כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
עבור נשים רבות, תקופת המחזור החודשי מלווה בשלל תופעות לוואי הנעות מאי נוחות, כאבים, מיגרנות ובעיות עיכול ועד לשינויים חדים במצבי הרוח. היכן נמצאים משככי הכאבים של הטבע, איזה אימון מומלץ לתקופת הווסת, ולמה כדאי לנו לשחות בזמן שאנחנו מדממות?
באמת מומלץ? אימון במים בזמן מחזור | צילום: shutterstock
שתף:
באמת מומלץ? אימון במים בזמן מחזור | צילום: shutterstock
המחזור הנשי אורך 28 יום, כאשר הווסת עצמה נמשכת בממוצע בין 3 ל-7 ימים בלבד וכמות הדימום המופרשת במהלכה משתנה מאישה לאישה. בימי הדימום, נשים מאבדות המוגלובין וכדוריות דם אדומות, דבר המשפיע על ירידה זמנית ביכולת האירובית שלהן.
השינויים ההורמונליים בימי הווסת ובתקופת התסמונת הקדם וסתית (PMS), משפיעים על התפקוד הפיזיולוגי כמו גם על הרגשי, וגורמים פעמים רבות לסובלות מהם, להאט את הקצב ואף לוותר על שגרת הפעילות הגופנית.
לא להפסיק לזוז, למרות הכל
ממצאים מדעיים הראו כי פעילות גופנית בזמן הווסת גורמת לעייפות רבה יותר היות ובשלב זה אנו נדרשים להשתמש ביותר גליקוגן, הצורה המאוחסנת של הפחמימות בשריר. בנוסף, בזמן המחזור טמפרטורת הגוף גבוהה יותר, והדם מופנה לעור על מנת להפחיתה – מה שעלול לגרום לנו גם כן לתחושת עייפות מוגברת. הווסת משפיעה גם על אימוני כוח ומביאה להפחתה בכוח השרירים ולהגברת תחושת הכאב בזמן אימוני התנגדות.
יחד עם כל זאת, יתרונות הפעילות הגופנית בזמן מחזור עולים על האתגרים שבה. אף שעייפות ושינויים במצבי הרוח הם חלק מהתופעות שמאפיינות את הווסת והימים שקודמים לקבלתה והנטייה הטבעית היא להוריד הילוך ולתת לגוף לנוח בימים אלו, כדאי לדעת שדווקא פעילות אירובית קבועה עשויה להפחית את התופעות הללו.
בשנים האחרונות צצות יותר ויותר אפליקציות, דוגמת Period Plus או Clue, אשר עוקבות אחר שלבי המחזור החודשי של הנשים ומסייעות להן לתכנן קדימה: מתי להתאמן, איזה סוג של אימון, מה מומלץ לאכול, מה הן צפויות להרגיש בקרוב, ואילו שינויים פיזיולוגיים מתרחשים בגופן בכל שלב.
פעילות גופנית מייצרת אנדורפינים טבעיים האחראים לשיפור מצב הרוח. בנוסף לכך, אנדורפינים ידועים גם כמשככי כאבים טבעיים ולכן יכולים לתרום גם להקלה בכאב ראש או כאבי גב המלווים את תקופת הווסת.
חלק מהנשים סובלות בזמן הווסת מדיסמנוריאה – כאבי בטן תחתונה ואגן, ועבורן מומלצת הליכה ופעילות גופנית קלה שעשויה להפחית סימפטומים אלו.
העיקרון הראשוני שצריך להנחות נשים בזמן הווסת הוא שהאימון המומלץ לתקופה זו הוא זה שנוח ונעים להן לבצע – היות וכל אישה מכירה את גופה וצריכה להיות קשובה לו.
את השינויים וההתאמות מומלץ למקד בהפחתת עצימות האימונים והתמקדות בתדירות של כשני אימונים לשבוע.
פעילויות אינטנסיביות כמו ספינינג, כפיפות בטן, ריצה מהירה או הרמת משקולות, עלולות לגרום לעומס על הגוף. לעומת זאת, הליכה קלה, רכיבה על אופניים או פעילות אירובית בעצימות נמוכה עשוית להביא לשיפור בתסמיני הכאב.
תקופת הווסת היא מצוינת לפעילויות כמו יוגה ופילאטיס שתורמות להרפיה, לרוגע ולהפחתת התכווצויות, והן גם משפיעות לחיוב על עייפות וכאבי שרירים. יחד עם זאת, חשוב לדעת שישנן תנוחות מסוימות ביוגה, לרוב תנוחות הפוכות, שאינן מומלצות לנשים בזמן מחזור.
שחייה להפחתת דימום והתכווצויות
טבילה במים קרירים מכווצת את כלי הדם ולכן מפחיתה את הדימום. אימוני שחייה בזמן דימום המחזור משחררים את שרירי רצפת האגן ומסייעים להקלה בכאבים בגב התחתון.
בנוסף לכך, אימון שחייה בעצימות נמוכה יכול לסייע בהקלה על התכווצויות בבטן ואף להפחית את תופעות התסמונת הקדם וסתית.
מעבר להקפדה על שגרת אימונים בימי המחזור, חשוב לאכול באופן מסודר, להקפיד על שתייה מרובה ולהימנע מדיאטות – בעיקר בימי האימון.
הכי חשוב: להקשיב לעצמך ולגופך – את יודעת יותר טוב מכולם מה עושה לך טוב.