לזירה. לאחר חמישים שניות בלבד, זאבי הופל למזרן ונוצח – במה שהיווה הפתעה מוחלטת ואכזבה גדולה לו ולכל הציבור שצפה בו בבית. במהלך הריאיון שנתן לתקשורת אחרי הקרב, החלו לפתע דמעות לזלוג מעיניו של זאבי כשדיבר על הקרב ועל הפסדו.
מראהו של ספורטאי שרירי וגדול ממדים דומע מול המצלמות הינו חריג למדי, אך הוא הדגים היטב את המשמעות והפרשנויות המגוונות כ"כ שאנחנו מעניקים לבכי, הן כמי שמזילים דמעות והן כמי שצופים בהן זולגות אצל אחרים.
הדמעות של זאבי נחוו בקרב חלק מהצופים כדרך להבעת התנצלות, אכזבה או צער. חלק ראו בדמעות אמצעי לעורר אמפתיה למרות ההפסד, וחלק ראו בפעולה השתחררות אימפולסיבית ולא מודעת שנועדה לפרוק מתח רב ותסכול.
בין כל אלו, היו גם מי שהביטו בזאבי וחשבו שהדמעות אינן במקומן, היות והוא כבר לא "ילד קטן".
למעשה, הדרך בה כל אחד מאיתנו ראה את דמעותיו של זאבי מצביעה יותר על עולמנו הפנימי והדרך בה אנחנו מתייחסים לעצמנו נוכח רגע משבר, יותר מאשר עליו.
אריק זאבי ברגעים שמחים יותר | צילום: מתוך אינסטגרם
על פי מחקר עדכני משנת 2019, גברים פחות מוכנים לעזור לגברים בוכים מאשר לנשים שמזילות דמעות. נשים, לעומת זאת, לא הראו הטיה מגדרית כזו.
רוצים לרזות? הבכי לשירותכם…
ד"ר פיט סולק, מומחה בנושא לחץ ומתח מארה"ב, מצא במחקר מסקרן שערך בשנת 2016, כי בכי חזק ואמוציונלי יכול לעזור בהפחתת קילוגרמים מיותרים. האם ייתכן כי מחקרו הייחודי גילה את הספורט הכי מוזר לירידה במשקל?
במסקנותיו, הוא מסביר, שדמעות הנובעות ממתח מכילות הורמונים שמיוצרים על ידי הגוף כאשר הוא נמצא תחת סטרס כבד. הדמעות עוזרות לסילוקם של אותם הורמונים, כמו פרולקטין, הורמון הדחק והורמון אנקפלין לאוצין, ותוך כך פוחתות רמות הקורטיזול בגוף, הורמון שאחראי על ויסות רמת הלחץ ויש לו קשר לצבירת שומנים בגוף. כלומר, כשהוא פוחת – גם המשקל פוחת.
מחקר נוסף שחיזק את מחקרו של סולק נערך ע"י ד"ר ויליאם ה. פריי, ביוכימאי מהמרכז הרפואי סנט פול-רמזי ממינסוטה. לפי ממצאיו של ד"ר פרי, בדומה להזעה ולמתן שתן – פעולות שעוזרות לגוף להיפטר מרעלים מזיקים ומהורמוני מתח – כך היא גם פעולתן של הדמעות.
אם אתם שוקלים להתחיל לבכות בכאילו או לקצוץ בצל כדי לרזות קצת ולנקות רעלים, כדאי לדעת שד"ר פריי מציין שרק לבכי אמיתי יש השפעה על המשקל.
אם אתם כבר מתכננים לגרות את עצמכם לבכי רגשי, פריי טוען כי הזמן הטוב ביותר לבכות הוא בערב, בין השעות שבע לעשר בערב, כשאנשים מצויים בביתם ועם משפחתם ואז סף הרגש שלהם נמוך יותר וקל יותר לגירוי.