כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הביטו על השכן הקשיש בבניין שלכם או חשבו על סבא וסבתא הפרטיים שלכם – יש סיכוי גבוה שהם מאבדים את היכולת השכלית שלהם וסובלים מבריאות מתרופפת פשוט בגלל שאין להם מספיק קשרים חברתיים. מחקר ספרדי גילה כיצד ניתן למנוע בדידות בגיל השלישי ולהאריך חיים
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
שתף:
השפעת הבדידות על קשישים | צילום: shutterstock
שתף:
השפעת הבדידות על קשישים | צילום: shutterstock
אף שרבות סופר על מנהג האסקימואים (אינואיטים) בקוטב הצפוני לשלח את זקני העם על קרחון נודד ואל מותם, לא תמיד היה ברור האם מדובר באגדה ארקטית או במנהג קיים.
האמת היא שבתקופות של מחסור כלכלי, תנאים קשים ורעב, האסקימואים אכן היו משאירים בעבר את הקשישים בחוץ וממשיכים במסעם מתוך מחשבה שהם אינם תורמים דבר ומהווים רק נטל על הקהילה.
למרות שכולנו נסכים שהמנהג נחווה בעינינו כברברי ואכזרי וטוב שנעלם מהעולם, לא פעם עולה השאלה האם היחס שלנו ל"זקני השבט" שלנו בעידן הנוכחי לא סובל מאותה מחשבה על אנשים המהווים נטל ואינם רלוונטיים לחברה.
מה שמביא אותנו לדון באחד מהקשיים המשמעותיים ביותר לאדם מזדקן בחברה המודרנית – והוא בדידות.
מיעוט קשרים חברתיים ומשפחתיים ותחושת חוסר תכלית ומשמעות מביאים קשישים רבים לפתח מחלות מערכתיות, לאבד את היכולת הקוגניטיבית ואת איכות חייהם.
מה גילו מחקרים שנעשו בנושא, ומדוע כדאי לסבא וסבתא שלכם להתעסק בגינון ולנהל שיחות וידאו משפחתיות?
בדידות מחוללת מחלות – לא הכל בראש
לקשישים שמתלוננים על כאבים כאלה ואחרים יוצא לשמוע לעיתים את המשפט: "זה רק בראש שלך". המציאות היא שבדידות יכולה לשנות דברים גם באופן פיזי ולייצר תחלואה אמיתית.
ד"ר סטיב קול, ראש מעבדת הגנום החברתי באוניברסיטת קליפורניה, חקר את נושא הריחוק החברתי בקרב קשישים. לטענתו אדם שחש בודד לאורך זמן מתחיל לפתח תסמינים של דלקת כרונית שעלולים לגרום למגוון מחלות סיסטמיות.
בנוסף לכך, לפי קול, מערכת החיסון של אדם מזדקן הסובל מבדידות עלולה לעבור דיכוי יחסי אשר יקשה על גופו להתגונן מפני פולשים ומזהמים שונים.
יתרה מזאת, אדם קשיש הסובל מבדידות נמצא בסיכון לפתח מצבים אופייניים נלווים כמו דיכאון, עלייה בתחלואה וירידה ביכולת המנטלית.
נישואים והתאלמנות בגיל השלישי – מי אחראי לבדידות שלך?
באוניברסיטת גרנדה שבספרד החליטו לחקור את נושא הבדידות בהקשר של התאלמנות ולבחון האם בני זוג ש"נותרים מאחור" סובלים מהתופעה בצורה משמעותית יותר.
תוצאות המחקר הוכיחו שהאלמנים והאלמנות חשו בדידות ודיכאון קשים יותר ונאלצו להתמודד עם חרדות ופחד קיומיים מעצם העובדה שלא נותר בן זוג שידאג להם בעולם. למרות נתונים אלו מפתיע לגלות כי זוגיות בגיל השלישי איננה בהכרח הפתרון לבעיה.
מחקר ניו יורקי שבחן מתי נבדקים קשישים חשים בדידות, מצא כי מבוגרים נשואים רבים תיארו בדידות חמורה לעומת קשישים שחיים לבד ונהנים ממערכת קשרים ענפה עם הסביבה ותחושה שהם מוקפים בחברים.
תשובות אלו גם עזרו לחדד את ההבדל בין המושגים:
בידוד רגשי – בו האדם מרגיש לבד גם אם הוא בחדר מלא אנשים.
בידוד חברתי – בו קיימת אינטראקציה אנושית מינימלית בין האדם לסביבתו.
ירידה ביכולת הקוגניטיבית היא עוד מאפיין הנקשר לבדידות בגיל השלישי.
מרכז מוביל לחקר מחלת האלצהיימר בבוסטון, בחן נתונים שהצטברו לאורך 12 שנים בקרב אוכלוסיית הקשישים ומצא כי בדידות משפיעה על אנשים בצורה הבסיסית ביותר – המצב הקוגניטיבי שלהם.
מתברר כי בקרב המשתתפים שהיו בודדים לאורך השנים שנבדקו במחקר, נצפתה ירידה משמעותית בתהליכים הכרתיים כמו:
הרבה יותר מחבריהם שלא נאלצו להתמודד עם אותו המצב. מה שמעיד יותר מכל על החשיבות של אינטראקציה חברתית בגיל השלישי ועל ההכרח לקיים קשרים משפחתיים וקהילתיים יציבים בכדי להגן ולשמר את התפקוד המוחי.
הפתרון לבדידות גיל השלישי – כלב וצחוק
אז איך מתמודדים עם כל הלבד הזה?
חקר הזקנה שמפותח מאוד בספרד הביא ליוזמה שנועדה לבחון כיצד ניתן לסייע למבוגרים בודדים.
כל אחד מן המחקרים שפורסמו בנושאים הללו הוכיח כי השתתפות קבועה באחת מן הפעילויות המוזכרות שיפרה את תחושת הבדידות, סייעה בהתמודדות עם דיכאון והעלתה את איכות החיים.
משמע, לצאת החוצה אל העולם, להישאר פעיל ולקיים קשרים חברתיים הם העצות הטובות ביותר. לבני המשפחה הצעירים יותר מבינינו נותר רק ללמוד איך לסייע לבני הגיל השלישי ליישם אותן.