כאבים במפרקי הברכיים | צילום: shutterstock
המפרקים הם הנקודות בגוף בהן מתחברות שתי עצמות ובאמצעותן מתאפשרת תנועה ועמידה במאמצים מכניים. המפרקים העיקריים בגופנו נמצאים בצוואר, בכתפיים, במרפקים, בברכיים, בירכיים, בשורשי כף היד, בלסת ובאצבעות.
כאבי מפרקים, המלווים לעתים גם בדלקות מפרקים, נחשבים כיום לתופעה שכיחה למדי בקרב כלל האוכלוסייה. גיל, עודף משקל, מחלות רקע, מבנה לא תקין, טראומה חוזרת של המפרק ופעילות ספורטיבית אינטנסיבית מדי – עלולים כולם לגרום לכאבים במפרקים, וללא מתן טיפול מתאים, גם לדלקות חמורות ולשחיקה.
כיצד תוכלו להקדים תרופה למכה או להקל על כאבים קיימים?
אלו הטיפים שיעזרו לכם לשמור על בריאות המפרקים, הן לצורכי מניעה והן לצורכי ריפוי:
- להישאר בתנועה
באופן כללי, אנחנו זזים פחות מדי וסובלים ממה שמכונה "אורח חיים יושבני".
ככל שאנחנו סטטיים יותר, כך המפרקים שלכם נוקשים יותר. נצלו כל הזדמנות כדי להימתח ולזוז, גם במסגרת הפעולות היומיומית השגרתיות. קומו יותר מהשולחן שלידו אתם עובדים, החליפו תנוחות כשאתם צופים בטלוויזיה והקפידו על אורח חיים אקטיבי.
- הגודל כן קובע
הברכיים והקרסוליים שלנו מושפעים מהמשקל של גופנו, שמעמיס על הגידים והרצועות. לכן, אם התחילו לכם כאבי ברכיים או קרסוליים – זה הזמן להוריד במשקל.
שימו לב כי כל 100 גרם שתורידו יוריד עומס של 400 גרם מהמפרקים הנאנקים שלכם.
- תרגילים שלא מעמיסים על המפרקים ניתן להמשיך ולהתאמן גם כאשר המפרקים כואבים, רק שצריך להוריד מהם עומס. הליכה, ריצה ותרגילי כוח אינם מומלצים בסיטואציה זו ויש אף להימנע מתרגילים מהירים וחדים. אימונים יעילים לסובלים מכאבי מפרקים הינם שחייה, טאי צ'י, יוגה, פילאטיס ועוד. אגב, גמישות תעזור לכם להימנע מהרבה פציעות מיותרות, אך חשוב לבצע תרגילי גמישות רק לאחר שהשרירים שלכם חמים – מצב שבהיעדרו הסיכון לפציעות עולה.
- חיזוק מרכז הגוף
חיזוק שרירי הליבה מסייע לתנועה חלקה וטובה יותר בגפיים, להפחתת לחץ על עמוד השדרה וליציבה זקופה שתוריד את העומס מהמפרקים. שיפור היציבה מביא לשחרור המפרק, ולחלוקה ונשיאה נכונות יותר של משקל הגוף.
- הכרת הגבולות
לעיתים, צריך לדעת מתי לעצור. ישנם מקרים בהם הרצון לעשות משהו בקשר לכאב, גורם למאמץ יתר. המנוחה עוזרת לשיקום הרקמות והיא לא פחות חשובה מהתרגול.
- תזונה נכונה ותוספים
המזון שתכניסו לגופכם ישפיע על מדדי הדלקת שלכם. באופן כללי אפשר להגיד שתזונה עשירה בירקות, שמן זית ולימון, היא בעלת אפקט אנטי דלקתי.
אף שבשוק קיימים תוספי תזונה רבים שמתיימרים לשפר את מצב המפרקים, חשוב לזכור שמזון ותוספים צריכים להיות מותאמים למצב המטופל ולמערכת העיכול שלו.
כדי להגן על בריאות העצמות, מומלץ לשמור על רמות ויטמין D במרכז הסקאלה הנמדדת לערך, ולבחור תוסף תזונה ירוק (ספירולינה, כלורלה או עשב חיטה).
- טיפול מסורתי
מומלץ להיעזר בטיפול ברפואה סינית הכולל מרכיבים רבים הדרושים לשיפור בריאות המפרקים ולשיקום הגוף, כגון: השפעה אנטי דלקתית, שיפור טווח התנועה והגמישות, תרגילים לתרגול בבית, עשבי מרפא, המלצות תזונתיות לניהול משקל תקין, עיסוי, חימום, קירור ועוד.