נבדק מחקרית

האויב שבפנים: החפצים שאתם מוכרחים להתחיל לנקות

הם חיים בינינו, אנחנו נוגעים בהם כל הזמן, ואת חלקם אף מכניסים לפה - מי אתם החפצים שמהווים כר פורה לחיידקים ווירוסים אותם ממש, אבל ממש, אנו חייבים לחטא ולנקות?

3 דק׳

לא רק את הרצפה | צילום: shutterstock

לא רק את הרצפה | צילום: shutterstock

שתף:

לא רק את הרצפה | צילום: shutterstock

פחדנו פחד מוות ללחוץ על כפתורי המעלית בלי שעטינו על ידינו כפפה, חיטאנו את הידיים באלכוג'ל לפני ואחרי כל פעולה שעשינו, ואפילו העברנו סמרטוט על כל מוצר שנכנס הביתה מהסופר- זוכרים? כל זה היה לחיזיון נפוץ בחיינו, רק עד לפני כמה חודשים.

 

אין ספק – הקורונה החזירה לאופנה את ההיגיינה. וכיאה לפנדמיה היא עשתה זאת במהירות ובנחישות.

 

היום, בדיעבד, אנחנו יכולים להסתכל לאחור בחיוך ולחשוב שאולי קצת הגזמנו, אבל למעשה, חיטוי של חלק ניכר מהחפצים שאנחנו באים איתם במגע יומיומי הוא לא רעיון רע כל כך, ולא רק בהקשר של הקורונה.

 

רבים מהמשטחים שאנו נמצאים איתם במגע יומיומי, מהווים מקום מרבץ לחיידקים ווירוסים מעוררי מחלות. מחקרים מראים שוירוסים אשר גורמים לשפעת יכולים להישאר פעילים על משטחים מסוימים במשך יומיים, בדומה לחיידקים שגורמים לדלקת גרון או ריאות.

 

 

 

 

האויב שבפנים

על אף ששמירה על היגיינה חשובה מחוץ לבית, היא חשובה לא פחות גם בתוך הבית: המקום הפרטי שלנו שבו אנו אוכלים, ישנים וחיים. ישנם לא מעט חפצים יומיומיים שאנו נוטים להזניח את הניקיון שלהם, ודווקא הם נוטים לצבור כמויות בלתי נתפסות של חיידקים ווירוסים.

 

היכן אתם נמצאים חיידקים?

 

הטלפון הסלולרי

הוא אורב לנו על-יד הכרית, מעבר לג'ינס ואפילו משקיף עלינו בשירותים – הטלפון הסלולרי שלנו. אבל מתי חטאתם אותו בפעם האחרונה? עצה שלנו: מתי שזה לא היה, כדאי לעשות זאת לעתים קרובות יותר.

 

חוקרים בריטים גילו שאחד מכל שישה טלפונים סלולריים נגוע בחיידקי צואה.

 

מה עושים? את הטלפון הסלולרי רצוי כמובן שלא לקרצף במים וסבון מחשש לקורוזיה, אבל אפשר לרסס 70% אלכוהול עם מים מזוקקים (מבקבוק ריסוס) על מטלית מיקרופייבר ואז לנגב את הטלפון. בחלק מחנויות האלקטרוניקה אפשר להשיג מגבונים אנטי בקטריאליים לטלפון.

 

לחטא את הפלאפון
לנקות עם מטלית מיקרופייבר | צילום: shutterstock

 

ידיות הדלתות ומתגי החשמל

אנחנו נוגעים בהם עשרות פעמים ביום, אבל יחד עם זאת, אנו נוטים להזניח את הניקיון שלהם. באופן דומה לסלולרי, גם ידיות הדלתות ומתגי החשמל עלולים להפוך למרבץ של חיידקים ולצבור שלל וירוסים ובקטריות.

 

מה עושים? פשוט מאוד – פעם בשבוע העבירו על הידיות והמתגים מגבון חיטוי (שימו לב שמדובר במגבון עדין ולא לח מדי. כשמדובר במתגי החשמל, סחטו את המגבון היטב לפני השימוש).

 

 

ספוג הכלים

ספוג הכלים אמנם אמור לנקות את הכלים שלנו, אבל בהרבה מקרים הוא עושה דווקא את הפעולה ההפוכה. הספוג מהווה מרבץ ללא פחות מ-350 זנים שונים של חיידקים, רבים מהם מעוררי מחלות.

 

מה עושים? הטוב ביותר הוא להחליף לעתים תכופות את הספוג, לפחות אחת לשבועיים. בין לבין, כדאי לסחוט אותו היטב, להשרות אותו במים ובאקונומיקה למשך דקה, ואפילו לטבול אותו בחומץ למשך מספר דקות ולשטוף אותו לאחר מכן.

 

עוד ב תזונה

מהי הדרך הנכונה לנקות פטריות?

לכתבה המלאה

 

הצעצועים של חיות המחמד

גם חפצים שנראים תמימים מאוד במבט ראשוני, עלולים להטעות אותנו. למשל – כדור הטניס שזרקתם זה עתה לכלב שלכם.

 

הצעצועים שהחיות נושאות בפיהן עלולים להכיל חיידקים כמו סלמונלה ואי קולי. גם מצב קערות המים והאוכל של חיות המחמד לא טוב יותר – הקרן הלאומית לתברואה בארה"ב דירגה את קערות המים והאוכל במקום הרביעי ברשימת המקומות הכי מזוהמים בחיידקים בבית.

 

מה עושים? את צעצועי הבד כדאי להכניס לכביסה אחת לשבועיים. את הצעצועים שלא ניתן לכבס מומלץ לנקות במגבון חיטוי לא רעיל. את קערות האוכל והמים כדאי לנקות מדי יום במים חמים, ולהכניס אותן אחת לשבוע למדיח הכלים.

 

 

וילון המקלחת

מבזק חדשות: וילון מקלחת מלוכלך – אינו רק מפגע אסתטי. שאריות הסבון שנדבקות לוילון מהוות מקום מקלט לחיידקים מעוררי מחלות כמו מתילובקטריום. אבל לא רק וילון המקלחת המזוהם מסוכן לבריאותנו, אלא גם שטיחון האמבטיה הסופח אליו לכלוכים וזוהמה.

 

מה עושים? את הוילון המלוכלך מכניסים למכונת הכביסה ומפעילים תכנית כביסה עדינה. אם זה לא עוזר – כנראה שהגיע הזמן להחליף וילון. לגבי השטיח – אל תהססו להשתמש בשואב אבק. מלבד זאת, מומחי ניקיון חובבנים ממליצים לפזר אבקת סודה לשתייה מעל השטיח למשך לילה שלם ולשאוב בבוקר.

 

ילדים מציצים מוילון באמבטיה
מקום מקלט לחיידקים | צילום: shutterstock

 

מברשת השיניים

לפני שאתם קוראים את הנתון הבא, כדאי שתשבו. מחקר של אוניברסיטת מנצ'סטר מצא שמברשת שיניים משומשת מהווה מקור ללא פחות מעשרה מיליון חיידקים! לצורך העניין, מברשת השיניים המשומשת מסוכנת לנו יותר ממושב האסלה שאנו מקפידים לנקות.

 

למעשה, חלק מהחיידקים מגיעים למברשת השיניים שלנו דרך האסלה – כשמורידים את המים, טיפות מים ניתזות עד למרחק של עשרה מטרים ועלולות להגיע עד למברשת השיניים.

 

מה עושים? קודם כל, ממשיכים לצחצח שיניים. עם זאת, מומלץ להקפיד לשטוף היטב את מברשת השיניים לפני ואחרי כל שימוש ולתת לה להתייבש באוויר.

 

מומלץ להחליף את המברשת בכל שלושה חודשים. במידה ומברשת השיניים שלכם נמצאת בחדר השירותים – הדיחו את האסלה כאשר מכסה האסלה סגור.

 

 

כיור המטבח

אבל לא רק מברשת השיניים מכילה כמות עצומה של חיידקים. גם כיור המטבח מכיל יותר חיידקי אי קולי מאשר חדר השירותים שלנו. זה לא מפתיע, עם כמות הכלים המלוכלכים שנחה שם מדי יום.

 

מה עושים? אחרי שמסיימים לשטוף כלים, מומלץ לרסס תרסיס חיטוי על הכיור או לנקות אותו עם מגבון חיטוי.

 

 

הגה המכונית

מתי בפעם האחרונה חטאתם ידיים לפני שהתיישבתם על יד ההגה? כנראה שאף פעם, וחבל. אנחנו אוחזים בהגה שעות ארוכות, אחרי שאכלנו, התעטשנו, לחצנו ידיים והרשימה עוד ארוכה.

 

מה עושים? פשוט מעבירים מגבון חיטוי המכיל ליזול על ההגה.

 

גבר מנקה ומחטא את ההגה
לחטא את ההגה | צילום: shutterstock

 

מקלדת המחשב

מקלדת המחשב מכילה פי חמישה חיידקים יותר מאשר מושב האסלה! כן, קראתם נכון. בכל זאת, מדובר בחפץ שאנו שוהים לידו רוב היום, ולא רק שהוא סופח אליו את החיידקים שהאצבעות שלנו מביאות ממקומות אחרים, רבים מאיתנו גם אוכלים ליד המחשב ואחראים לאותם פירורים עיקשים הנופלים אל בין המקשים ומסרבים לראות אור יום.

 

מה עושים? במידה ומדובר במחשב נייח, אפשר לנתק את המקלדת מהמחשב, להפוך ולנער אותה על מנת להוציא ממנה פירורים ואבק. דבר נוסף שאפשר לעשות הוא לנקות את המקלדת עם מעט תרסיס חיטוי או מגבון חיטוי שנסחט היטב.

 

היסודיים והמנשנשים יכולים לנקות גם בין המקשים עם קיסם לניקוי אוזניים. מקלדת של מחשב נייד אפשר לנקות באופן דומה, אך יש לפעול בזהירות רבה יותר. מוטב לנקות את המקלדת עם מטלית ייעודית וחשוב להימנע מחדירת נוזלים למקלדת.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות הנפש על "סטייקיישן" כבר שמעתם? זה מה שעושים אנשים שיוצאים לחופשה בבית

את ההנאה והספונטניות שבנופש בחו"ל כבר מזמן לקחו לנו. ואם לא את אלו,...

נטלי רון

בריאות בעקבות מקרה אריקסון: ממה נגרם דום לב והאם ניתן למנוע אותו?

בעקבות ההתמוטטות של שחקן נבחרת דנמרק בכדורגל בטורניר היורו, שוחחנו עם קרדיולוג בכיר...

ראיון עם:

פרופ' יהודה אדלר

מומחה לקרדיולוגיה

בריאות יש דרך להשיב לעצמכם את חוש הטעם והריח אחרי הקורונה

סרטון טיקטוק שהתחיל בעצה של כירופרקט, הביא מיליוני אנשים לנסות שיטה...

מערכת LivA

תזונה שאריות של פסטה ואורז יכולות להרוג

בפעם הבאה שאימא מציעה לכם לקחת קופסאות של אוכל הביתה, כדאי שתחשבו...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא מיץ סחוט זה בריא? הדיאטנית הזאת רוצה שתפסיקו להתעלל בפירות

אחת התזונאיות המובילות בעולם טוענת שיש דרך נכונה לצרוך פירות והיא שונה ממה...

נטלי רון

זוגיות טיפול זוגי עצמי: ככה משקמים יחסים בלי ייעוץ

אין לכם כסף, חשק או אפשרות ללכת לטיפול זוגי? כשמפלס המתח, הלחץ והמועקה...

ראיון עם:

ד"ר (PhD) לירז מרגלית

חוקרת התנהגות

מזון בריא אוכל בריא: רשימת הקניות האולטימטיבית לסופרמרקט

אנחנו יודעים מה אתם צריכים: רשימה ברורה ומלאה של מיטב המוצרים הבריאים שכדאי...

סימי שאואר

זוגיות 5 הטיפים הטובים ביותר לשנת 2021 של מגזין LIvA בתחום הזוגיות והמיניות הם….

איך תדעי שהוא האחד בשבילך? איך תוכלו להלהיט שוב הפעם את הסקס...

מערכת LivA

אימון ויציבה בשם כל הנמנעים: איך אפשר לאהוב ספורט?

הרבה השתנה מהימים בהם אהבנו לזוז, לרוץ ולקפוץ כילדים, עד לנקודה שפעילות גופנית...

ראיון עם:

ד"ר רועי סמואל

פסיכולוג ספורט