כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הריח שלו שנוי במחלוקת, אחדים לא מחבבים גם את הטעם, אבל על דבר אחד אין עוררין: השום הוא אוצר של בריאות.
אם אתם מחסידיו, כמו רוב בני האדם, כנראה שהוא הרכיב האולטימטיבי בכל מנה במטבח שלכם, אבל, חייבים להודות, לרוב אנחנו פשוט לא יודעים מתי הוא כבר לא טוב לשימוש. איך יודעים אם שום דעך?
שום הגינה, Allium Sativum בשמו הבוטני, שייך למשפחת צמחי הבצל והפקעת. לטעם ולריח שלו ולחלק גדול מיתרונותיו הבריאותיים, אחראי החומר הפעיל, אליצין, תרכובת אורגנית הקוטלת טפילים, שזיכתה אותו בשם "האנטיביוטיקה של הטבע".
בנוסף, השום מכיל גופרית, זרחן, פלואור, קרוטן, סלניום, ויטמינים מקבוצת B וויטמין C.
השום, כידוע, איננו מתקלקל במהרה אם הוא מאוחסן נכון, אבל גם לו יש תאריך תפוגה שצריך לדעת לזהות. השום שאנחנו רוכשים בסופר עובר בדרך כלל תהליך ייבוש, שנועד לאטום אותו לרטיבות ולהאריך את חייו. קליפת השום שמייצגת אמנם, על פי הביטוי, דבר חסר ערך, היא זו שמספקת לו הגנה וחיים ארוכים.
הדרך הטובה ביותר להגן על ראש שום, היא בעצם לשמור אותו בשלמותו – על מנת שיחזיק כחמישה-שישה חודשים. לעומת זאת, שיני שום בודדות על קליפתן, ישרדו שבועות אחדים בלבד.
סוד ההישרדות השני של השום הוא אחסון נכון. ראשי שום זקוקים לסביבה יבשה, קרירה, מאווררת, אפלולית ורחוקה ממקור חום בטמפרטורת החדר
קילוף של שיני שום יאיץ בכלל את הדעיכה ויביא לכך שהן יחזיקו במקרר לימים ספורים בלבד. שיני שום קצוצות או כתושות, לא יישמרו יותר מיום בקירור, אבל, אם תקפידו לכסות ולשמר אותן בשמן זית, זה יעזור להן לשרוד ליומיים-שלושה.
איך יודעים שעבר זמנו?
כתמים כהים, הצהבה של שיניים ומרקם רך, הם סימנים בדוקים שפג תוקפו של השום. גם שינוי בריח או אובדן הריח המוכר של השום הם עדות לכך שהוא התקלקל.
ניצני נבטים ירוקים, המבצבצים מבין שיני השום, ישפיעו לרעה על טעמו של השום "המזדקן" אך עדיין תוכלו לאכול את השום (וגם את הנבטים), ולהסתכן בתוספת של טעם מריר יותר.
כדאי לדעת שעל פי מחקר שנערך בשנת 2014, שום מונבט הוא בעל תכולת נוגדי חמצון גבוהה יותר משום "רגיל" – אז תעשו אתם את החישוב מה עדיף.
שום טרי
לצד השום היבש והנפוץ, ניתן לעיתים למצוא גם שום ירוק (או טרי), כזה שנקטף בשלב מוקדם יותר של הבשלות. ריחו של השום הטרי מעט יותר עדין והוא יכול לשמש לאכילה גם בגרסה החיה ולא רק המבושלת.
חיי המדף של השום הירוק קצרים בהרבה משל המיובש
מומלץ לשמור שום טרי במקרר, על מנת להאריך את טריותו למשך כשבוע, או לחילופין, לתלות את השום הטרי מגבעוליו על מנת לייבשו, ולהפוך אותו לשום יבש.