כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
דרכים טבעיות ויעילות להיפטר מהן | צילום: shutterstock
שתף:
דרכים טבעיות ויעילות להיפטר מהן | צילום: shutterstock
מי מאיתנו לא זוכר את הסצנה קורעת הלב מהסרט "הקיץ של אביה" בו רואים את אימא של גילה אלמגור הצעירה לאחר שהיא מבחינה שלבתה יש כינים, גוררת אותה לצריף הדל שבו הן חיות וגוזזת את שערותיה.
אומנם, עברו כמה שנים מאז וייתכן שתחושת הבושה שהתלוותה לתופעה הזאת הלכה ודעכה, אך עם זאת עדיין מדובר במטרד רציני. אז בואו נדבר על זה רגע. כינים – אחת התופעות הנפוצות (והמעצבנות) שתוקפות אותנו בעיקר בגיל הילדות.
למרות שהן זעירות, הן יכולות להיות מטרד של ממש. קשה להיפטר מהן והן מדביקות במהירות. פלא שהן לא נעימות עבורנו?
כמה עובדות חשובות על כינים
כינים הן למעשה סדרה של כ- 5000 מינים של חרקים קטנים המשמשים כמעין טפילים חיצוניים לבעלי דם חם. הן נטולות כנפיים, חיות בשערות ראשינו וניזונות מהדם שבקרקפת ראשינו.
כ-75% מהילדים בישראל נדבקים בכינמת לפחות פעם אחת בחייהם. אורכה הממוצע של כינה בוגרת יכול להגיע לכ- 4 מ"מ ולעורר מהומה של ממש, בעוד שביצי הכינים זעירות ונראות כקשקש תמים.
מכיוון שהביצים בוקעות במהירות, רצוי שנתמודד עם המטרד באופן מיידי. כדי שנצליח לעשות זאת ביעלות, עלינו להיפטר גם מהביצים. אחרת, ברגע שהן יבקעו, החגיגה תתחיל מחדש.
כינים: איך נוכל להיפטר מהן?
רבים מאיתנו לא ששים למרוח לילדינו על הראש את מרבית התכשירים המיועדים לטיפול בכינים, גם אם הם נחשבים בטוחים לילדים ואינם מכילים חומרי הדברה או נפט.
אפשר להתנחם בכך שיש גם דרכים טבעיות לטיפול בכינים, יחד עם זאת, חשוב לזכור שלא כל התרופות הטבעיות הוכחו כיעילות באופן מדעי, אם כי יש אנשים שמוכנים להישבע ביעילותן.
דרכים טבעיות לטיפול בכינים
סירוק
השיטה היעילה והבטוחה ביותר להרחקת כינים היא סירוק במסרק צפוף. לפני הסירוק כדאי למרוח את השיער באחד השמנים המפורטים בהמשך, על מנת להקל על הסירוק ועל פליית הכינים.
הדבר החשוב ביותר בסירוק הוא ההתמדה: יש לסרק את השיער מדי יום, במשך 30-15 דקות על מנת לראות תוצאות. לאחר כל מעבר של המסרק בשיער יש לבדוק אם נלכדו בו כינים או ביצים. במידה וכן, יש לשטוף את המסרק מיד במים חמים ולהמשיך בסירוק.
סירוק יומיומי במשך שבוע לפחות, יעזור להרחיק את הכינים הקיימות ולמנוע בקיעה של כינים חדשות. נכון, לא מדובר בפתרון קסם ויש להשקיע עבודה, אבל זה באמת עובד.
גם כשאין כינים, אם אתם הורים לילדים קטנים שהם בעלי פוטנציאל להידבקות, מומלץ לסרק אותם במסרק צפוף אחת לשבוע, כדי לאתר את הכינים כשמספרן עדיין מועט.
שמן אניס
אחת התרופות הביתיות והטבעיות לטיפול בכינים שגם מוכחת מדעית היא שמן אניס. למעשה, במחקר שנערך ב-2009 נמצא ששמן אניס ושמן קוקוס נמצאו כיעילים יותר לטיפול בכינת הראש מפרמתרין,
תרופה נפוצה לטיפול בכינים. השמן למעשה עוטף את הכינים וחונק אותן. לשימוש נכון מומלץ לטבול את המסרק הצפוף בשמן אניס ולסרק איתו את הראש.
אפשרות נוספת היא לשטוף את הראש עם השמן, תוך עיסוי שורשי השיער ולסרק מיד אחר-כך. על הפעולה הזאת ניתן לחזור כל יום במשך כשבוע, עד לקבלת התוצאות הרצויות.
כאמור, גם שמן קוקוס הוא תרופה מוכחת לטיפול בכינים. במחקר שנערך ב-2010 בברזיל נמצא ששמן קוקוס הוא התרופה הטבעית והביתית היעילה ביותר לטיפול בכינים, האחראי לתמותת 80% מהכינים, בתום ארבע שעות מהטיפול.
את שמן הקוקוס מומלץ למרוח על הקרקפת ולאחר מכן יש לסרק במסרק צפוף כדי להשלים את הטיפול. בסיום התהליך חשוב לשטוף את השמן מהקרקפת.
בדומה לשמן אניס, גם שמן זית אמור לעטוף את הכינה ולחנוק אותה. מריחת השמן (בדומה למריחת שמנים אחרים) מקלה על הסירוק ומסייעת להפריד את הביצים מהקרקפת. יש למרוח את השיער והראש בשמן זית, לעטוף למשך כשעתיים בניילון ולאחר מכן לחפוף בשמפו, לשטוף ולסרק.
שמן רוזמרין
משום שריחו דוחה כינים, שמן הרוזמרין מסייע בעיקר בהרחקת כינים. כדי למנוע הידבקות בכינים ניתן לטפטף מספר טיפות של שמן רוזמרין מאחוריי האוזניים ועל העורף של הילד, או לחילופין לרסס לפני שהילדים הולכים לגן או לבית הספר (המהווים את מקומות ההדבקה הנפוצים ביותר).
המלצה נוספת היא לחפוף את השיער עם שמפו המכיל תמצית רוזמרין.
בטיפול בכינים קיימות, ניתן לשטוף את הקרקפת ואת השיער בשמן רוזמרין ולהקפיד לשפשף את הקרקפת. בתום השטיפה, יש לסרק במסרק צפוף כדי להשלים את התהליך ולחזור על הפעולה מדי יום, במשך כשבוע, כדי לראות תוצאות.
אומנם ההדבקה בכינים דרך חפצים דוממים נחשבת שולית אך למרות זאת, ליתר ביטחון, יש המצדדים בהרתחת המצעים והמגבות בסמוך לטיפול, על מנת למנוע הדבקה חוזרת.
אומנם הדעות חלוקות לגבי פעולה זו משום שטרם הוכיחו את יעילותה ובכל זאת, שווה לנסות.
אפשרות נוספת, מאחר וכינת הראש לא שורדת יותר מיומיים מחוץ לראש, היא להכניס את המצעים והמגבות לשקית אטומה למשך כמה ימים.
כדאי גם לנקות את מברשות השיער והמסרקים האחרים בבית משיער ולהשרות אותם במים חמים למשך כעשר דקות.
אם ילד אחד סובל מכינים, כדאי לעשות באותו יום טיפול מרוכז לכל בני המשפחה על מנת למנוע הדבקה.
את המסרק הצפוף אפשר לטבול במים וחומץ, אשר עוזרים להמיס את הדבק שמדביק את הביצים לשיער.