דם טבורי: פוליסת הביטוח הבריאותית של ילדכם | צילום: shutterstock
הדם הטבורי שנשאר בחבל הטבור ובשליה בסוף הלידה הוא בעל פוטנציאל רפואי עצום. שימור אותו הדם הוא בגדר פוליסת ביטוח ממשית עבור ילדים רבים, כזו שעשויה להציל אותם או את בני משפחתם ביום מן הימים.
בדם הטבורי ניתן להשתמש לצורך טיפול בכ-80 מחלות קשות ומסכנות חיים בקרב ילדים ומבוגרים, ביניהן מחלות המטולוגיות כמו לוקמיה, לימפומה ועוד
בנוסף, מחקרים קליניים הראו את יתרונות השימוש בדם הטבורי לצורך שיפור תפקודם ואיכות חייהם של ילדים בעלי פגיעות מוחיות – כמו ילדים על הספקטרום האוטיסטי וילדים עם שיתוק מוחין או מומי לב מולדים.
גם בביה"ח שיבא תל-השומר, אחד מעשרת בתי החולים הטובים בעולם, מתקיימים בימים אלה מחקרים קליניים רחבי היקף הבוחנים טיפול בדם טבורי עצמי (של הילד) באוטיזם, בשיתוק מוחין ובמומי לב מולדים.
אם הבנתם את החשיבות והייחודיות של הדם הטבורי והחלטתם לדאוג לעתיד ילדכם ולשמור את הדם הטבורי שלו בלידה, אלה הדברים שכדאי לדעת בתהליך בחירת הבנק:
ההבדל בין בנק דם טבורי פרטי לבנק דם טבורי ציבורי
בנק דם טבורי פרטי שומר את מנת הדם של התינוק אך ורק לשימוש שלו או של בני משפחתו, בניגוד לתרומה לבנק ציבורי שיכולה להיות מועברת בכל שלב לאדם שיזדקק לה, בארץ או בעולם.
בנוסף, אם אתם מתלבטים בין בנק פרטי לבנק ציבורי לשימור דם טבורי, כדאי שתדעו שההתאמה של תרומה אישית למערכת החיסון של התורמים היא מקסימלית, בניגוד למנה של דם טבורי זר.
בבנק פרטי המנות נאספות 24/7 בכל בתי החולים, ואילו בבנק ציבורי – רק בשעות מסוימות ורק בבתי חולים מסוימים.
בנוסף, עקב תקציב מוגבל, רק כ-30% מהמנות שנאספות לבנק ציבורי נשמרות. בדרך כלל מדובר במנות הגדולות והאיכותיות ביותר.
כדאי לדעת שישנם טיפולים מסוימים שמתאפשרים רק עם מנה עצמית (למשל, ניסויים בשיבא הם אך ורק עם דם טבורי עצמי). בתרומה לבנק ציבורי מוותרים על האופציה הזאת.
בחירת החברה שמטפלת בשימור דם טבורי
הבנקים פועלים על פי חוק הדם הטבורי משנת 2007 אשר נחשב לאחד החוקים המתקדמים בתחום זה בעולם. החוק קובע אמות מידה מקיפות ואחידות לתהליך האיסוף, השימור וההקפאה של הדם, בפיקוח משרד הבריאות.
איך תדעו שהבנק שאתם בוחרים בו הוא אמין ומקצועי? הסמכה ופיקוח של משרד הבריאות הם בגדר חובה. אם לבנק קיימת הסמכה נוספת על ידי תקנים אמריקאים ואירופאים והוא מפוקח על ידם באופן שוטף, אתם יכולים להיות הרבה יותר רגועים לגבי הבחירה שלכם.
בקרת איכות
הקפדה על תנאי איסוף, שינוע, הקפאה ובקרת איכות היא קריטית בכל הקשור לדם טבורי.
אפילו בדבר פשוט לכאורה כמו הובלת ערכת דם טבורי, קיימים נהלים ברורים שנועדו לשמור על התאים היקרים בכל משמר, תוך בקרת טמפרטורה בזמן ההובלה והפעלת אנשי מקצוע שעברו הכשרה מיוחדת.
בית החולים העומד מאחורי בנק הדם הטבורי
כדי להבטיח שמנת הדם הטבורי של ילדכם תישמר תחת התנאים הבטיחותיים והנאותים ביותר, הקפידו לבדוק מי הגורם העומד מאחורי הבנק הפרטי.
אם מדובר בבית חולים, נסו לברר האם זהו בית חולים ממשלתי, האם הבנק הוא בבעלותו המלאה והאם הוא זה שאחראי על תהליך השימור ועושה זאת בתוך שטח בית החולים ועם הצוות הרפואי שלו.
משך זמן שימור הדם הטבורי
בנקי דם טבורי מציעים שימור לתקופות שונות. הדבר החשוב לדעת בהקשר הזה הוא שלפי התקנים הבינלאומיים הבנק לא יכול להחליט על דעת עצמו כמה שנות שימור להציע ללקוחות. עליו להוכיח יכולת שימור לתקופה ארוכה באמצעות הפשרת מנות וותיקות ובדיקת איכות התאים וחיותם.
באופן כללי ניתן לומר שתקופת שימור מוצעת לא יכולה לעלות בהרבה על "גילו" של הבנק, שכן המנות הוותיקות ביותר שניתן להפשיר ולבדוק הן מהשנים הראשונות של קיום הבנק. בארץ, בנקי דם טבורי קיימים קרוב ל-20 שנה.
החזר כספי מובטח
מסיבות רפואיות שונות, כגון מיעוט תאים, מנת הדם הטבורי עלולה להיפסל. את הדבר ניתן לברר רק לאחר איסופה והגעתה למעבדה ובדיקתה.
אי לכך, מומלץ לבחור בבנק דם טבורי שיבטיח להחזיר לכם את כל כספכם בחזרה (כולל תשלום על ערכת הדם הטבורי) אם המנה לא תישמר לבסוף.
מחירים, סבסוד והחזרים
אף ששימור דם טבורי הפך להיות הרבה יותר נגיש כלכלית בשנים האחרונות, שימו לב שאתם מקבלים הצעת מחיר ריאלית.
יחד עם הרצון לקבל הצעת מחיר אטרקטיבית, קחו בחשבון שמחיר זה צריך להיות מציאותי ולשקף את תנאי השירות שתקבלו, על מנת שתוכלו להבטיח שמנת הדם שלכם נשמרת בתנאים קפדניים וגבוהים. רק כדי לסבר את האוזן, עלות שימור דם טבורי בארה"ב ובאירופה ל-20 שנה עומדת לרוב על יותר מ-10,000 שקלים.
רוב הביטוחים המשלימים של קופות החולים מציעים סבסוד או לחילופין, החזר כספי על בסיס סל ההיריון לצורך שימור דם טבורי. שימו לב שאתם מבררים האם קופת החולים שלכם מקיימת הסדר עם הבנק לדם טבורי.
בנוסף, גם הביטוחים הרפואיים הפרטיים מציעים לעיתים החזרים משמעותיים על השימוש בשירות. לתשומת לבכם, לעיתים אפשר לקבל החזר אפילו אם האב הוא זה שמבוטח והאם לא.
למידע נוסף, כנסו לאתר: טבורית, בנק דם טבורי המוביל בישראל