רפואה סינית באדפטציה יפנית | צילום: shutterstock
הדיקור הסיני, הגיע ליפן במאה החמישית לספירה, ומאז עבר שינויים והתאמות שיצרו שיטת טיפול חדשה עם מאפיינים משלה.
הדיקור היפני מכיל את התפיסה הסינית המסורתית, ונשען כמוהו על ערוצי האנרגיה ועל שחרור חסימות, במטרה להביא את הגוף לאיזון פיזי ונפשי.
יחד עם זאת, קיימים מספר הבדלים ברורים בין דיקור סיני לדיקור יפני, שמתחילים עוד בשלב האבחון:
בעוד שהדופק והלשון הם הגורמים הדומיננטיים לאבחון מצבו של המטופל ברפואה הסינית, בדיקור היפני מאבחן המטפל את הבעיה באמצעות חוש המישוש, על פי רוב באזור הבטן.
בדיקור היפני משתמש המטפל במחטים דקות, חדות ועדינות יותר מאלה שמשתמש בהן המטפל הסיני, וכך מפחית מאוד את תחושת אי הנוחות
שיטת דיקור זו נקראת KMI, על שמה של המדקרת בעלת השם העולמי, קיקו מצומוטו, והיא הנפוצה לטיפול גם בארץ.
מטפלים עיוורים חשים יותר
לשימוש בחוש המישוש ככלי לאבחון יש נגיעה היסטורית.
מתוך כוונת הממשל היפני לדאוג לאוכלוסיית העיוורים בארץ השמש העולה, מי שטיפל בשיטה לאורך השנים היו העיוורים, שהינם בעלי חוש מישוש מפותח יותר על פי רוב, ועד היום רבים מהמטפלים במדינה שייכים לאוכלוסייה זו.
באמצעות המישוש, מרגיש המטפל האם קיימת הצטברות מתח או לחץ בנקודות מסוימות בגוף המטופל, והאם אזורים מסוימים רגישים למגע, מתוחים או כואבים.
עיקר המישוש מתבצע באזור הבטן, שכן על פי הדיקור היפני שם נמצא מרכז האנרגיה בגוף (ברפואה היפנית האזור נקרא Hara), ואם לדייק עוד יותר – ממש באזור הטבור, אזור ניתוק האדם מאמו בצאתו לאוויר העולם.
על סמך מישוש אזור הבטן המשופע ברפלקסים, המטפל מגלה האם והיכן יש חסימות אנרגיה, ומתאים את נקודות הדיקור הנחוצות לשחרורן.
יש לציין כי ברפואה הסינית אנרגיית החיים הזורמת בגוף נקראת צ'י, וברפואה היפנית היא נקראת קי. אך כאן לא נגמר השוני בין הדיקור היפני לסיני: בדיקור היפני משתמש המטפל במחטים דקות, חדות ועדינות יותר מאלה שמשתמש בהן המטפל הסיני, ובכך מפחית מאוד את תחושת אי הנוחות.
המטפל אף נעזר במוליך, שמסייע לו להחדיר את המחטים בצורה מדויקת לנקודה הרלוונטית (את המוליך פיתח סוגיאמה וואיצ'י, מטפל יפני עיוור). בנוסף, הדיקור היפני שטחי יותר מהמקבילה הסינית, והמחטים בקושי מורגשות על העור.
כחלק משכלול הדיקור הסיני על ידי הרפואה היפנית, משתמש המטפל היפני בעזרים שונים בעת הדיקור, על מנת לגרות לתגובה את אזור הרפלקס. כך, למשל, המטפל עושה שימוש בחימום המחטים (בעיקר באמצעות צמח המוקסה).
דיקור ראש: לא מה שחשבתם
הדיקור היפני מתמודד בהצלחה עם מחלות שונות, והעיקריות שבהן הן בעיות אורתופדיה, כאבי ראש, מיגרנות ושאר בעיות נוירולוגיות, כמו גם כאבי גפיים המלווים בתחושת נימול, בעיות עיכול ובעיות הורמונליות.
בדומה לשיטת הדיקור הסיני, גם הדיקור היפני בשיטת ה-KMI מתבסס על שחרור חסימות בערוצי האנרגיה (מרדיאנים), ועל עידוד כוחות הריפוי הטבעיים של הגוף. אסכולה נוספת של דיקור יפני היא YNSA, שיטה אותה פיתח הד"ר טושיקטסו ימאמוטו, נוירולוג יפני, ופועלת על דיקור הקרקפת.
בשתי שיטות הדיקור, KMI ו-YNSA, האבחון מתבצע על סמך מישוש אזור הבטן ומציאת תגובות הרפלקסים, אך ב-YNSA כאמור, נקודות הדיקור נמצאות על הראש (ומיוצגות באזור הבטן).
גם כאן מדובר באותן מחטים דקות, חדות ועדינות, והדיקור מתבצע באופן שטחי בלבד.
למרות שהמחטים בקושי מורגשות, הדיקור היפני בשיטת ה-YNSA נחשב ליעיל במיוחד לטיפול בבעיות כרוניות, כגון כאבי שרירים, בעיות במערכת הנשימה או כאבי אוזניים.