כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
דיקור סיני בהיריון: האם מסוכן? ואיך הוא מונע בחילות בוקר
דיקור סיני יכול לסייע במגוון תסמיני היריון, החל מבחילות בוקר ועד כאבי גב, אך למרות זאת, רוב הנשים ההרות עדיין נרתעות מהטיפול. יעל גבינט, מטפלת מוסמכת ברפואה סינית, מסבירה מה הוכח במחקרים לגבי יעילות השיטה בטיפול בכאב ועייפות היריון, היפוך עובר במנח עכוז וזירוז לידה
אף על פי שנשים הרות רבות חוששות ונמנעות מטיפולי דיקור סיני במהלך ההיריון, לא קיים אף מחקר או דיווח שמראה כי קיים סיכון בדיקור במהלך היריון – כל עוד הדיקור מתבצע על ידי מטפל מוסמך שהתמחה ולמד את הנושא.
בשלבים הראשונים של ההיריון יש סיכוי גבוה יותר להפלות טבעיות (בין 15% ל-40%), ולכן החשש אף גובר בתקופה זאת מטיפולים חודרניים.
יחד עם זאת, הדיקור הסיני עשוי להוות יתרון דווקא אצל נשים עם נטייה להפלות, היות והוא עשוי לחזק את הגוף ולמנוע הפלה ספונטנית. לרוב, טיפול המכוון למניעת הפלות ישולב עם פורמולות צמחים ייחודיות למצבים אלו.
הרפואה הסינית מציעה גם שיטת טיפול המבוססת על טכניקה של לחיצות על נקודות דיקור נבחרות – אקופרסורה. שיטה זו מומלצת בעיקר בזמן לידה, בפרט על מנת לקדם פתיחה ולזרז את מהלך הלידה.
מטפלים רבים בדיקור סיני מלמדים את המטופלות ובני הזוג שלהן שיטות באקופרסורה, כדי שידעו ברגע האמת על אילו נקודות ללחוץ כדי להקל על כאבי הצירים ולקדם את יציאת העובר לעולם.
דיקור סיני – החדרת מחטים בשערי הצ'י
בדומה לגישות אחרות ברפואה הסינית, טכניקת הריפוי בדיקור מבוססת על העיקרון שקובע כי הרמוניה פנימית חיונית לבריאות טובה. על פי תפיסה זאת, הרמוניה מתאפשרת על ידי זרימה טובה של צ'י – אנרגיה חיונית לחיים, בעוד חסימה בצ'י או גירוי יתר שלו גורם למחלות.
הדיקור מעורר זרימה טובה באמצעות מניפולציה על "שערי הצ'י" – נקודות הדיקור המצויות קרוב לפני העור. החדרת המחטים דרך אותם שערים מאפשרת למנגנון הריפוי העצמי המצוי בגוף להיכנס לפעולה.
יעילות הדיקור הסיני במהלך היריון – מה המחקרים קובעים?
דיקור סיני מונע כאבים בחגורת האגן ומפרק האגן הקדמי
במחקר שפורסם בשנת 2005 בכתב העת הרפואי הבריטי British Medical Journal, נבדקה יעילותו של הדיקור הסיני בשילוב טיפול קונבנציונלי שכלל שימוש בחגורת אגן ותרגילי פיזיותרפיה, אל מול טיפול קונבנציונלי בלבד.
במחקר השתתפו 386 נשים הרות שסבלו מכאבים באגן כתוצאה מההיריון ונבדקו במשך 7 שבועות. כל משתתפת קיבלה טיפול בדיקור סיני פעמיים בשבוע, בנוסף לטיפול פיזיותרפיה של שעה, פעם בשבוע, וכן נדרשה לבצע תרגילים בבית.
מסקנת החוקרים הייתה כי דיקור סיני המשולב בתרגילי פיזיותרפיה יעיל יותר מתרגילי פיזיותרפיה או תרגילי יציבה בלבד להקלה על הכאב.
עוד נמצא כי הדיקור יעיל במיוחד במצבים בהם יש כאב חד־צדדי של מפרק העצה והכסל (Sacroiliac) או כזה המשולב גם בכאב חד־צדדי של מאחה עצמות החיק (Symphysis Pubis).
דיקור סיני מונע בחילות בוקר
בשנת 2002 פורסמו שני מאמרים בכתב העת Complementary Therapies in Medicine שעסקו במחקר שבוצע בנושא בחילות בוקר והקאות במהלך היריון.
במחקר השתתפו 593 נשים בשלבי ההיריון הראשונים (עד שבוע 14), שסבלו מבחילות היריון והקאות. במהלך המחקר קיבלו הנשים טיפולי דיקור אחת לשבוע.
הנשים התחלקו לקבוצות טיפול שונות – אחת מהקבוצות טופלה בדיקור סיני אמיתי הפועל בנקודות הדיקור המדויקות, קבוצה אחרת טופלה בדיקור סיני פלצבו (דיקור בנקודות הקרובות לנקודות הדיקור האמיתיות), ואילו קבוצה נוספת היוותה קבוצת ביקורת ולא טופלה כלל בדיקור.
מניתוח תוצאות המחקר נמצא כי בשתי הקבוצות הראשונות דיווחו הנשים על שיפור בבחילות הבוקר ובתחושת הצורך להקיא, אם כי בקבוצה שטופלה בדיקור אמיתי השיפור היה מהיר יותר – כבר בשבוע השני של הטיפול, לעומת הקבוצה שקיבלה דיקור פלצבו שדיווחה על שיפור רק לאחר שלושה שבועות של טיפול.
לעומת קבוצות אלו, בקבוצת הביקורת לא דווח על שיפור. בנוסף, הקבוצה שקיבלה דיקור סיני אמיתי דיווחה על שיפור כללי במצב הבריאותי – כגון מדדי עייפות, יכולות מנטליות, ותחושה פיזית כללית טובה יותר.
בטיחות הדיקור בשלבי ההיריון הראשונים נבחנה אף היא במחקר על פי פרמטרים של סיבוכים בהיריון, מומים מולדים, ובעיות אצל הרך הנולד. מבחינה סטטיסטית לא נמצאו הבדלים באחוזי מקרים אלו בין הקבוצות שקיבלו דיקור סיני, לעומת הקבוצות שלא קיבלו טיפולי דיקור סיני.
שימוש במוקסה להיפוך עובר
מאמר שפורסם בכתב העת של האגודה הרפואית האמריקאית (JAMA), בדק את יעילות השימוש במוקסה (שיטת טיפול העושה שימוש בשריפת צמחים בסמוך לעור) בנקודת הדיקור Bl-67, עבור היפוך עובר הנמצא במנח עכוז לפני הלידה.
כל 260 הנשים שהשתתפו במחקר הן נשים שעבורן היה זה היריון ראשון, והיו מצויות בשבוע 33. מחצית מהנשים קיבלה טיפולי מוקסה, בעוד המחצית השנייה היוותה קבוצת ביקורת ולא קיבלה כל טיפול.
בקבוצה שקיבלה טיפולי מוקסה, הטיפול נמשך במשך שבעה ימים, ובמידה והעובר לא התהפך במשך הזמן הזה, הטיפול נמשך למשך שבעה ימים נוספים.
מניתוח התוצאות נמצא כי בשבוע 35, 75.4% מהנשים בקבוצה שטופלה במוקסה חוו היפוך עובר, לעומת 47.7% בלבד מהנשים בקבוצת הביקורת. כלומר, הטיפולים במוקסה סייעו בכ-30% יותר בסיכוי להיפוך עובר עד שבוע 35 בקרב נשים הרות שהציגו מנח עכוז.