נבדק מחקרית

המגיפה השקטה: למה עמידות לאנטיביוטיקה היא פצצת זמן מתקתקת?

מאז המצאת האנטיביוטיקה הראשונה, לפני למעלה מ-90 שנה, התרופה הצילה מיליוני חיים ושינתה את פניי שירותי הבריאות. אבל, השימוש הנפוץ ב"תרופות הפלא", הפך לאיום גובר על חיינו ומתברר שהבעיה קשורה גם למוות מקורונה

3 דק׳

עמידות לאנטיביוטיקה: רישום יתר ושימוש באנטיביוטיקות חזקת מדי | צילום: shutterstock

עמידות לאנטיביוטיקה: רישום יתר ושימוש באנטיביוטיקות חזקת מדי | צילום: shutterstock

שתף:

עמידות לאנטיביוטיקה: רישום יתר ושימוש באנטיביוטיקות חזקת מדי | צילום: shutterstock

הנתון הבא הוא לא פחות ממדהים: על פי הערכות, עמידות לאנטיביוטיקה גובה את חייהם של יותר מ-750 אלף נפשות בעולם מדי שנה. באופן פרדוקסלי, חלק מההשלכות הקשות ביותר של עמידות לאנטיביוטיקה יכולות להיווצר בקרב מדינות עניות וחלשות שלא הייתה להן גישה מספקת לאנטיביוטיקה מלכתחילה. איך הגענו לשם?

 

מהי עמידות לאנטיביוטיקה?

שנת 1928 הייתה השנה שבה השתנו פניה של האנושות; עד אותו הזמן, כל צינון היה יכול להרוג וכל דלקת ריאות הייתה גזר דין מוות למטופלים ולעיתים גם למשפחותיהם. תוחלת החיים הייתה קצרה (בקנדה גיל 58, בברזיל גיל 34) ונדמה היה שאין לדבר פתרון.

 

 

 

 

כל זה היה נכון עד לבוקר בו אלכסנדר פלמינג השאיר במעבדה שלו צלחת פטרי – צלחת ייעודית לגידול חיידקים, אך שכח לאטום אותה. על החיידקים גדלה פטריה בשם "פניציליום" (נשמע מוכר?) שחיסלה אותם ולא נתנה להם להתפתח.

 

התהליך הזה הסב את תשומת ליבו של ד"ר פלמינג לנושא, ועשר שנים לאחר מכן נולד הפניצילין – האנטיביוטיקה הראשונה ששינתה את פני הרפואה המודרנית.

קולוניות של בקטריות בצלחת פטרי
קולוניות של בקטריות בצלחת פטרי | צילום: shutterstock

התפתחות האנטיביוטיקה והעמידות לה

כידוע, עם השנים, התגלו עוד ועוד אנטיביוטיקות והיה נראה שבקרב של החיידקים מול האנושות, ידם של בני האדם על העליונה. אבל, עם כל הכבוד לידע הרפואי ולהתפתחות האקדמית – לטבע כידוע, יש חוקים משלו.

 

אנטיביוטיקה
20 מיליארדי דולר לטיפול בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה | צילום: shutterstock

החיידקים שנתקלו בחומת האנטיביוטיקה מכל עבר, הבינו שהם חייבים להשיב מלחמה, ולכן פיתחו מנגנונים שונים שיוכלו לסייע להם לגבור על התרופה, ובמקרה האידיאלי מבחינתם – להיות עמידים אליה.

 

לא מדובר בתופעה קטנה ושולית; מערכת הרפואה בארה"ב בלבד מוציאה כל שנה מעל 20 מיליארדי דולרים לטיפול בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, ועדיין 35 אלף איש מתים בכל שנה מהזיהומים הללו רק בארה"ב.

 

עכשיו דמיינו מדינות שאין להם סכומים כאלו להוציא על התופעה, ומספרי המתים עולים בהתאם. השאלה היא איך חיידקים מצליחים לפתח עמידות לאנטיביוטיקה, והאם יש משהו שאנחנו יכולים לעשות בקשר לזה?

 

 

 

 

הגורם האנושי

החלק הראשון, ואולי המשמעותי ביותר עבורנו במנגנון התפתחות העמידות של חיידקים לאנטיביוטיקה הוא הגורם האנושי – זה שאחראי על רישום יתר של התרופה.

 

אם גם אתם מגיעים לרופא ודורשים ממנו אנטיביוטיקה על כל צינון, או שהרופא חושב שהזיהום ויראלי אבל נותן אנטיביוטיקה "רק ליתר ביטחון" – לשניכם יש חלק בפיתוח העמידות של החיידקים.

 

ככל שאלו פוגשים פעמים רבות יותר את האנטיביוטיקה, כך הם לומדים אותה ומצליחים להתמודד מולה ביעילות רבה יותר, וכך גם לקראת המפגש הבא ביניהם.

 

הגורם האנושי אחראי גם על רישום של אנטיביוטיקות חזקות מדי עבור מצבים שלא דורשים אותן. דמיינו מלחמה בה אתם משתמשים בפצצה אטומית אל מול גדוד של חיל רגלים. וודאי שהבסתם אותם בפעם הראשונה שעשיתם זאת, אך אם חלקם שרדו – הם יבינו שהם צריכים לבנות בונקרים ואמצעי מיגון ולוחמה נגד פצצות אטומיות, כך שבפעם השנייה שבה תטילו פצצה כזאת, היא כבר תהיה הרבה פחות אפקטיבית.

רוקח נותן אנטיביוטיקה
נשק חזק לחיידקים חלשים | צילום: shutterstock

כך, בפעם הבאה שהגוף שלכם יתמודד עם חיידקים, תגלו שהשתמשתם בכלי הנשק החזק ביותר שלכם נגד חיידקים חלשים וארסנל הנשק שלכם הצטמצם כי החיידקים למדו כיצד להתמודד מולו.

 

בנוסף לאלו, יש לציין כי אין מספיק תמריצים לפיתוח אנטיביוטיקות חדשות כתוצאה מאתגרים מדעיים, עלויות פיתוח תרופות גבוהות ואורך חיים קצר של תרופות עקב התפתחות העמידות.

עוד ב בריאות

קיצור דרך מסוכן: מומחה מסביר הכול על תרופות לירידה במשקל

לכתבה המלאה

 

התפתחות חיידקים עמידים

אחרי שהבנו שלבני האדם יש חלק בפיתוח העמידות לאנטיביוטיקה, כדאי להבין גם כיצד העמידות הזו מתפתחת אצל החיידקים עצמם. אם חיידק עובר את מנגנוני ההגנה הטבעיים של הגוף, הוא פורץ פנימה ומתחיל להתרבות בתנאים האופטימאליים מבחינתו.

 

אם האנטיביוטיקה מחסלת אותו, הוא אומנם נעלם, אך במידה ואפילו חיידק אחד מבין המיליונים שורד – הוא מתחיל להבין את האנטיביוטיקה ואז מתחילים מנגנוני ההגנה שלו להיערם.

 

ביופילם (שכבת חיידקים) המגן מפני אנטיביוטיקה | צילום: shutterstock

חלק מהחיידקים מפתחים חלבונים מיוחדים שיכולים לפרק את האנטיביוטיקה שמתייצבת מולם וכך להפוך אותה ללא רלוונטית, והחיידק ממשיך להתרבות באין מפריע.

 

חיידקים אחרים מסוגלים לייצר משאבות מיוחדות היושבות על החלק החיצוני של התאים שלהם, וברגע שהאנטיביוטיקה חודרת פנימה הם פשוט שואבים אותה החוצה, כך שהיא לא מספיקה לבצע את הפעולה לשמה נכנסה.

 

מנגנון הגנה נוסף ומרתק של חיידקים הוא שינוי אתר הכניסה של האנטיביוטיקה; לכל אנטיביוטיקה ישנו אתר פעולה מיוחד עליו היא מיועדת לעבוד, ורק כך היא יודעת כיצד להתמודד מול החיידק. ברגע שאתר הפעולה שלה משתנה – לא משנה עד כמה היא חזקה – באותו רגע היא הופכת לחסרת ערך אל מול החיידק שממשיך להתפתח ולהשתנות.

 

עוד דבר מפתיע הוא שהחיידקים לא עובדים רק על עצמם, אלא יכולים לעשות זאת גם לאנטיביוטיקה. ישנו מנגנון בו החיידק תופס את האנטיביוטיקה ומשנה את המבנה הכימי שלה כך שהיא אינה יעילה יותר, לעיתים באמצעות שינוי מולקולה אחת בלבד.

 

 

 

 

חשוב להגיד שישנם חיידקים שמשלבים מספר מנגנוני הגנה – כך שהעמידות הופכת להיות קשה אף יותר.

 

בסופו של דבר, העמידות המתפתחת לאנטיביוטיקה תלויה בנו ובעולם שסביבנו. הדאגה הגוברת ממגפת הקורונה, שהגיעה בכלל מווירוס, השכיחה לרגעים את העובדה שאנשים שמתו מהנגיף, נפטרו לעיתים כתוצאה מזיהום חיידקי משני.

 

כלומר, ייתכן והעמידות לזיהום החיידקי הובילה למוות הזה. משהו לחשוב עליו לקראת המשך ההתמודדות שלנו עם המגפה השקטה והמסוכנת של עמידות גוברת של חיידקים לאנטיביוטיקה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

נשים קסם ה- Livia: פטנט ישראלי שמעלים כאבי מחזור ב- 30 שניות

שוב פעם ויתרת על יציאה עם חברות בגלל שאת סובלת מכאבי מחזור? כדאי...

בשיתוף עם:

Livia

פתרון להקלה בכאבי מחזור

זוגיות חיסון קורונה לילדים: מה קורה כשהורה אחד מסרב והשני מסכים?

עוד לא התאוששנו מהמאבק של מתנגדי החיסונים ואנחנו כבר נכנסים למאבק חדש: הורים...

ראיון עם:

ד"ר נגה נברו

פסיכולוגית ומטפלת משפחתית

מזון בריא הקפאין המעורר והתיאנין המרגיע: כל מה שאתם צריכים לדעת על תה ירוק

לתה הירוק יש יתרונות רבים; הוא מוביל ל"ערנות רגועה", מפחית מתחים ומגן עלינו...

נטלי רון

בריאות מחפשים בר מים מומלץ? השווינו בין תמי 4 לבר המים המסוננים החדש של מי עדן

שחקנית חדשה ומשמעותית בתחום ברי המים המסוננים: חברת PAUZA WATER מקבוצת "מי עדן",...

בשיתוף עם PAUZA WATER

מקבוצת מי עדן

בריאות טרנד השמיכה הכבדה: להפחית חרדה ולהרגיש אהובים

אם אתם אוהבים להתכרבל תחת הפוך, חכו שתכירו את השמיכה הכבדה. על...

סימי שאואר

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

תינוקות וילדים מזמינים אתכם לזוז: פעילויות בריאות לבידוד עם הילדים

נכנסתם לבידוד, עשיתם את כל הפעילויות האפשריות וסיימתם עם הלשון בחוץ? הנה כמה...

סימי שאואר

בריאות הנפש מה הסיבה שאתם ממשיכים לקרוא חדשות רעות?

תקופות קשות מדרדרות רבים מאיתנו לגלילה אינסופית באתרי החדשות וברשתות החברתיות - בחיפוש...

עדי כץ

נשים יחס לנשים בעולם הרפואה: יקראו לך היסטרית וישלחו אותך הביתה

מחקרים עם משתתפים גברים בלבד. בדיקות גניקולוגיות שיוצאים מהן בתחושה לא...

ראיון עם:

שרה טנקמן

מייסדת ומנכ"לית של "קרן בריאה"