נבדק מחקרית

מאניה דיפרסיה: התסמינים, הגורמים והטיפול הטבעי

לאחר שכוכב הריאליטי, יוסי בובליל, שיתף בימים האחרונים כי הוא סובל ממאניה דיפרסיה ועורר שאלות רבות על מחלת הנפש, החלטנו לבדוק מהי הפרעה דו־קוטבית, איך מרגיש מי שלוקה בה, וכיצד ניתן לטפל בה - גם בדרך טבעית

3 דק׳

מאניה דיפרסיה: שינויים חדים במצב הרוח | צילום: shutterstock

מאניה דיפרסיה: שינויים חדים במצב הרוח | צילום: shutterstock

שתף:

מאניה דיפרסיה: שינויים חדים במצב הרוח | צילום: shutterstock

מאניה דיפרסיה, ובעברית הפרעה דו־קוטבית, היא מחלת נפש כרונית המתאפיינת בשינויים חדים במצב הרוח וברמת האנרגיה. אנשים הסובלים מהמחלה עשויים להתקשות בתפקוד בעבודה, בלימודים ובמערכות יחסים.

 

תקופות המאניה במחלה, באות לידי ביטוי במצב רוח מרומם, אופוריה, ריגוש, אנרגיה גבוהה, ביטחון עצמי גבוה, פעלתנות יתר ותחושה שהכל אפשרי.

 

פעמים רבות התקפי מאניה מלווים גם במתירנות מינית, בפזרנות כספית ובמעט מאוד שעות שינה.

 

 

 

 

חלק מהאנשים החולים במחלה יאובחנו כבעלי היפו־מאניה, שהיא מאניה מתונה יותר, אשר לרוב לא תביא לפגיעה משמעותית בתפקוד ובמערכות היחסים שלהם.

 

מאניה, אף שנשמעת כמו חוויה נעימה בחלקה, איננה באמת כזאת. התקפי מאניה, שעלולים להיות הרסניים מאוד בפני עצמם לתפקוד היום־יומי, מלווים בתקופות דיפרסיה, משמע דיכאון. מכאן גם שם ההפרעה.

 

תקופות דיפרסיה באות לידי ביטוי בעצבות, ייאוש, חוסר אנרגיה, איבוד עניין בפעילויות אהובות, פגיעה בשינה ובתיאבון ולעיתים אף מחשבות אובדניות.

 

על פי רוב, ההתקפים נמשכים כמה ימים עד כמה שבועות, כאשר טיפול תרופתי עשוי לקצר את משך ההתקף. בקרב החולים, יש מי שיחוו את התנודות כמה פעמים בשנה, ואילו אחרים – לעיתים נדירות.

אישה בדיכאון - עם מאניה דיפרסיה
שלב הדיפרסיה | צילום: shutterstock

מי סובל ממאניה דיפרסיה?

המחלה, מתברר, נפוצה הרבה יותר ממה שאנו סבורים – למעשה כ-3-1 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים ממאניה דיפרסיה (בארה"ב האחוזים עומדים על 2.8 אחוזים מהאוכלוסייה).

 

לצד בובליל, ישנם מפורסמים רבים בעולם אשר לקו במחלה ויצאו "מהארון" – כמו הבמאי פרנסיס פורד קופולה, סולן גאנס אנד רוזס, אקסל רוז, הזמרת דמי לובאטו, הזמרת מריה קארי ועוד.

 

בחלוקה שבין המינים, גברים ונשים סובלים מהפרעה דו־קוטבית באופן שווה. יחד עם זאת, אצל גברים יש לרוב יותר התקפי מאניה ואילו אצל נשים – דיפרסיה. גם התקפי המאניה אצל נשים הם לרוב מתונים יותר.

 

הגיל הממוצע בו ההפרעה פורצת לראשונה הוא 25. עם זאת, הפרעה דו־קוטבית עלולה להופיע גם אצל ילדים.

 

 

 

 

הגורמים להפרעה דו קוטבית

בכל הנוגע לגורמים להפרעה דו קוטבית, רב הנסתר על הגלוי. חוקרים מעריכים שישנם כמה גורמים אפשריים להפרעה דו־קוטבית, כאשר במרבית המקרים מדובר בשילוב של כמה גורמים. בין היתר:

  1. שינויים הורמונליים
  2. שינויים במבנה ובתפקוד של המוח
  3. גנטיקה – מי שיש במשפחתו הקרובה מקרה של הפרעה דו־קוטבית, נמצא בסיכון גבוה פי ארבעה עד פי שישה לפתח מאניה דיפרסיה מאנשים ללא היסטוריה משפחתית
  4. חשיפה לסטרס ולאירועים טראומטיים
  5. שיבוש בשעון הביולוגי
  6. שימוש בחומרים ממכרים כמו סמים ואלכוהול
אישה הסובלת ממאניה דיפרסיה בשלב המאניה
מאניה על הבוקר | צילום: shutterstock

מאניה דיפרסיה – הפתרונות הטבעיים

הטיפול המקובל במאניה דיפרסיה הוא טיפול תרופתי, שלעיתים מלווה גם בטיפול פסיכותרפי. מעקב והקפדה על טיפול מתאים, מאפשר לרוב החולים במחלה לנהל אורח חיים רגיל לגמרי.

 

בנוסף לאלה, חשוב לציין כי ישנם גם פתרונות טבעיים שעשויים להקל משמעותית על תסמיני המחלה, אך יש להדגיש כי טיפול טבעי איננו מחליף את הטיפול התרופתי אלא משלים אותו.

 

כל שינוי בטיפול מצריך התייעצות עם גורם רפואי מוסמך. גם תוספי מזון "תמימים" לכאורה, עלולים להשפיע על יעילותן של התרופות למחלה או לגרום לתופעות לוואי.

עוד ב בריאות

בדד אלך? התופעה שגורמת לזקנים למות בעצב

לכתבה המלאה

CBT

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול שמטרתו לנהל את ההפרעה הדו־קוטבית, על ידי הבנת דפוסי חשיבה, כמו גם אסטרטגיות התמודדות חיוביות.

 

סקירת מחקרים שפורסמה ב-2017 מצאה שה-CBT יעיל בהפחתת קצב הישנות ההתקפים ושיפור תסמיני הדיכאון, וכן בשיפור התפקוד הפסיכו־סוציאלי. המחקרים מצאו שהשפעת ה-CBT על המחלה היא קלה עד בינונית וכי השיפור היה משמעותי יותר כאשר המטופל השתתף בפגישות של 90 דקות ויותר.

אישה עם מאניה דיפרסיה, לפני טיפול טבעי
טיפול טבעי איננו מחליף את הטיפול התרופתי אלא משלים אותו | צילום: shutterstock

טיפול IPSRT

דפוסי התנהגות לא יציבים והרגלי שינה לקויים עלולים להחמיר את הסימפטומים של הפרעה דו־קוטבית.

 

טיפול IPSRT הוא סוג של פסיכותרפיה שמטרתה לעזור לתקן את המקצבים הביולוגיים של המטופל ולסייע לו לאמץ הרגלי שינה טובים יותר, לשמור על שגרת חיים בריאה ולעבוד על מערכות יחסים. אלו, ביחד עם טיפול תרופתי, עשויים לעזור בהפחתת מספר האפיזודות המאניות והדיכאוניות.

 

 

 

 

שינויים באורח החיים

שינוי באורח החיים אמנם לא ירפא הפרעה דו־קוטבית, אבל אימוץ הרגלים מסוימים עשוי לתרום לאיזון מצב הרוח. הנה כמה דברים שאפשר לנסות:

  1. פעילות גופנית – פעילות גופנית קבועה עשויה לסייע בייצוב מצב הרוח, להקל על דיכאון ולשפר את השינה. אומנם, אין מספיק מחקרים על השפעת הפעילות הגופנית על אנשים הסובלים ממאניה דיפרסיה, אבל, גוף מחקר מבוסס מצביע על כך שפעילות גופנית מקושרת עם תסמיני דיכאון פתוחים ואיכות חיים גבוהה יותר.
  2. שינה – שינה מספקת עשויה לתרום לייצוב מצב הרוח ולהרגעה. בין היתר, רופאים ממליצים להקפיד על שגרת שינה קבועה וליצור סביבת שינה רגועה על מנת למתן את התקפי המחלה.
  3. תזונה – תזונה בריאה יכולה לתרום גם היא לייצוב מצב הרוח. מחקרים מראים שצריכת שומן רווי ושומן טראנס מקושרת עם חוסר איזון כימי במוח, ואילו צריכת מזונות העשירים באומגה 3 (כמו סלמון, מקרל וסרדינים) מקושרת עם הפחתת תסמיני דיכאון.
    בנוסף, מחקר שנערך ב-2013 מצא ש-68 אחוזים מהאנשים שפונים לטיפול במאניה דיפרסיה הם בעלי משקל עודף או השמנת יתר, מה שעלול להגדיל את הסיכון של אנשים אלה לסבול מבעיות בריאות נוספות כמו סוכרת ומחלות לב וכלי דם. כלומר, סיבה נוספת לחשיבות ההקפדה על תזונה בריאה.
אישה בהתקף מאניה - מאניה דיפרסיה
פעילות גופנית, תזונה נכונה ושינה מספקת | צילום: shutterstock

תוספי מזון

  1. אומגה 3 – חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 עשויות להשפיע על הכימיקלים במוח הקשורים להפרעות במצב הרוח. יתרה מכך, מחקרים מראים כי הפרעה דו־קוטבית שכיחה פחות במדינות בהן צורכים כמויות גבוהות של דגים ושמן דגים (העשירים באומגה 3), וכי ניתן לשפר את תסמיני הדיכאון הדו־קוטבי על ידי נטילת אומגה 3.
  2. N -אצטילציסטאין N-אצטילציסטאין היא חומצת אמינו בעלת תכונות נוגדות חמצון, אשר מסייעת בהפחתת עקה חמצונית (מצב בו קיים בגוף חוסר איזון בין הרדיקלים החופשיים לנוגדי החמצון, מה שמהווה כר פורה לשלל מחלות).

    בנוסף, מחקר שנערך על אנשים עם הפרעה דו־קוטבית מצא שהוספת שני גרם של N-אצטילציסטאין לתרופות המסורתיות מדי יום, הביאה לשיפור משמעותי בדיכאון, במאניה ובאיכות החיים של הסובלים מהפרעה דו־קוטבית.
  3. כולין – כולין הוא ויטמין מסיס במים ממשפחת ויטמיני B אשר מהווה מרכיב חיוני בתפקוד מערכת העצבים, וכן כחומר מוצא לנוירוטרנסמיטר אצטיל כולין.
    במחקר שנערך על שישה אנשים עם הפרעה דו־קוטבית, נמצא שהיה שיפור בתסמיני המאניה אצל אלה שקיבלו 2,000 – 7,200 מיליגרם כולין ליום (בנוסף לטיפול התרופתי בליתיום).
  4. מגנזיום – יש מדענים שמעריכים שלמינרל המגנזיום יש תפקיד בוויסות מצבי הרוח והאפיזודות המאניות והדיכאוניות, והוא אף משפר את יעילות התרופות. הדבר דורש מחקר מעמיק.
אישה מתרגלת מדיטציה לטיפול במאניה דיפרסיה
דרכים לוויסות מצב הרוח | צילום: shutterstock

מדיטציה

מדיטציית מיינדפולנס מקושרת עם רגיעה והפחתת תסמיני דיכאון. מחקר שנערך ב-2013 על מטופלים הסובלים מהפרעה דו־קוטבית, מצא שהיו הבדלים מובהקים בין אלה שתרגלו מדיטציית מיינדפולנס יותר משלושה ימים בשבוע לבין אלה שתרגלו בתדירות נמוכה יותר.

 

ימי תרגול רבים יותר במהלך התוכנית בת שמונה השבועות, היו מקושרים להפחתה בסימני דיכאון של חולים במשך תקופת המעקב של 12 חודשים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות הנפש על מה אנחנו הכי מתחרטים? רמז: נשים יצטערו יותר על זוגיות

אנשים שאומרים "אני לא מתחרט על כלום" כנראה משקרים. כולנו חשים צער ותחושת...

צביה טורקניץ

בריאות הנפש לחשוב חיובי: איך תשכנעו את עצמכם שאתם מרגישים יותר טוב?

אם אין לכם – תנו לאחר. אם רע לכם – דעו שאתם בצמיחה....

צביה טורקניץ

זוגיות "גברים הם בור של סודות": שיחה עם קרן אלאלוף שרעבי מייסדת מאמאצחיק

מה הבעיה שלהם, מה הם פשוט לא מבינים עלינו ועל מה בחיים לא...

ראיון עם:

קרן אלאלוף שרעבי

מיינדפולנס אכילת מיינדפולנס: איך ליצור מודעות למה שאנחנו מכניסים לפה?

אכילה קשובה, או "אכילת מייינדפולנס", איננה עוד דיאטה טרנדית, אלא שינוי כולל של...

סימי שאואר

זוגיות טיפול זוגי עצמי: ככה משקמים יחסים בלי ייעוץ

אין לכם כסף, חשק או אפשרות ללכת לטיפול זוגי? כשמפלס המתח, הלחץ והמועקה...

ראיון עם:

ד"ר (PhD) לירז מרגלית

חוקרת התנהגות

בריאות הנפש איך להפוך משבר לניצחון: שיחה מרתקת עם נטע ריבקין על חוסן מנטלי

היא אחת מ- 3 המתעמלות האומנותיות היחידות בעולם שהתחרו ב- 3 אולימפיאדות במהלך...

ראיון עם:

נטע ריבקין

מאמנת לחוסן מנטלי ופרשנית ספורט

בריאות הנפש שביל הבריחה: למה כולנו חולמים שרודפים אחרינו?

מה הדבר שאנחנו מנסים להימנע ממנו בבריחה, איך להגיב ל"רודף" בפעם הבאה, והאם...

עדי כץ

בריאות מומחה מכריע: שנ"צ טובה לבריאות

יש אנשים השומרים עליה בקנאות ויש כאלה המזלזלים בחשיבותה, אבל אין אחד שלא...

ראיון עם:

ד"ר עמית גרין

מומחה לשינה והפרעות שינה

הגיל השלישי מי הן התרופות שגורמות לכם ליפול בגיל השלישי?

נפילות הן גורם סיכון נפוץ ומשמעותי לפציעות והידרדרות בריאותית בגיל השלישי. בין "האשמים"...

אריאל רוז'יצקי