הבחנה בין סוגי מזון על פי טבעם האנרגטי
המזון שאנו אוכלים הוא הדלק לגופנו, ועל פי הרפואה הסינית הוא אף נחשב לתרופה לגוף.
בגישה המערבית, תזונה נכונה ומאוזנת מורכבת מכל אבות המזון, מינרלים וויטמינים, אך הגישה המסורתית מבחינה בין סוגי מזון על פי טבעם האנרגטי: קר, קריר, ניטרלי, חמים וחם. כאשר אין הכוונה לטמפרטורה שבה מוגש האוכל, אלא לאנרגיה שהוא יוצר בגוף האדם.
כאשר אדם צורך סוג אחד של אנרגיית מזון באופן עקבי, הוא יוצר חוסר איזון בגופו ומשפיע על מערכת החיסון שלו. לפיכך, אחת המפתחות לבריאות ברפואה הסינית הוא לשמור על גוף "ניטרלי".
במצבים של צרבת בגרון, לחץ דם גבוה, דלקות או כוויות על העור, יש להימנע ממזונות חמים ולעבור למזונות קרירים, בעלי יכולת הרגעה
מלפפון ליאנג וגזר ליין
גם אנשים, כמו המזון, מחולקים ברפואה הסינית על פי אנרגיית החום או הקור הטמונות בגופם – ובהתאם לכך, מותאמת להם תזונה שתביא אותם לאותו מצב של איזון "ניטרלי".
אנשים עם אנרגיה קרה בגוף הם על פי רוב טיפוסים עדינים יותר, הסובלים מקור – גם בימים חמים, ונוטים לחולשה ולחיוורון ולזרימת דם חלשה.
לעומת זאת, "טיפוסים חמים" נוטים להזיע ולסבול מעצירות, פניהם לרוב סמוקות והלשון שלהם נפוחה, והם בעלי נטייה לחוסר סבלנות.
נטיית האדם יכולה להשתנות עם הגיל – ילדים לרוב יהיו "חמים" וקשישים "קרים" – שינוי שלעתים מתחיל עם גיל המעבר.
בהתאמה בין אנרגיית המזון לאנרגיית האדם, ל"אנשים חמים" מומלץ לצרוך מזונות שיקררו את גופם, ואילו ל"אנשים קרים" כדאי לצרוך מזונות מחממים, אשר גורמים לזרימה חזקה יותר של אנרגיה (צ'י), או מזונות נייטרליים מבחינה אנרגטית – כגון טונה, אורז, תאנים או תפוח עץ.
בין המזונות הנחשבים קרים, על פי הרפואה הסינית, ניתן למנות סוגים שונים של פירות וירקות, כגון מלפפון, חסה ופירות קיץ, כמו גם יוגורט, אצות, צמחי תבלין כמו מנטה ונענע, מלח ים ופלפל לבן.
על המזונות הנחשבים חמים נמנים בין היתר ירקות כמו גזר, כרוב ופטרוזיליה. מאכלים כתומים ואדומים. חמאה, סוכר, בשר אדום, חומוס, שום ובצל. ותבלינים כגון בזיליקום, קינמון, ג'ינג'ר, פלפל ופפריקה.
ככלל, מזון טרי נחשב למזון קר, ואילו מזון מבושל יחשב למזון בעל אנרגיה חמה. גם תיבול דומיננטי כמו תיבול חריף יתר על המידה, הוא אלמנט שמוסיף חום למזון.
מגן רוח | לחיזוק מערכת החיסון
פורמולת צמחי מרפא סיניים למניעת מחלות ולהגברת החוזק של מערכת החיסון
עונות השנה וכללי תזונה חשובים
הרפואה הסינית מאמינה כי באמצעות מזון מותאם ניתן להקל גם על תסמינים של מחלות שונות.
כך, לדוגמה, במצבים של צרבת בגרון, לחץ דם גבוה, דלקות או כוויות על העור, יש להימנע ממזונות חמים ולעבור למזונות קרירים, בעלי יכולת הרגעה.
מומלץ לצרוך אותם בטמפרטורה הטבעית שלהם, על מנת להימנע ממצב שבו הגוף נאלץ להשקיע עודפי אנרגיה בפירוק המזון.
מזונות קרים טובים גם לוויסות הפרעות שינה או מצבי מתח.
בהמשך לכך, מזונות מחממים מומלצים למצבי שפעת והתקררות, וכן במקרים של בעיות עיכול ועצירות.
מעבר למאפייני האנשים השונים, התזונה הסינית מושפעת גם מעונות השנה ומאמינה כי בחורף מומלץ לאכול מזונות מחממים ולתבל בתבלינים מחממים.
בקיץ, בהתאם, מומלץ לצרוך מזונות מקררים, כאשר השאיפה היא להגיע כאמור לאיזון ולהיעזר במזונות חמימים – לא קרים מדי ולא חמים מדי, כגון כרישה, אגוזי מלך, תמר, קינואה ושעועית שחורה.
עוד מומלץ לשלב בין כל חמשת הטעמים (מתוק, מלוח, חמוץ, חריף ומר).
כללים נוספים לתזונה נכונה על פי הרפואה הסינית:
- יש לאכול בשעות קבועות, ולצרוך ארוחת בוקר מזינה, עד השעה 11:00 בבוקר.
- מומלץ להקפיד על מרווחים בין הארוחות במשך היום ולהימנע מארוחות גדולות מדי, כדי שלא ליצור עומס על הקיבה.
- יש לנסות ולהימנע מאכילה שלוש שעות לפני השינה, שכן, בשעות אלו המזון מכביד על הגוף וגורם לקשיים בהרדמות.
4 שמנים לטיפול במחלות חורף + מבער
שמני הדס, רבנסרה, אקליפטוס ולבנדר בחבילה אחת לחורף