כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הקפאין המעורר והתיאנין המרגיע: כל מה שאתם צריכים לדעת על תה ירוק
לתה הירוק יש יתרונות רבים; הוא מוביל ל"ערנות רגועה", מפחית מתחים ומגן עלינו מפני שלל מחלות (כן, יש לו גם השפעה מסוימת על דיאטות). מעבר לכל אלו, כנראה שלא ידעתם שהוא גם סוג של מדיטציה
תה ירוק הוא תה שעבר חמצון מינימלי בתהליך העיבוד, בשונה מתה שחור שעובר חמצון מלא. התה הירוק נפוץ במיוחד בסין וביפן, שם נוהגים לשתות בעיקר אותו. תה מגיע מצמח אחד, הקמליה סיננסיס. צמח שמעליו ומניצני עליו מכינים את כל סוגי התה בעולם.
בדומה ליין, שמקורו בענבים, ישנם זנים רבים של הצמח שטועמים, מריחים ומעובדים באופן שונה, וכתוצאה מכך נוצרים סוגים שונים של תה, כמו תה לבן, תה ירוק, תה אולונג ותה שחור (זה הנפוץ במערב).
אתר TODAY שוחח עם שונאן טנג, מייסדת ומנכ"לית Tea Drunk, בית תה בניו יורק. טנג היא אחת המומחיות העולמיות לתה ירוק, ואישה שמעבירה הרצאות על תה באוניברסיטת ייל ובמוזיאון המטרופוליטן לאמנות.
טנג סיפרה למגזין מהן שלוש התרכובות שנחקרו כחלק מהיתרונות הבריאותיים של צמח הקמליה סיננסיס ומסבירה למה תה ירוק הוא הרבה יותר ממשקה.
בעוד שלקפאין נקשר לעיתים דימוי שלילי, כדאי לזכור שבמשך אלפי שנים החומר נחשב למרכיב תזונתי חיובי המעניק אנרגיה ומסייע בריפוי כאבי ראש קלים. חשוב לדעת הקפאין בתה איננו מעורר כמו זה שבקפה ויותר ידידותי. בסין העתיקה טענו כי תה ירוק מוביל ל"ערנות רגועה".
תיאנין:
תרכובת זו היא חומצת אמינו בתה אשר מרגיעה ומפחיתה מתחים. למעשה, התיאנין הוא האחראי העיקרי ליתרונות הנוירולוגים של התה הירוק. תה איכותי מכיל אחוז גבוה יותר של תיאנין אשר יוצר תחושה חלקה ומאוזנת יותר של טעמים בפה וכאמור, אפקט מרגיע במוח.
לעיתים, תה זה הוא יקר יותר. ניתן לרכוש את חומצת האמינו תיאנין גם כתוסף מזון. ביפן התוסף נלקח ככמוסה נוגדות דיכאון.
קטכין:
הפלבנואיד של עלי התה. הקטכין שאותו אתם בטח מכירים יותר כ-EGCG, הוא חומר נוגד חמצון ואנטי־דלקתי, המסייע לעיכול, שיכוך כאבים ובחילה, ואף תורם למניעת סרטן. מלוקולות של קטכין, מצויות בריכוזים גבוהים בעיקר בתה ירוק ולבן, ומצוינות לחיזוק המערכת החיסונית שלנו.
מחקרים שבחנו הזרקת רמות מרוכזות של תרכובת הקטכין לתאי סרטן, הראו כי אותם תאים מתכווצים.
הזריקה שניתנה לעכברים חולי סרטן, מנעה מהתא הסרטני לנדוד או לצמוח מעבר לאזור הגידול הממאיר. החומר אף נמצא במחקרים רבים כמפחית את הסיכון לחלות במחלות כמו סרטן השד, בקרב אנשים עם נטייה גנטית לפתח אותה.
יחד עם זאת, כדאי לזכור שהרגל של שתיית תה ירוק היא קודם כל צעד מניעתי כנגד מחלות ולא מרפא.
לסין היה מונופול על תה עד לפני 187 שנה בלבד. בסין יש את תנאי הסביבה היחידים לגידול חקלאי של צמח התה קמליה סיננסיס בגרסתו העתיקה, כלומר זו המבוססת על צמחי תה היסטוריים שטופלו על ידי דורות של חקלאים בהרים. מחירי תה ירוק זה יכולים להגיע לארבע מאות דולרים לכ-30 גרם עלים, כך שעלות התה הירוק שאנחנו רגילים לרכוש היא עדיין זולה באופן יחסי.
בתרבות ובאקלים הישראלים, תה נחשב למשקה חורפי בעיקר וכזה שנועד לרפא התקררות (גם אם אנו צורכים אותו בשנים האחרונות בגרסה הקרה וכמשקה קל). תה ירוק, באופן נקודתי, צבר מוניטין מקומי של משקה בריא שעשוי לסייע בתהליך הרזיה, אך רובנו לא מכירים צד נוסף בו.
ביפן, טקס התה הוא מסע רוחני לקראתו מאסטרים עוברים הכשרה של שנים. זה מצריך הכנה מוקפדת לפני הטקס וכולל רחצה ותזונה מיוחדת.
חדרי התה מעוצבים שם באופן שאמור להזכיר לאנשים להיות צנועים, לחיות ברגע ולשתף עם אחרים. אותם טקסי תה יכולים לקחת יום שלם או אחר הצוהריים שלמים. אם תרצו, בהקבלה, מדובר בסוג של ספא לבריאות הנפש.
לסינים, מנגד, יש דרך ספציפית לבשל את התה הירוק, תוך הענקת הערכה לתה ולמי שאתה מכין אותו עבורו. השתייה שם מאוד חברתית ודומה לתרבות הבר ובתי הקפה בעולם המערבי. כלומר, אנשים מתאספים יחד כדי לשתות תה, לחלוק סיפורים, לצחוק או לעשות עסקים. יש אנשים בסין שהם שתייני תה חברתיים בלבד, ואינם נוהגים להכין אותו כאשר הם בבית לבדם.
בניגוד לתזונה המערבית ותרבות הנוחות והשפע, בהן קל יותר להרגיש מנותקים מהאוכל ומהמשקאות שאנו צורכים, הסינים מאמינים כי החיבור לעלים הנחלטים במים המבעבעים, לריחות האדמתיים והמתוקים ולפעולת הכנתם בגאיוואן, כלי להכנת תה סיני מסורתי, נחשבים לסוג של מדיטציה.
לסיכום, טנג מדגישה כי ככל שנהיה קשובים יותר לתה, כך הדבר ישקף ישירות על הטעם שלו וישפר אותו.