כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
כולם דוחפים אתכם להיגמל אבל אתם חושבים שכבר מאוחר מדי. האם אדם שעישן כל חייו עדיין יכול להפחית את הסיכון לפתח מחלות כמו שבץ וסרטן לאחר גמילה? הנתונים מצביעים על תשובה חד משמעית שכנראה שתפתיע אתכם
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
שתף:
האם יש סיבה להיגמל בשלב הזה? | צילום: shutterstock
שתף:
האם יש סיבה להיגמל בשלב הזה? | צילום: shutterstock
אין כנראה מעשן בעולם שלא מודע לעובדה שהעישון מזיק. זה לא סוד, מוכח מחקרית תחת כל עץ רענן ובכל עלון רפואי מוכר, וכנראה שגם מתבטא בהערות של בני המשפחה והחברים של המעשן. הסיכון לסרטן, מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאות ואפילו בעיות בחלל הפה – נוכח ומרחף מעל ראשם של מעשנים רבים.
יחד עם זאת, במקום לדבר כל הזמן על הסיבות למה לא לעשן, אולי כדאי להתחיל לדבר על למה כן להפסיק לעשן. אם עישנתם כל החיים ואתם כבר אנשים מבוגרים שלא זוכרים את עצמם בלי סיגריה ביד או בכיס, המחשבה הנפוצה היא שהנזק בוודאי כבר נעשה ואין בשלב זה טעם להפסיק.
המחקרים מראים נתונים שיפתיעו אתכם, כשכל הסיבות הפעם מתמקדות ביתרונות שתשיגו מהפסקת ההרגל – אם ישנם. האם עדיף להיגמל מאוחר מאשר לעולם לא?
הפסקת עישון בגיל מבוגר: איך ולמה זה מועיל?
הפחתה בסיכון לסרטן ריאות – גם בגיל 65
סרטן ריאות היא מחלה של מעשנים. כמעט 90% מתוך החולים הם מעשנים או שהיו כאלה בעברם. מטופלים מבוגרים לרוב אומרים לעצמם שאין שום סיבה להפסיק – הרי הסיכון כבר קיים מהנזק שצברו, אבל מחקרים מראים שמדובר בטעות. אבל מחקרים מראים שמדובר בטעות.
מסתבר שהפסקת עישון מורידה משמעותית את הסיכון לפתח סרטן ריאות, וככל שמפסיקים מוקדם יותר הסיכון פוחת אקספוננציאלית, עד כדי כך שלאחר עשר שנות הפסקה הסיכון של אדם שעישן שנים לפתח את המחלה, דומה מאוד לסיכון של אדם שלא עישן מעולם, גם אם הוא הפסיק בגיל 65 ומעלה.
שבץ מוחי – אירוע שיכול להימנע
אחד מגורמי הסיכון העיקריים לשבץ מוחי הוא עישון. מיד אחרי יתר לחץ דם, הוא החשוד המרכזי בגרימה לאירוע. מחקר שבחן את מקרי השבץ ברחבי ארצות הברית בדק ומצא כי הפסקת עישון הייתה מונעת 60 אלף מקרים של שבץ בשנה.
מאחר ושבץ מהווה אחת מהסיבות העיקריות לחוסרים נוירולוגיים וקוגנטיביים אצל מבוגרים, מניעה שלו יכולה להעניק שנים נוספות של איכות חיים ובריאות.
בהקשר זה, חשוב לציין כי המחקר בחן וגילה כי גם הפסקת עישון בגיל מבוגר מפחיתה את הסיכון לשבץ, כך שאפילו אם מפסיקים לאחר שנים רבות של צריכת טבק – התועלת עדיין שם.
העורקים הקורונריים הם כלי הדם המזינים את הלב. כאשר מתארים התקף לב – מדובר על אוטם של אחד מכלי הדם הללו ומוות חלקי או מלא של שריר הלב שאותו הוא מזין. הסיכון למחלות קורונריות אצל מעשנים גבוה עד פי 4 משל מי שלא עישנו מעולם.
במרכז למחלות כרוניות ורפואה מונעת בארה"ב החליטו לבחון את ההשפעה של גמילה מאוחרת מעישון על אירועים לבביים. לאחר שנה אחת בלבד של מחקר התוצאות היו חד משמעיות: הפסקת עישון למשך שנה בלבד, הורידה את הסיכון לתמותה מאירוע קורונרי ב-50%.
שנים נוספות של גמילה לאחר מכן הורידו את הסיכון עוד יותר, עד לרמה הנמוכה ביותר לאחר עשר שנים של פרידה מעישון.