כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
דרך למיצוי החומרים המזינים בצמח | צילום: shutterstock
שתף:
דרך למיצוי החומרים המזינים בצמח | צילום: shutterstock
כולם יודעים שלצמחי מרפא יש סגולות ייחודיות מהן אפשר ליהנות דרך צריכתם באוכל, בשתייה (למשל, בחליטות) ובתוספי מזון. אחת הדרכים שנחשבות יעילות מאוד לספיגת החומרים המזינים של הצמח היא בטינקטורה.
טינקטורה הינה תמצית צמחים מרוכזת המיוצרת על ידי השריית חלקי הצמח – הקליפה, העלים, התפרחת, הפירות, השורשים, הפקעות והענפים – באלכוהול (ולעתים גם בחומץ).
השימוש באלכוהול הוא זה שמאפשר למצות את המרכיבים הפעילים של הצמח ולרכז אותם כנוזל. כגון שרפים ואלקלואידים שאינם מסיסים במים. יחד עם זאת, כדאי לדעת שמשרד הבריאות הישראלי ומנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לא מכירים בטינקטורות כתרופות אלא כתוספי מזון.
מה היתרונות של טינקטורה?
טינקטורות, הן כאמור, מרוכזות במיוחד, ולכן נחשבות יעילות יותר מתרופות הומאופתיות או מחליטות צמחי מרפא. הנה כמה טינקטורות נפוצות והיתרונות שלהן:
סמבוק שחור
צמח הסמבוק מכיל נוגד חמצון חזק במיוחד בשם אנתוציאנין, הנחשב ליעיל במיוחד במצבי דלקת. טינקטורה של סמבוק שחור מצוינת למצבי חום, שיעול, ליחה, זיהומים במערכת הנשימה ודלקות בדרכי השתן.
אכינצאה
מחקרים מראים שצמח האכינצאה יעיל לחיזוק המערכת החיסונית. טינקטורה של אכינצאה העשויה מהעלים, מהגבעול ומהשורש של הצמח עשויה למנוע ולטפל בהצטננויות, שפעות וזיהומים.
בנזואין
טינקטורות על בסיס בנזואין משמשות באופן מסורתי לטיפול בהתקררות ובדלקות בגרון ובמערכת הנשימה. בשונה מטינקטורות אחרות שנלקחות דרך הפה, טינקטורת בנזואין נלקחת לרוב באינהלציה (שאיפה של אדי הטינקטורה).
שום
שום נחשב לאנטיביוטיקה של הטבע. הוא אנטי בקטריאלי ואנטי ויראלי, קוטל תולעי מעיים, מקל על דלקות במערכת הנשימה ואף מוריד את רמת הכולסטרול בדם. בנוסף, טינקטורת השום היא אחת הבטוחות ביותר להכנה ביתית.
ולריאן
הוולריאן הוא צמח המרפא הנפוץ ביותר לטיפול במצבי מתח. טינקטורת ולריאן מסייעת לא רק להרגעת הנפש, אלא גם להקלה על נדודי שינה.
כורכום
שורש הכורכום הוא נוגד חמצון אנטי דלקתי אשר משמש באופן מסורתי לטיפול במגוון רחב של בעיות בריאות: מקשיים במערכת העיכול, דרך בעיות בכלי הדם ועד למחלות במערכת הנשימה. בנוסף, מחקר מ-2017 מצא שהכורכומין, הרכיב הפעיל בכורכום, יכול להקל על כאבי ברכיים אצל אנשים הסובלים מאוסטיאוארתריטיס.
על פי מחקרים שנעשו בנושא, מיצוי של פרח הקמומיל עשוי להועיל להרגעה ולטיפול בחרדות. בנוסף, טינקטורה של קמומיל יכולה לסייע לשכך כאבי ראש, להסדיר את פעילות מערכת העיכול ולהקל על כאבי בטן ובחילות.
איך להכין טינקטורה?
כדי להכין טינקטורה, צריך להבין היטב בצמחים משום שחלקים מסוימים של הצמח עלולים להיות רעילים. הטוב ביותר הוא לרכוש טינקטורות בחנות טבע או טינקטורות שנרקחו בהתאמה אישית על ידי הרבליסט, נטורופת או מטפל ברפואה סינית.
עם זאת, יש צמחים בטוחים לשימוש ומהם ניתן להכין גם טינקטורות בבית. זהו המתכון הבסיסי להכנת טינקטורות:
בחרו את הצמח בו אתם רוצים להשתמש וודאו שהוא בטוח לשימוש.
הסירו חלקים לא רצויים, שטפו היטב את החלקים בהם אתם משתמשים וקצצו אותם קיצוץ גס.
מלאו את הצנצנת בחלקי הצמח ומזגו לתוכה אלכוהול בריכוז של 40 או 70 אחוז, או לחילופין, חומץ תפוחים, עד שהנוזל יכסה לחלוטין את הצמחים.
אִיטְמוּ את הצנצנת.
הכינו תווית להדבקה על הצנצנת שתכלול את הפרטים הבאים: השמות של הצמחים או עשבי התיבול, החלקים בהם השתמשתם והאם הם היו מיובשים או טריים, סוג האלכוהול וריכוזו, תאריך הייצור והוראות לשימוש בטינקטורה.
השרו את הצמחים בצנצנת למשך 8-6 שבועות כדי לתת לאלכוהול לספוג את הרכיבים הפעילים של הצמח. יש לנער את הצנצנת מפעם לפעם.
אחרי פתיחת הצנצנת, יש לסנן את הנוזל היטב מחלקי הצמח.
איך משתמשים בטינקטורה?
טינקטורות נלקחות בדרך כלל דרך הפה ומתחת ללשון, באמצעות טפטפת או מזרק קטן. יש להשתמש רק במינון המדויק של הטינקטורה, אשר נקבע על פי פרמטרים שונים ובהם גיל, משקל הגוף ריכוז הטינקטורה ועוד. את הנוזל יש להחזיק בחלל הפה למשך מספר שניות לפני בליעתו.
תופעות לוואי וסכנות
תגובות בין תרופתיות – יש צמחים שיוצרים אינטראקציה שלילית עם תרופות מסוימות, מה שעלול לגרום לשלל בעיות כמו השפעה מוגברת של תרופות, בעיות בקרישת הדם ונזק לכבד.
תגובות אלרגיות – צמחים מסוימים עלולים לגרום לתגובות אלרגיות שונות, ובהן חום, גירוד, אדמומיות, נפיחות ואף אנפילקסיס – מצב חירום רפואי מסכן חיים.
בעיות במערכת העיכול – צמחים שונים עלולים לגרום לבעיות במערכת העיכול כמו בחילות והקאות, שלשולים, עצירות וצרבות.
כאבי ראש, סחרחורות ורגישות לאור – צמחים כמו ולריאן ונוספים, עלולים לגרום לכאבי ראש וסחרחורות.
נדודי שינה
תחושת צריבה תחת הלשון
הרעלה – כאמור, ישנם צמחים מאוד רעילים, או צמחים שחלקים מהם בטוחים לשימוש וחלקים אחרים מהווים סכנת מוות. למשל, בעוד שעליו של צמח הגינקו נחשבים לצמח מרפא יעיל, בטוח ונפוץ, זרעי הגינקו רעילים מאוד.