כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
חוקרי אוניברסיטת הרווארד: אוכל כתום מצעיר אתכם ב-4 שנים
איך שומרים על מוח חד ככל כשמתבגרים ומפחיתים את הסיכון ללקות בדמנציה ובאלצהיימר? אוכלים תפוזים. לא אנחנו אומרים את זה, אלא חוקרי הרווארד שעקבו במשך שני עשורים אחרי הרגלי התזונה והיכולות הקוגניטיביות של מבוגרים. המסקנה: אין כמו פלבונואידים
תפוזים מגנים על אספקת הדם למוח. מי עוד? | צילום: shutterstock
שתף:
תפוזים מגנים על אספקת הדם למוח. מי עוד? | צילום: shutterstock
אחרי שסיכמנו שירקות ופירות טובים לבריאות בכל פרסום אפשרי, מחקרים חדשים מתמקדים כיום בהבנת ההבדלים ביניהם, גם בתוך תת־קבוצות.
מחקר עדכני של האקדמיה האמריקנית לנוירולוגיה וחוקרים רפואיים מאוניברסיטת הרווארד, קובע שהוספת אפילו כמות קטנה של מזון כתום לתפריט עוזר לשמור על מוח צעיר.
אם לדייק, המחקר הגיע למסקנה כי הוספת פלבונואידים, קבוצת תרכובות המסונתזות על ידי צמחים ומצויות בפירות וירקות צהובים (כתומים), אדומים וכחולים, יכולים לסייע לבריאות המוח.
אלפי אנשים ומסקנה אחת
צוות המחקר ניתח את הנתונים של קרוב ל-50 אלף נשים וכ-28 אלף גברים, בגיל ממוצע שבין 51-48 בתחילת המחקר. הנתונים שנאספו במשך 20 שנה הגיעו משאלונים עליהם ענו המשתתפים לגבי התפריט שלהם וכישורי הזיכרון שלהם.
שאלות לדוגמה עליהן ענו המשתתפים היו: "האם יש לך יותר בעיות מהרגיל לזכור רשימה קצרה של פריטים, כגון רשימת קניות?" ו-"האם אתה מתקשה לזכור דברים מרגע לרגע?"
מה שהם גילו הוא שגם לאחר שנלקחו בחשבון גורמים בריאותיים מסוימים (כגון גיל וצריכת קלוריות כוללת), המשתתפים שאכלו את הכמויות הגדולות ביותר של מזונות עשירים בפלבונואידים – שהסתכמו בממוצע ב-600 מיליגרם ביום – היו בסיכון נמוך ב-20% לירידה קוגניטיבית לעומת אלה שאכלו רק 150 מיליגרם ביום.
למי שתוהה, 100 גרם או בערך חצי כוס תותים, מכילים 180 מיליגרם של פלבונואידים. בתפוח יש כ-113 מיליגרם פלבונואידים.
אבל איזה פבולונואיד עדיף?
לאחר הממצא הזה, הדברים נעשו יותר מעניינים והחוקרים החליטו לבחון את הפלבונואידים השונים ולראות האם יש למי מהם יתרון על השני. והתשובה היא "בהחלט, כן".
שני הפלבונואידים שבלטו מעל כולם הם מזונות המכילים פלבונים (תת־קבוצה של פלבונואידים) כלומר ירקות כתומים ופירות וירקות צהובים, כמו תפוז.
אלו נקשרו ל-38% ירידה בסיכון לפגיעה קוגניטיבית – הפחתה המקבילה להפיכה לצעירים יותר בשלוש עד ארבע שנים.
הפלבונואידים השניים שבלטו הם אנטוציאנינים, כלומר מזון אדום, סגול וכחול, כגון דובדבנים ואוכמניות. אלו מקטינים את הסיכון לפגיעה קוגניטיבית ב-24%.
על פי מחבר המחקר, הפרופ' לרפואה וולטר ווילט, מומחה לאפידמיולוגיה ותזונה מאוניברסיטת הרווארד, "פגיעה באספקת הדם למוח היא גורם עיקרי לירידה קוגניטיבית. התכונות האנטי־דלקתיות של הפלבונואידים מסייעות בהגנה על אספקת הדם הזאת, אשר בתורה מאטה את הירידה ביכולת התודעתית".
עוד הוסיף פרופ' ווילט כי ירידה קוגניטיבית יכולה להוביל למחלות כמו דמנציה ואלצהיימר.
כמה תפוזים ואוכמניות לאכול?
קצת צבע נותן המון – גם כשמדובר במה שמונח על הצלחת שלנו. על פי חוקי אוניברסיטת הרווארד, צריכת חצי מנה ומעלה של מזונות צמחיים המכילים את צמד הפלבונואידים, כמו תפוזים, פלפלים, תותים, סלרי, אשכוליות, תפוחים, בננות ואגסים, הראתה את התוצאות הטובות ביותר.
אם אתם זקוקים לעוד אישוש לממצאים, תשמחו לגלות שמחקר נוסף שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition הראה כי מבוגרים שהוסיפו אוכמניות בר לתזונה היומית שלהם במשך שלושה חודשים עשו פחות טעויות במבחני זיכרון.
החדשות הטובות ביותר הן שאף פעם לא מאוחר להתחיל ולצרוך פלבונואידים. השינוי הבריאותי וההגנתי ייווצר גם למשתמשים חדשים.
תזכורת קטנה רק: גם עם פלבונואידים אתם עדיין צריכים לנהל אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה (מומלץ לאמץ את הדיאטה הים־תיכונית), לבצע פעילות גופנית סדירה ולהימנע מעישון.