כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
רויטל ונונו
עורכת ראשית
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
רויטל ונונו
עורכת ראשית
שתף:
יש מספיק לכולם | צילום: shutterstock
שתף:
יש מספיק לכולם | צילום: shutterstock
הנוירולוגים ובני הזוג, ד"ר דין שירזאי וד"ר עיישה שירזאי, אומרים שהדבר הכי חשוב לבריאות המוח הוא מיקוד חד. הצמד, שמנהל את התוכנית למניעת אלצהיימר באוניברסיטת "לומה לינדה", בקליפורניה, טוען שתשומת הלב היא שומרת הסף של התודעה. "אם היא מושפעת, כל מה שמאחוריה מושפע באופן לא פרופורציונלי", אומר דין.
בכל הנוגע למִטּוּב המוח שלנו, מיקוד חיוני לשמירת תפקוד קוגניטיבי חזק. "קל מאוד לאבד את עצמך ולאבד את הפוקוס, במיוחד בחיים בהם כולם מוסחים ע"י שיחות, מחשבות, רעיונות ופרסומות שוב ושוב", טוען דין.
הבעיה היא שיכולת המיקוד שלנו פוחתת ככל שאנו מתבגרים ויש לחזק אותה עוד כשאנחנו צעירים, ולעשות זאת כחלק משגרת היום ומטלות הבית, ובאופן שוטף. שמירת תשומת לב חדה היא בעצם המפתח לייעול תפקוד המוח ככל שנזדקן.
שטיפת כלים במקום ריטלין
אם כבר ציינו "שוטף", על פי השירזאים, מתברר שאחת מהפעולות הכי טובות לבניית פוקוס ולבריאות המוח בכלל, היא שטיפת כלים.
הסיבה לכך היא שכאשר אנחנו שוטפים כלים אנחנו בד"כ מרוכזים לחלוטין במשימה העומדת על הפרק ומתקשים לבצע עוד משימות במקביל. "אין דבר כזה ריבוי משימות, זה בעצם לעשות דברים מרובים בצורה רעה" אומר דין. לטענתו, ריבוי משימות רק מקשה על חדות הריכוז.
אגב, הפעולה עצמה של סיבון, שפשוף והסרת הלכלוך מהכלים איננה העיקר. מה שמעניק לה יתרון הוא המסגרת של העשייה שמאפשרת התמקדות במשימה ובפרטים הקטנים מההתחלה ועד הסוף, בדומה למצב מדיטטיבי. "זה כמו טקס התה היפני", אומר דין, ומשווה את המטלה לטקס הכנת והגשת תה מאצ'ה.
מה שטוב לסבתא | צילום: shutterstock
שוטף פלוס רוגע
אבל זה לא הכל. מתברר שאם אתם כבר עושים כלים, יש דרך להשיג מהפעולה עוד יתרונות. שטיפת כלים עם מודעות מלאה לרגשות ולחושים שעולים בכם באותו רגע היא גם סוג של תרגול מיינדפולנס.
פעולה שעשויה לשחרר מכם מתח, להפחית חרדה, להוריד את הסיכון לדיכאון ואף לתרום לשיפור איכות השינה שלכם.
על פי מחקר שנערך באוניברסיטת "פלורידה סטייט", התברר ששטיפת כלים תוך הענקת תשומת לב מלאה לפעולה, הפחיתה את רמת העצבנות של המשתתפים ב-17%, והעלתה את ההשראה שלהם ב-25%.
אגב, קבוצת הביקורת ששטפה כלים ללא מודעות ותשומת לב, לא זכתה לאותם יתרונות נלווים.
אף שהמחקר היה מצומצם וכלל רק 51 סטודנטים, תוצאותיו מראים שמשימות הבית הנפוצות יכולות להפחית לחץ ולשפר את מצב רוחנו, ושיש להמשיך ולבדוק את העניין מדעית.
מוקדש כולו למשימה | צילום: shutterstock
הכללים לשטיפת כלים נכונה:
בצעו רק את משימת שטיפת הכלים והימנעו מ"מולטי טאסקינג"
אל תדברו עם אנשים במקביל
אל תתעסקו במחשבות מסיחות דעת או שליליות תוך כדי הפעולה
עקבו אחר הנשימה שלכם
הריחו את הסבון
חושו בטמפרטורת המים
הבחינו במגע כפות הידיים עם הכלים
מי רוצה קינוח?
חזרה לזוג שירזאי, השניים מציעים עוד פעולה שמחזקת את המיקוד עבור מי שאיננו בין חובבי שטיפת הכלים. לדבריהם, אפייה מביאה לתוצאה דומה היות והיא פעולה בה אתה שם לב לכל שלב בתהליך, למדידה מדויקת של המרכיבים ולטיפול בדבר אחד בכל פעם עד להיווצרות המאפה.
אם יש כבר מי שקיבל (או לקח) במשפחה את תפקיד שוטף הכלים ומכין הקינוחים, עוד אפשרויות חביבות לשיפור המיקוד הן גינון, צביעה, סריגה ויצירה.