כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
ירקות ממשפחת הסולניים, כמו עגבניות, חצילים, פלפלים ותפוחי אדמה עלולים להיות רעילים עבור אנשים מסוימים ולעורר תהליכים דלקתיים. אתגר חודש ההימנעות מירקות ומוצרים המכילים סולנין יגלה לכם האם הם משפיעים לרעה על בריאותכם
כולם יודעים שהפלפל מפוצץ בוויטמין C, שהעגבנייה מספקת ליקופן, שהחציל הוא מקור נהדר לסיבים תזונתיים ושתפוח האדמה מכיל שפע של אשלגן ועוד. למרות זאת, בשנים האחרונות נשמעות טענות שירקות אלו מעודדים תופעות דלקתיות ומהווים מקור למגוון חוליים.
יתרה מזאת, דיאטות המבוססות על סילוק עגבניות, פלפלים, חצילים ותפוחי אדמה מהתפריט גרמו לרבים להישבע שאיכות חייהם השתפרה. האם גם אתם תחיו טוב יותר בלעדיהם?
על ירקות סולניים
עגבניות, פלפלים, חצילים ותפוחי אדמה שייכים למשפחת הסולניים, המכילה בתוכה כ-2800 מיני צמחים. ירקות אלו מהווים מקור תזונתי נפלא ועשיר בערכים תזונתיים. יחד עם זאת, המשותף לקבוצה זו הוא שהיא מכילה אלקלואיד המכונה סולנין (Solanine) שעשוי לעורר רגישות ולהפוך לרעיל עבור חלק מבני האדם ובעלי החיים.
נכון להיום, עולם המדע חלוק בדעתו בנוגע להשפעת הסולנין על בריאותנו, ולכן, הימנעות ארוכת טווח וגורפת מירקות אלו, ללא סיבה מוצדקת, עלולה להיות צעד דרסטי ומזיק, ובעיקר נטול הצדקה. השאלה היא באילו מקרים ייחודיים כדאי לבחון ויתור על ירקות סולניים:
סובלים מדלקות ודלקת מפרקים
הקשר בין צריכת ירקות סולניים לבין התפתחות דלקות, ודלקת מפרקים בפרט, נבחנת שנים רבות, וישנן מספר תאוריות הקושרות בין השניים. מספר סקרים שנערכו בארה"ב לאורך 20 שנה וכללו 1,400 מתנדבים שסבלו מדלקת מפרקים ושמרו על דיאטה נטולת סלונין, מצאו שכ-87% מהנשאלים חשו הקלה משמעותית ברמות הכאב ושיפור במצב המפרקים והשרירים.
כיום כבר ידוע כי ישנם אנשים הרגישים ואף אלרגיים לירקות שונים ממשפחת הסולניים. רמת הרגישות מתבטאת בהשפעת כמות הסולנין שצורכים ובתגובה הפיזיולוגית לאכילה. הצטברות כמות גדולה של אלקלואידים בגוף עלולה לגרום לכאבים, רגישות למגע, עוויתות בשרירים, דלקות, נוקשות בתנועה ואף קשיי נשימה.
ברוב המקרים תחושות אלה תעבורנה מעצמן, תוך מספר שעות עד ימים בודדים לאחר הפסקת צריכת מזונות שמכילים סולנין. במקרה של רגישות גבוהה וצריכת כמויות גדולות של ירקות סולניים, הפחתת הדלקת והכאבים עלולה להתעכב במשך שבועות – ובמקרים מסוימים עד שלושה חודשים.
אם אתם חושדים שאתם רגישים לירקות סולניים, אבחון האלרגיה מתבצע לרוב בגישת הניסוי וטעייה, כלומר הפסקת צריכת הירקות והפירות לתקופה ובחינת ההשפעות הגופניות.
סובלים ממחלות מעיים דלקתיות
אכילת ירקות ממשפחת הסלוניים עלולה להשפיע לרעה על הסובלים ממחלות קרוהן וקוליטיס, היות ואלקלואידים יכולים להחמיר את מצב דלקות המעיים.
גם הסיבים התזונתיים הנמצאים בעגבנייה ובפלפל עלולים להאיץ את תופעת ה"מעי הדליף" (התפתחות חללים בדפנות המעי הגורמות לדליפת מולקולות מזון לדם). אם אתם סובלים ממחלות מעיים דלקתיות, שקלו הפסקת צריכת פירות וירקות ממשפחת הסלוניים לתקופת מבחן.
חולים במחלות אוטואימוניות
קיימות עדויות לכך שתופעת ה"מעי הדליף", שהזכרנו בסעיף הקודם, מעלה את רמת הדלקתיות בגוף ומחריפה את הסימפטומים במחלות אוטואימוניות. חולים רבים הסובלים ממחלות הצליאק, דלקת מפרקים שגרונית ומחלות אוטואימוניות נוספות, והקפידו על דיאטה נטולת סלונין, העידו על שיפור בתסמינים.
אתגר החודש: כך תדעו אם גם אתם רגישים לירקות סולניים
אתגר החודש נועד למי שחושד או מתלבט לגבי השפעות מזיקות של ירקות סולניים על בריאותו, בייחוד אם הוא שייך לאחת מ"קבוצות הסיכון" שהוזכרו לעיל.
במסגרת חודש האתגר יש להימנע מצריכת כלל הירקות הסולניים, כולל כל סוגי המזונות המעובדים, התרופות, ותוספי התזונה שמכילים סולנין. כעבור חודש יש לחזור ולצרוך ירק אחד מהמשפחה בכל פעם ולעקוב אחר תסמינים כגון כאבים, רגישות, נוקשות, עייפות, כאבי ראש ובעיות נשימה, כדי לגלות האם יש סיבה שתמנעו מהסולניים.
רשימת המזונות האסורים:
כל סוגי העגבניות והמוצרים המכילים אותן: קטשופ, רסק עגבניות, רטבים מוכנים שמכילים רסק או עגבניות שלמות, מרקים מוכנים.
כל סוגי תפוחי אדמה: לרבות קמח תפוחי אדמה או עמילן תפוחי אדמה. אך לא בטטות.
חצילים וכל סוגי הסלטים המכילים אותם.
כל סוגי הפלפלים: גמבה ופלפלים חריפים ומאכלים שמכילים אותם, כולל רוטב צ'ילי או ספייסי מיונז שמגישים עם סושי.
במיה.
עלי חומעה.
גוג'י ברי, חזרזר ומספר סוגי אוכמניות. אף שהם לא שייכים לקבוצת הסולניים, הם מכילים אלקלואידים שעלולים לעורר תהליכים דלקתיים. יש המוסיפים לקבוצה זו גם תפוחים ודובדבנים.
התמצית ההומיאופתית בלדונה.
טבק.
תבליני פפריקה ופלפל חריף מסוג קאיין. אין בעיה להשתמש בפלפל שחור, לבן או פלפל אנגלי, הם אינם שייכים למשפחת הסולניים.
רכיבים נוספים שמומלץ להימנע מצריכתם:
תרופות או תוספים שמכילים עמילן תפוחי אדמה כחומר מילוי.
תרופות מרשם המכילות אטרופין או סקופולאמין.
יסמין.
משחות שמכילות קפסיקום (מתמצית פלפל קאיין חריף) נגד כאבים.
אבקות אפייה שמכילות עמילן תפוחי אדמה.
וודקה (המיוצרת באמצעות תפוחי אדמה).
שימו לב למוצרים שלא מפרטים את סוגי התבלינים, אלא מציינים "חומרי טעם", "תיבול" או "תבלינים" בלבד, מאחר והם עלולים להכיל מרכיבים ממשפחת סולניים. כמות קטנטנה של מרכיב אחד עלולה לפגוע ביעילות האתגר.