liva.co.il

היריון ולידה

מתכוננת להריון? גלי טיפים מעשיים ומידע מקצועי על אורח חיים בריא במהלך ההיריון. קבלי פתרונות לשאלות כמו איך להתמודד עם עייפות ובחילות ולשמור על הבריאות שלך ושל התינוק. בין אם את בהכנה להריון או כבר בהריון, המידע שלנו ידריך אותך בביטחון ובבריאות לאורך כל הדרך

קרא עוד >

הכי חם בהריון ולידה

היריון ולידה

ספורט במהלך ההיריון: איך לעשות את זה נכון בטרימסטר הראשון

בהיריון? מזל טוב! דברים רבים הולכים להשתנות בחייך, אך ספורט לא חייב להיות אחד מהם. איך להתאמן נכון, מהן הפעילויות המומלצות וממה עלייך להיזהר בזמן האימון.

סימי שאואר

טיפוח ויופי

מיצוק העור לאחר הריון או דיאטה: כך תעשי את זה נכון

לא מזמן ילדת או עשית דיאטה וכעת העור שלך מתקשה לחזור לצורתו המקורית ואף מדלדל? הנה כמה דרכים טובות שיעזרו לך להתמודד עם הבעיה

סימי שאואר

היריון ולידה

חוששת מהקפאת ביציות? תני לנו לעזור להפיג את הלחץ

יותר ויותר נשים בישראל ובעולם בוחרות לעבור תהליך של הקפאת ביציות. עם זאת, לא מעט מהן, מביעות חשש מפני התהליך. גינקולוגית מומחית מסבירה על התהליך ושוברת גם כמה מיתוסים בנושא.

ראיון עם:

ד"ר ירדנה משיח

ויטמינים ומינרלים

מגנזיום בהיריון: איך תזהי שאת סובלת ממחסור ולמה הוא כל כך חשוב לך?

מחסור במגנזיום, בפרט לנשים בהיריון, עלול לגרום להתכווצות שרירים, לבעיות עיכול וחמור מכך – לרעלת היריון ואף ללידה מוקדמת. ענת מטיאש, דיאטינית קלינית, מסבירה איך תוודאי שאת צורכת מספיק מגנזיום ומה עושים כשחסר

ראיון עם:

ענת מטיאש

תזונאית קלינית

רוצים לקבל עדכונים על היריון ולידה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

אסור לפספס על הריון ולידה

היריון ולידה

הזורעים ברינה: הדברים שאתם חייבים לדעת על הזרע הגברי

חומר לבנבן, בעל סמיכות כזו או אחרת, הנזקק לעידוד משרירי הרחם; הזרע הגברי עשוי לעיתים למלא את תפקידו בהמשכיות המין האנושי או לחילופין למצוא עצמו ספוג בטישו, בדרך לפח. רגע לפני שאתם מחליטים מה הייעוד שלו, הגיע הזמן לגלות כמה דברים מהותיים על הנוזל המסתורי

עדי כץ

היריון ולידה

המדריך המלא לשימור דם טבורי

מנסים להבין מה זה דם טבורי, למי הוא יכול לעזור ומה העלויות הצפויות לכם? יש לנו את כל התשובות לכל השאלות - לקראת ההחלטה הרת הגורל שאתם עומדים לקבל

בשיתוף עם TABURIT

בנק דם טבורי

היריון ולידה

סדרת כתבות "הנקה נכונה": הכל על הנקה בשבועות הראשונים

זה כנראה הזמן בו אימהות חוות הכי הרבה קשיים בהנקה וזקוקות לכמה תשובות חכמות ולהכוונה. בכתבה הראשונה שלנו בסדרת "הנקה נכונה" יועצת ההנקה, לימור פלד, מסבירה למה צריך להתחיל בלסחוט את השד ידנית, מדוע הנקה לא אמורה לכאוב ואיזה מגע הכי מסייע לפעולה

ראיון עם:

לימור פלד

יועצת הנקה מוסמכת

חדשות וכתבות על היריון ולידה

פילאטיס

פילאטיס בהיריון: מונע ניתוח קיסרי, עלייה במשקל וכאבי גב

שורת מחקרים שבדקה את השפעת הפילאטיס על נשים בהיריון, העלתה כי מתאמנות מצליחות לשמור טוב יותר על בריאותן ויכולות להכין את גופן ללידה באופן מיטבי – עד לכדי מניעת ניתוחים קיסריים לא הכרחיים. חובה לקרוא

רקפת ואליק

דיקור סיני

פי 2 יותר הצלחה: דיקור סיני לטיפול בבעיות פוריות

שגרת חיים לחוצה, הרגלי תזונה לקויים ועלייה בגיל הניסיונות להתעבר - כל אלו ועוד מקשים על זוגות להיכנס להיריון באופן טבעי. מחקרים הוכיחו את יעילות הדיקור הסיני בשיפור הפוריות, גם ובמיוחד כשהסיבה לאי־פריון אינה ידועה

ראיון עם:

ד"ר יעל וייסברג

רפואה סינית

דיקור סיני

דיקור סיני בהיריון: האם מסוכן? ואיך הוא מונע בחילות בוקר

דיקור סיני יכול לסייע במגוון תסמיני היריון, החל מבחילות בוקר ועד כאבי גב, אך למרות זאת, רוב הנשים ההרות עדיין נרתעות מהטיפול. יעל גבינט, מטפלת מוסמכת ברפואה סינית, מסבירה מה הוכח במחקרים לגבי יעילות השיטה בטיפול בכאב ועייפות היריון, היפוך עובר במנח עכוז וזירוז לידה

יעל גבינט

רפואה סינית

היריון ולידה

סדרת כתבות "הנקה נכונה": קשיי ההנקה והכללים שיסייעו לך להתגבר עליהם

הכתבה השנייה שלנו בסדרת "הנקה נכונה" מתמקדת בכל הרגעים בהם את לא מצליחה להניק ושוקלת לוותר ולפרוש. יועצת ההנקה, לימור פלד, מציעה גישה אופטימית ומסבירה למה כדאי להרגיע תינוק בוכה לפני שמניקים אותו

ראיון עם:

לימור פלד

יועצת הנקה מוסמכת

עוד בהריון ולידה

מדריך מקיף להריון ולידה: כל מה שצריך לדעת כדי להיות מוכנים

הריון הוא תקופה מרגשת שמביאה עמה שינויים רבים, הן פיזיים והן רגשיים. חשוב להבין את השלבים השונים של ההריון, מהשלב ההתחלתי ועד הלידה, כדי להיות מוכנה לכל שלב בתהליך.

 

השלב הראשון (טרימסטר ראשון):

מתחיל מהשבוע הראשון ועד השבוע ה-12 של ההריון. בתקופה זו, העובר עובר שינויים משמעותיים מאוד, כולל היווצרות של אברים פנימיים וחשובים. נשים רבות חוות תסמינים כמו בחילות, עייפות, רגישות בחזה, ושינויים במצב רוח. מומלץ לבצע בדיקות דם ובדיקות אולטרסאונד כדי לוודא שההיריון מתקדם כראוי.

השלב השני (טרימסטר שני):

נמשך מהשבוע ה-13 ועד השבוע ה-27. בתקופה זו, תסמיני הבחילות בדרך כלל פוחתים, ותיאבון עשוי לחזור. זו תקופה שבה ניתן לראות את התקדמות העובר בבדיקות אולטרסאונד ולהרגיש את תנועותיו. זהו זמן טוב להתחיל בהכנה ללידה, ללמוד על האפשרויות השונות ולתכנן את תהליך הלידה.

השלב השלישי (טרימסטר שלישי):

נמשך מהשבוע ה-28 ועד הלידה. תקופה זו כוללת את ההתכוננות הסופית ללידה, כאשר הבטן גדלה יותר והתחושות הפיזיות עשויות להיות אינטנסיביות. נשים רבות חוות תסמינים כמו עייפות רבה, קושי בשינה, ותסמינים כמו נפיחות ברגליים. חשוב לבצע את הבדיקות הרפואיות האחרונות ולהיות מוכנה לתהליך הלידה.

מתי האישה הכי פוריה לכניסה להריון: הבנת מחזור הווסת והביוץ

בכדי להיכנס להריון, חשוב להבין את מחזור הווסת ולנצל את הזמן הפורה ביותר:

מחזור הווסת:

מחזור הווסת הנפוץ הוא של 28 יום, אך הוא יכול להשתנות בין נשים. מחזור כולל שלב הווסת, שלב הזקיקים, הביוץ, ושלב הלוטאלי.

ביוץ:

הביוץ מתרחש בדרך כלל באמצע המחזור, בין יום 12 ל-16, ומשחרר ביצית מהשחלה. זה הזמן שבו האישה הכי פוריה, מכיוון שהביצית יכולה להיכנס להריון אם תיפגש עם זרע.

מעקב פוריות:

ניתן לעקוב אחר הביוץ באמצעות טבלאות ביוץ, מדדי חום גוף בסיסי, ותוספי ביוץ. אפליקציות לניהול פוריות מספקות מידע נוסף ועוזרות לזהות את החלון הפורה.

מתי יוצאת בטן בהריון: שלבי התפתחות הבטן במהלך ההריון

התפתחות הבטן במהלך ההריון משתנה בין נשים ותלויה בגורמים כמו מספר הריונות קודמים, גובה, ומשקל:

 

שלב ראשון: בשבועות הראשונים, הבטן בדרך כלל לא נראית שונה בהרבה, למעט גידול קל בגובה הרחם. תסמינים כמו נפיחות יכולים להיות בולטים.

שלב שני: בשבועות ה-12 עד ה-20, רבים מתחילים להבחין בשינוי ברור בבטן. הרחם גדל והבטן מתחילה להתבלט. זהו הזמן שבו רבים מרגישים את התנועות הראשונות של העובר.

שלב שלישי: בשבועות ה-28 ועד הלידה, הבטן תהיה גדולה מאוד, עם תוספת משמעותית של משקל ועור מתוח. הבטן תהיה בדרך כלל מורגשת בקלות, ותהיה צורך במעקב אחר התקדמות הגדילה.

איך לזהות שאת בהריון: סימנים ראשונים ושיטות בדיקה

השלב הראשון בהכרה בהריון כולל שמירה על סימנים ראשוניים וביצוע בדיקות מתאימות:

סימנים ראשוניים:

סימנים כמו בחילות בוקר, עייפות רבה, רגישות בשדיים, ושינויים במצב רוח יכולים להוות אינדיקציה להריון. כמו כן, תסמינים כמו שינויים בתיאבון, צורך במתן שתן תכוף ושינויים במראה העור הם תסמינים נפוצים.

בדיקות ביתיות:

בדיקות שתן ביתיות הן אמצעי זמין ומהיר לאישור הריון. הבדיקות הללו מזהות את ההורמון HCG שנמצא בשתן בהריון. חשוב לבצע את הבדיקה לפי הוראות היצרן, ולהשתמש בבדיקת שתן ראשונה של הבוקר להבטחת תוצאה מדויקת.

בדיקות רפואיות:

בדיקות דם הן אמצעי נוסף לאישור הריון. בדיקות אלו יכולות להציע מדידות מדויקות יותר של רמות ה-HCG ויכולות לספק אינדיקציה מוקדמת בהריון. בנוסף, בדיקות אולטרסאונד מוקדמות יכולות לאמת את הריון תוך ניהול תהליך הריון בצורה טובה יותר.

מה זה מחשבון הריון

מחשבון הריון הוא כלי חישוב שנועד לעזור לנשים בהריון לעקוב אחר התקדמות ההריון ולהעריך תאריכים חשובים. מחשבון זה בדרך כלל מבוסס על תאריך התחלת הווסת האחרונה שלך, ויש בו לא מעט גרסאות אונליין ואפליקציות שמתאימות לשימוש אישי.

 

מחשבון הריון מחשב את תאריך הלידה המשוער, שמבוסס על מחזור של 40 שבועות מהיום הראשון של הווסת האחרונה. הוא גם מספק תחזיות לגבי השלבים השונים של ההריון, כגון שליש ראשון, שני ושלישי, ומסייע לך להבין באיזה שבוע את נמצאת בכל רגע נתון.

 

בנוסף, מחשבון הריון יכול לעזור לך לעקוב אחרי התקדמות ההריון מבחינת התפתחות העובר. לדוגמה, הוא יכול להנחות אותך לגבי שלבי התפתחות עוברית משמעותיים ולתזכר אותך לגבי בדיקות רפואיות חשובות. המחשבון מאפשר גם להעריך את התאריך שבו תחווי את הביוץ הפורה הבא, אם את מנסה להיכנס להריון או עוקבת אחרי תהליך ההריון.

בדיקות רפואיות בהריון: מהן הבדיקות החשובות ואילו תוצאות יש להן?

הביקורת הרפואית במהלך ההריון היא חיונית למעקב אחר הבריאות של האם והעובר. הבדיקות כוללות סדרה של מדידות ובדיקות שנועדו להבטיח שההריון מתנהל בצורה תקינה.

בדיקות דם:

הבדיקות כוללות בדיקות סוכר, ברזל, ותפקוד כבד. בנוסף, בדיקות סקר גנטיות עשויות להיות מבוצעות לאבחון סיכונים גנטיים. בדיקות דם הן כלי חשוב להערכת בריאות האמא ולתמיכה בניהול ההריון.

אולטרסאונד:

ביצוע אולטרסאונד מאפשר לראות את התפתחות העובר ולוודא שהאברים מתפתחים כראוי. הבדיקות מתבצעות בשלבים שונים של ההיריון, כולל סקירות מוקדמות לסקירה אנטומית וסקירות מאוחרות למעקב אחרי צמיחה ותנועת העובר.

בדיקות נוספות:

תוצאות הבדיקות יכולות להצביע על צורך בהתערבות רפואית או שינוי בתוכנית ההריון. יש לבצע את הבדיקות לפי לוח הזמנים שנקבע על ידי הרופא.

תזונה בהריון: מה חשוב לדעת כדי לשמור על בריאות האם והעובר

תזונה נכונה במהלך ההריון היא קריטית לבריאות האמא והעובר. התפריט שלך צריך לכלול מגוון רחב של מזון כדי לספק את כל הוויטמינים והמינרלים הדרושים להתפתחות תקינה של העובר.

תפריט מאוזן:

במהלך ההריון, חשוב לצרוך מגוון של מזונות מהקבוצות השונות: פירות, ירקות, חלבונים (כגון דגים, עוף, וקטניות), ופחמימות מלאות (כגון דגנים מלאים ולחם מלא). המטרה היא להבטיח שהאמא מקבלת את כל רכיבי התזונה הנדרשים, כולל חומצה פולית, ברזל, סידן, וויטמין D.

ויטמינים ומינרלים:

חומצה פולית חיונית למניעת מומים בעובר ולפיתוח מערכת העצבים. ברזל חשוב למניעת אנמיה, וסידן תומך בהתפתחות העצמות של התינוק. תוספי תזונה כמו חומצה פולית ויוד עשויים להיות מומלצים, ויש להתייעץ עם רופא לגבי הצורך בתוספים נוספים.

הנחיות נוספות:

כדאי להימנע ממאכלים עשירים בסוכר, שומנים רוויים, ומאכלים מעובדים. המנעי מצריכת קפאין גבוהה ומעישון. שתייה מספקת של מים חשובה לשמירה על לחות הגוף ולתמיכה בתפקוד התקין של מערכות הגוף.

אילו מאכלים אסור לאכול בהריון? והאם זה משתנה

תזונה נכונה בהריון חיונית לבריאות האם והעובר. במהלך ההריון, יש להימנע ממאכלים מסוימים שיכולים להוות סכנה. הנה רשימה של מאכלים שיש להימנע מהם:

דגים עם רמות גבוהות של כספית:

דגים כמו מקרל גדול עשויים להכיל רמות גבוהות של כספית, שיכולה להזיק להתפתחות העובר. עדיף לבחור בדגים עם רמות נמוכות של כספית כמו סלמון, דניס, וטונה במידה מתונה.

מוצרי חלב לא מפוסטרים:

מוצרי חלב לא מפוסטרים, כמו גבינות רכות, עלולים להכיל חיידק ליסטריה שעלול לגרום לזיהומים מסוכנים. יש להעדיף מוצרי חלב מפוסטרים ומבושלים.

בשרים לא מבושלים:

בשרים לא מבושלים, כולל נקניקיות, קבבים וסטייקים, עלולים להכיל חיידקים כמו סלמונלה או טוקסופלזמה, שעלולים להזיק לבריאות. יש לבשל את הבשר היטב לפני הצריכה.

אלכוהול:

צריכת אלכוהול עלולה לגרום נזקים משמעותיים להתפתחות העובר ולמחלות כרוניות לאחר הלידה. מומלץ להימנע לחלוטין מאלכוהול במהלך ההריון.

קפאין:

צריכת קפאין במידה גבוהה עלולה להשפיע על התפתחות העובר ולגרום לבעיות בריאות. מומלץ להגביל את צריכת הקפאין לכמות של עד 200 מ"ג ליום (כוס קפה אחת).

מאכלים מעובדים ומטוגנים:

מאכלים אלו עשויים להכיל שומנים רוויים, סוכר, וחומרים נוספים שאינם בריאים. מומלץ להעדיף תזונה מאוזנת המכילה פירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבונים רזים.

מזון שמור באיכות ירודה:

יש להימנע ממאכלים שמורים באיכות ירודה או שנמצאים בסכנת התייבשות.

שינויים בתזונה במהלך ההריון:

במהלך השליש הראשון, נשים רבות עשויות להרגיש בחילות או רגישות למזון, ולכן חשוב לבחור במאכלים קלים לעיכול.

בשליש השני, כאשר התיאבון יכול לחזור, יש להקפיד על תזונה מאוזנת הכוללת חלבונים, ברזל, וחומצה פולית.

בשליש השלישי, יש להמשיך לשים דגש על תזונה בריאה, תוך שימת לב להקלה על נפיחות ובחילות פוטנציאליות.

תמיכה רגשית במהלך ההריון: כיצד להתמודד עם חרדות ודיכאון

הריון הוא תקופה של שינויים משמעותיים ולא רק מבחינה פיזית אלא גם רגשית. התמיכה הרגשית חשובה מאוד להתמודדות עם לחצים וחרדות במהלך התקופה הזו.

תמיכה מקצועית:

נשים בהריון עשויות לחוות חרדות ודיכאון. טיפול פסיכולוגי או ייעוץ מקצועי יכול להוות עזרה רבה. רופאים ומומחים בתחום בריאות הנפש יכולים להציע טיפולים מותאמים אישית לתמיכה רגשית.

קבוצות תמיכה:

הצטרפות לקבוצות תמיכה לנשים בהריון יכולה להוות מקום לפגישה עם נשים אחרות החוות חוויות דומות. קבוצות אלו מספקות מקום לשיתוף ותמיכה, ומסייעות בהפחתת תחושות בדידות או לחץ.

תרגולים מעוררי רוגע:

פעילות גופנית מתונה כמו יוגה או מדיטציה יכולה לשפר את המצב הרגשי ולסייע בהרפיה. תרגולים אלו מקנים יכולת התמודדות עם מתח והכנה לקראת הלידה.

מה אסור לעשות בתחילת הריון: טיפים חשובים

השלב הראשון של ההריון הוא קריטי ויש להקפיד על כמה הנחיות חשובות:

הימנעות מאלכוהול:

צריכת אלכוהול מסוכנת לעובר ויכולה לגרום לבעיות התפתחותיות חמורות. יש להימנע לחלוטין מאלכוהול במהלך כל ההריון.

הימנעות מעישון:

עישון עשוי לגרום לבעיות בריאות רבות, הן לאם והן לעובר. הימנעי מעישון ועשן סיגריות או חומרים אחרים.

תרופות ושימוש בתוספים:

יש להתייעץ עם רופא לפני נטילת תרופות או תוספים, במיוחד תרופות ללא מרשם ותרופות צמחיות. יש להעדיף תוספים כמו חומצה פולית שנדרשים במהלך ההריון.

פעילות גופנית:

מומלץ לעסוק בפעילות גופנית מתונה ומתואמת עם הרופא. פעילות גופנית מסייעת לשמירה על בריאות האם ויכולה להקל על תסמיני ההריון.

ומגוונת חשובה לתמיכה בצמיחה ובריאות העובר, תוך שימת לב לדרישות נוספות של ויטמינים ומינרלים.

איזה סוגי לידות קיימים?

בעת ההכנה ללידה, חשוב להכיר את סוגי הלידות השונים ולהבין את היתרונות והחסרונות של כל סוג. הנה סקירה של הסוגים המרכזיים של לידות:

לידה טבעית:

לידה ללא התערבות רפואית מעבר לתמיכה והכוונה מקצועית. במהלך לידה טבעית, נעשה שימוש בטכניקות ניהול כאב כמו נשימות, עיסוי ותמיכה פיזית של מלווה. היתרון של לידה זו הוא חוויה אישית יותר וללא התערבויות מיותרות, אך היא דורשת מהאישה להיות מוכנה להתמודד עם הכאב באופן עצמאי.

לידה עם אפידורל:

אפידורל הוא חומר הרדמה שמוזרק לחלל האפידורלי בגב התחתון כדי להקל על כאבי הלידה. היתרון הוא הקלה משמעותית בכאב תוך שמירה על יכולת התנועה של האישה. עם זאת, אפידורל עלול להאט את התקדמות הלידה ולפעמים דורש התערבות נוספת.

לידה קיסרית:

לידה דרך ניתוח קיסרי, שבה מבוצעת חתך בבטן וברחם כדי להוציא את התינוק. לידה קיסרית נדרשת במקרים של סיבוכים רפואיים כמו עובר במצג לא נכון, או כאשר יש סכנה לבריאות האם או העובר. היתרון הוא שמירה על בריאות האם והתינוק במקרה של סיבוכים, אך היא כרוכה בהתאוששות ארוכה יותר ובסיכונים ניתוחיים.

לידה טבעית במים:

לידה בתנאים של מים חמימים, אשר יכולים לסייע בהקלה על הכאב ולספק תחושת רוגע. הלידה במים יכולה להתרחש באמבטיה מיוחדת או בבריכת לידה. היתרון הוא הקלה בכאב והקלה על התנועות במהלך הלידה, אך לא כל מקום לידה מציע אפשרות זו.

לידה בעזרת מכשירים:

במקרים שבהם הלידה לא מתקדמת כראוי, עשוי להיות צורך בעזרת מכשירים כמו מלקחיים או ואקום, כדי לסייע ביציאת התינוק. מדובר בהתערבות שיכולה לעזור במקרה של סיבוכים, אך יש לה יתרונות וחסרונות שצריך לשקול עם הרופא.

שיקום לאחר לידה: איך לחזור לפעילות גופנית

לאחר הלידה, הגוף זקוק לזמן להחלים ולהתאושש. שיקום נכון חשוב לשמירה על הבריאות הפיזית והרגשית.

שיקום פיזי:

החזרה לפעילות גופנית צריכה להתבצע בהדרגה ובאישור רופא. ניתן להתחיל בתרגילים קלים כמו הליכות ולאחר מכן להתקדם לפעילות גופנית יותר אינטנסיבית, בהתאם להוראות הרופא.

טיפול בכאבים לאחר לידה:

חשוב להקשיב לגוף ולמנוע מאמצים מיותרים. טיפול בכאבים יכול לכלול מנוחה, שימוש בחום או קור, וטיפולים פיזיקליים במידת הצורך.

התמודדות עם שינויים בגוף:

שינויי גוף לאחר הלידה עשויים להיות מאתגרים. חשוב להבין שמדובר בתהליך הדרגתי, ולבצע תרגולים שיסייעו לחיזוק השרירים ולשמירה על גוף בריא.

להמשך קריאה