כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
מדיטציית שינה: איך יוגה נידרה תגרום לכם לישון בכאילו?
בלי לרוקן את מוחנו ממחשבות, אנחנו לא יכולים ללכת לישון. הפתרון: 45 דקות של תרגול מדיטציית השינה "יוגה נידרה" שהגוף יחווה כמו 3 שעות שינה. כיצד ניתן להביא את עצמנו למצב תודעתי שבין ערות לשינה ולהפחית מתח בחיים?
בקצב חיים שכולל עומס עבודה, חיי משפחה לחוצים וריצה ממשימה למשימה, רובנו מתמודדים עם מצב של מוח פעיל יתר על המידה. יוגה נידרה היא מדיטציית שינה שמביאה להרגעת גלי המוח שלנו שעסוקים בחשיבה, ומעבירה אותנו דרך מצבי תודעה שונים, כפי שקורה ברגעים לפני שאנו נרדמים. איך היא עושה זאת?
מהי מדיטציה לשינה?
בכל יום אנו חווים מצבי תודעה שונים. מצבים אלו ניתנים למדידה באמצעות מכשיר ה-EEG (אלטרואנפלוגרם), הבוחן את גלי המוח שלנו. גלי המוח נמדדים בהרצים (Hz) ומחלקים אותם לחמישה סוגים: דלתא, תטא, אלפא, בטא וגמא.
גלי הגמא והבטא יהיו דומיננטיים כאשר אנחנו מרוכזים מאוד במשימה מסוימת
גלי הדלתא יופיעו בעיקר במצב של שינה עמוקה
גלי תטא אופיינים למצב של שינה קלה
גלי האלפא הם גלי המוח הדומיננטיים כאשר אנחנו חולמים או נסחפים בדמיון
בזמן השינה, גלי המוח הפעילים (גלי הדלתא, האלפא והתטא) מאפשרים לגוף ולמוח להגיע למצב של רגיעה ומנוחה. מצב זה דומה מאוד למתרחש בעת מדיטציית שינה: גלי התטא מופיעים באזור הקדמי והאמצעי של המוח וגורמים לנו להיות מרוכזים אך רגועים, ואילו גלי האלפא מופיעים בחלק האחורי של המוח ומשרים על האדם שלווה.
אך יש בכל זאת הבדל בין שינה לבין מדיטציית שינה – אם נמדוד את גלי המוח באמצעות מכשיר EEG, נגלה כי במדיטציה מופיעים בעיקר גלי אלפא ותטא, אך מעט מאוד גלי דלתא.
כלומר, מדיטציית שינה היא מעין מצב תודעתי שבו האדם מצוי בין שינה לבין ערות. הגוף רגוע לחלוטין אך המודעות נותרת ללא שינוי. למצב תודעתי זה ניתן להגיע באמצעות "יוגה נידרה", המלמדת אותנו כיצד להיות מודעים לגוף שלנו. זוהי אינה יוגה רגילה, ועיקר ההתמקדות שלה היא בהרגעת הגוף ובלימוד טכניקות נשימה המסייעות לנו להרגיש שלווים.
כאשר אנחנו חשים לחץ או מצב דחק אחר, הגוף שלנו מפריש את הורמון הקורטיזול. הורמון זה מסייע לווסת את מערכת החיסון ולשמור על לחץ דם תקין, והוא מופרש גם במצבים של מאמץ גופני וטראומה. כאשר רמתו בדם תקינה, הוא הכרחי לתפקוד הגוף, אך בכמות גדולה מדי הוא עלול להזיק.
בין היתר, הקורטיזול עלול לפגוע באיכות השינה שלנו, לגרום לעלייה במשקל ולהחליש את המערכת החיסונית של הגוף. לכן, השמירה על תחושת הרווחה הנפשית חשובה כל כך, ומחקרים שונים גילו כי יוגה נידרה היא אמצעי יעיל בניהול מצבי לחץ.
על פי מחקר שנערך באוניברסיטת "בנארס הינדו" (Banaras Hindu), שבוראנבי, הודו, נמצא כי יוגה נידרה מגדילה את מערכת העצבים הפאראסימפתטית, האחראית לפעולות הרגעה ושימור הגוף במצב מנוחה, ומקטינה את המערכת הסימפתטית שפעולת במצבי לחץ ומתח ומכינה את הגוף למאבק. יוגה נידרה מאפשרת להגיע למצב של הרפיה פיזית, נפשית ורגשית.
מחקר נוסף של האוניברסיטה הפדרלית של סרז'יפה, ברזיל, שנערך בשנת 2018, בדק את תחושת הדחק שחשו 60 פרופסורים באוניברסיטה. המשתתפים במחקר תרגלו יוגה נידרה פעמיים בשבוע למשך 3 חודשים, כאשר כל תרגול נמשך כ-45 דקות. על פי הממצאים, יוגה נידרה סייעה להפחית את התסמינים הקוגניטיביים והפיזיולוגיים האופייניים למצבי דחק, יותר מתרגול מדיטציית ישיבה.
יוגה נידרה איננה רק אמצעי לרגיעה והבאת הגוף למצב דמוי שינה, אלא כלי שמסייע לנו להגיב לסיטואציות מלחיצות ומכעיסות בחיים באופן לא אימפולסיבי, ודרך יעילה להגעה למצב הפאראסימפתטי של מערכת העצבים שממוקד במנוחה, עיכול וריפוי של הגוף.