מה סוד הקסם שלו? | צילום: shutterstock
אנחנו מכירים אותו בתור הפרי הבריא המכיל ויטמינים, אשלגן ושומנים בלתי רוויים שבעיניי רבים נחשב לממתק של הטבע, אבל מה אנחנו באמת יודעים עליו? ומהו הדבר שבגינו הוא אינו יורד מהכותרות? האם זה מכיוון שיש לו יתרונות תזונתיים מובהקים או אך ורק משום שהפך לויראלי?
ביקשנו מהבשלנית מיכל וקסמן, מחברת הספר "טעמים ראשונים" לענות על שאלה אחת פשוטה: "למה דווקא אבוקדו?" במטרה להתחקות אחר סוד הקסם שלו, ונדהמנו לגלות שהיא פתחה צוהר לעולם שלם של אפשרויות, מרקמים וכמובן זיכרונות (אחרי הכול כנראה שלאבוקדו כוחות משלו).
מי שיישאר איתנו עד הסוף ולא ירוץ למטבח באמצע, יזכה לקבל גם 2 מתכונים פשוטים ונפלאים שמכילים אבוקדו. כיאה לתפיסת עולמה של וקסמן, מדובר במתכונים שאינם "הורגים" את האבוקדו, אלא מאפשרים לו להיות מי שהוא.
אז נתחיל?
תחילה, מעט אינפורמציה אודות האבוקדו:
ארץ מקור: מרכז אמריקה ומקסיקו.
סוגים: מבחינה בוטנית יש להבדיל בין שלושה זנים עיקריים של אבוקדו:
- מקסיקני
- גוואטמלי
- מערב- הודי
הנבדלים מאוד בתוכנותיהם. מרבית הזנים בארץ הם מהזן הגוואטמלי, כשהמוכרים ביניהם מכונים: אטינגר, פוארטה, האס, נאבל וריד.
למה דווקא אבוקדו?
"באופן אישי, מערכת היחסים שלי ושל האבוקדו התחילה עוד מילדות" מספרת לנו וקסמן, "סבי היה חקלאי בעל מטע גדול של אבוקדו בשרון. אני ואחותי היינו מסתובבות בתור ילדות במטע ואוספות את האבוקדו הקטן, הלא בשל, כמו כלבים שמאתרים כמהין – כך היינו מלקטות 'גורי אבוקדו', אוכלות אותם ונהנות".
וקסמן מספרת שבתור ילדה, גם אם היא לא ידעה לנקוט בשמות הזנים השונים, בכל זאת ידעה לומר בביטחון מהו הזן המועדף עליה.
היא מפליאה לתאר כיצד ליקוט האבוקדו הותיר בה רושם עז, ויורדת לרזולוציות כאשר מתארת את מרקם האבוקדו ואת בשלותו. "מלבד זאת" מספרת, "האבוקדו נחשב כפרי נוח לעיכול, המכיל שומנים מזינים מהצומח. יש בו גם ברזל וויטמינים, כמו למשל ויטמין C".
מתי יש לקטוף את האבוקדו?
"חשוב מאוד לקטוף את האבוקדו בזמן, לאחר שהספיק לפתח אחוזי שומן גבוהים. זו טעות לחשוב שאבוקדו לא יבשיל על העץ. הוא כן, אם יניחו לו.
על האבוקדו להגיע לאחוזי שומן מספקים על העץ (9% או יותר) לפני שקוטפים אותו.
עדיף לקנות את האבוקדו ישירות מהחקלאים ובכך להימנע מקירור מיותר ולזכות באבוקדו שנקטף בזמן".
האם יש הצדקה להייפ סביב האבוקדו?
"אבוקדו נהיה טרנד בעולם – הדבר הכי בריא, הכי טעים, עד לרמת הקרטלים (שהשתלטו באלימות על תעשיית יצור האבוקדו במקסיקו הנחשבת ליצואנית האבוקדו הגדולה בעולם).
כמו כן הוא נחשב סנסציוני בקרב ילדים – או שהם מתים עליו או שהם לא סובלים אותו. אני חושבת שזה עניין סובייקטיבי.
באופן אישי אני מאוד אוהבת אבוקדו. תשאלי את הציפור שנמצאת אצלי בגינה, איתה אני רבה מדי יום על עץ האבוקדו בחצר".
איך את מעדיפה לאכול את האבוקדו שלך?
"מבחינתי על לחם או על טוסט, עם קצת מלח, לימון סחוט ולעיתים עם צ'ילי למעלה. היום אני יכולה למצוא את עצמי אוכלת אבוקדו תוך כדי בישול. זה גם נכון לגבי העגבנייה והמלפפון – מספיק לסחוט לימון למעלה וזהו."
אנו שמחים לשתף אתכם בשני מתכונים נהדרים של מיכל וקסמן: האחד טוסט אבוקדו חריף, והשני סלט אבוקדו ופלחי הדרים.
טוסט אבוקדו חריף
מרכיבים:
- 2 פרוסות לחם שיפון 100% (או איזה שאוהבים)
- 1/2 אבוקדו גדול ובשל אך עדיין מוצק, מקולף ופרוס לרוחב
- 2 צנוניות פרוסות דק
- 1/2 בצל סגול חצוי לאורכו וחתוך לפלחים דקים
- עלי כוסברה שלמים
- חריף ירוק בנדיבות
- נתח פטה או גבינה בולגרית, מפורר לפירורים גסים
- זרעים סחוטים מ- 2 עגבניות שרי בשלות
- שמן זית לזילוף מעל
הוראות הכנה:
- מורחים בנדיבות את החריף הירוק על הלחם או על טוסט קלוי.
- מניחים מעליו פרוסות אבוקדו.
- מעל האבוקדו מניחים חתיכות של צנוניות ובצל.
- מפזרים בין הירקות פירורי גבינת פטה או בולגרית.
- מפזרים מעל את זרעי העגבניות ואת עלי הכוסברה.
- מזלפים שמן זית מעל ואוכלים מיד.
סלט אבוקדו ופלחי הדרים
מרכיבים:
- 1/2 אבוקדו גדול ובשל אך עדיין מוצק
- פלחים מפולטים ממבחר הדרים שאוהבים. אני השתמשתי בתפוז ירוק, פומלית, לימון וקלמנטינה
- 1/2 בצל סגול חצוי לאורכו, חתוך לפלחים דקים
- 1/2 פלפל חריף ירוק או אדום, פרוס דק
- 1 במיה תאילנדית טרייה פרוסה דק (מומלץ אך לא חובה)
- עלי כוסברה שלמים
- מלח ים
- שמן זית
הוראות הכנה:
- מסירים את קליפות ההדרים כולל את החלק הלבן הפנימי בעזרת סכין, כך שמתקבל כדור, בו הפרי חשוף וניתן לראות את בקבוקיו.
- מחלצים מבין המחיצות הפנימיות של הפלחים את 'הבשר' המפולט שלהם ומסדרים על צלחת.
- מקלפים את האבוקדו, פורסים לרוחבו לפלחים בעובי כחצי סנטימטר ומפזרים בין ההדרים.
- מוסיפים במיה, בצל, צ’ילי וכוסברה.
- ממליחים כמה שרוצים ומזלפים מעל שמן זית בנדיבות.
- עם או בלי לחם טרי – אוכלים מיד. ושיהיה בתיאבון.