הכאב שבאוכל מזוהם | צילום: shutterstock
התחושה לא נוחה. הבטן נפוחה, כאובה ומכווצת. ייתכן שיש לכם גם בחילה, הקאות ושלשולים, ואתם מרגישים די חלשים. כן, נשמע כמו תיאור די מדויק של קלקול קיבה.
קלקול קיבה, מתורגם באנגלית ל-Indigestion, אך לא מדובר בפירוש לבעיה של אכילת אוכל מקולקל או מזוהם. מצב שניתן לכנותו גם "הרעלת מזון".
ההבדל בין השניים הוא שהפרעת עיכול בשם דיספפסיה תפקודית (לה קוראים לעיתים גם "קלקול קיבה"), מתארת שורת תסמינים הנובעים מאכילת יתר, אכילה מהירה, אכילת מזון שומני או חריף, שימוש בתרופות שונות ועוד.
לעומת זאת, הרעלת המזון הידועה בעברית כקלקול קיבה, היא תוצאה ספציפית של צריכת מזון או משקאות המכילים חיידקים, מזיקים, נגיפים או טפילים. ובה נתמקד.
קלקול קיבה: מי האשם?
קלקול קיבה הוא בעיה נפוצה שמשפיעה על קרוב ל-10 מילון איש מדי שנה, רק בארה"ב. אף שמזונות רבים מכילים אורגניזמים שעלולים להזיק, הם בדרך כלל נהרסים בזמן הבישול.
יחד עם זאת, ובעיקר בימי הקיץ החמים, לא מדובר בערובה לשום דבר. אם האדם שמכין לכם את האוכל (גם אם זה אתם בעצמכם) איננו שומר על תנאי היגיינה נאותים (של עצמו ושל משטחי הכנת האוכל), כמו גם על תנאי אחסון מזון מספקים, אתם עלולים לחלות.
ישנם מזונות מועדים יותר לפורענות ובעלי סיכון גבוה יותר מאחרים ליצירת הרעלת מזון. אלה כוללים בשר ועוף לא מבושלים/גולמיים/נאים, ביצים, מוצרי חלב לא מפוסטרים, פירות ים, וירקות ופירות לא שטופים. גם מים עשויים להיות מזוהמים באורגניזמים הגורמים למחלות.
אוכלוסיות כמו קשישים, ילדים, נשים בהיריון, אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת ומחלות אוטו־אימוניות, עלולים לחלות יותר ולסבול מיותר סיבוכים.
קלקול קיבה תסמינים אפשריים
התכווצויות בבטן
אורגניזמים מזיקים יכולים לייצר רעלים המגרים את רירית הקיבה והמעיים. מה שעלול לגרום לדלקת כואבת בבטן.
שרירי הבטן מתכווצים כדי להאיץ את התנועות הטבעיות של המעי על מנת להיפטר מהאורגניזמים ההרסניים במהירות האפשרית.
שלשולים
הדלקת במעי הופכת אותו לפחות יעיל בספיגת הנוזלים האחרים שהוא מפריש במהלך העיכול. הדבר עלול להיות מלווה גם בתחושת דחיפות להתפנות ונפיחות בטן.
עוכליה | שלשולים והקאות
פורמולה צמחי מרפא סיניים לטיפול בשלשולים והקאות -מתאים לקלקול קיבה, וירוס בטן ועוד
בחילות והקאות
שרירי הבטן והסרעפת מתכווצים כמנגנון הגנה, על מנת להיפטר מהגורם המזיק – מה שעשוי להעלות את תוכן הבטן באופן לא רצוני ולהעביר אותו דרך הפה.
בחילות הקשורות להרעלת מזון מופיעות בדרך כלל בין שעה לשמונה שעות לאחר הארוחה.
יחד עם זאת, מהזמן שבו אנחנו מקבלים הרעלת מזון ועד לרגע בו מופיעים תסמינים שונים, מה שמכונה "זמן דגירה", יכולים לעבור שעות ספורות עד כמה ימים (במצבים פחות שכיחים), מה שמקשה על זיהוי המזון הנגוע. לתשומת לב כל מי שהאשים את מוכר הפלאפל שייתכן ודחף אצבעות לפיתה שלו מארוחת הצהריים.
חום קל (עם או בלי צמרמורות)
עלייה בטמפרטורת הגוף מגבירה את הפעילות של כדוריות הדם הלבנות, מה שעוזר להילחם בזיהום.
אובדן תיאבון, חולשה ועייפות
המערכת החיסונית עסוקה בלהילחם בזיהום הפולש ולכן עשויה לכוון את תשומת הלב של הגוף לתהליך זה, תוך זניחת תהליכים פחות חשובים. גם אכילה פחותה בשל התחושות, עלולה להגביר את התשישות.
כאבי ראש
בדרך כלל נובעים מעייפות והתייבשות.
כאבי שרירים
לאחר שמערכת החיסון שלנו הופעלה וגרמה לדלקת, גופנו משחרר היסטמין, חומר כימי שעוזר להרחיב את כלי הדם על מנת לאפשר ליותר תאי דם לבנים לעבור כדי להילחם בזיהום.
תסמינים המחייבים פנייה לגורם רפואי באופן מידי
- שלשול שנמשך יותר משלושה ימים
- חום גבוה מ-38.5 מעלות צלזיוס
- קושי בראייה או בדיבור
- תסמינים של התייבשות קשה: כמו יובש בפה, מיעוט שתן וקושי בצריכת נוזלים
- דם בשתן
הדרך לזיהוי הרעלת מזון
הרופא יאבחן לרוב את הרעלת המזון על בסיס תסמינים. במקרים חמורים, ניתן לבצע בדיקות דם, בדיקות צואה ובדיקות על מזון שאכלתם (אם הדבר אפשרי), כדי לקבוע מי אחראי להרעלת המזון. הרופא שלכם עשוי גם להשתמש בבדיקת שתן כדי להעריך אם המטופל מיובש כתוצאה מהרעלת המזון.
הסיבות להופעת קלקול קיבה
חיידקים
חיידקים (בקטריות) הם ללא ספק הגורם השכיח ביותר להרעלת מזון. בין המסוכנים שבהם נמצאים חיידקים כמו ליסטריה, סלמונלה ו-E. coli. גם חיידקים פחות מוכרים כמו בוטליניום וקמפילובקטר C, עלולים להיות קטלניים ויכולים להסתתר במזון שלנו.
וירוסים
הרעלת מזון יכולה להיגרם גם על ידי נגיפים. נגיף הנורו־וירוס, השכיח בחודשי החורף, גורם לכ-200 אלף מקרי מוות ברחבי העולם בכל שנה. יש לציין כי ביחס לכמות ההדבקות, מדובר עדיין בתמותה מצומצמת. הווירוסים רוטה, אסטרו ו-Sapovirus מביאים לסימפטומים דומים, אך הם פחות שכיחים. גם נגיף הפטיטיס A יכול לעבור במזון, אך הוא נחשב לנדיר יותר.
טפילים
הרעלת מזון הנגרמת על ידי טפילים איננה שכיחה כמו הרעלת מזון הנובעת מחיידקים, אך גם אלו יכולים להתפשט במזון ולהוות סכנה בריאותית. טוקסופלזמה הוא טפיל הנפוץ בקרב חתולים ויכול לעבור מהצואה שלהם לגופנו.
טפילים יכולים לחיות במערכת העיכול שלנו ללא גילוי במשך שנים. אך אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת ונשים בהיריון (בין השאר), מסתכנים בתופעות לוואי חמורות אם טפילים אלו מצויים אצלם במעיים.
טיפול בקלקול קיבה ומה לאכול
מרבית מקרי הרעלת המזון אינם חמורים וייפתרו מעצמם תוך שלושה עד חמישה ימים.
בדרך כלל ניתן לטפל בהרעלת מזון בבית.
לצורך זירוז ההחלמה, מומלץ להימנע מקפאין, שעלול לגרות את מערכת העיכול, ולהעדיף תה נטול קפאין עם עשבי מרפא מרגיעים כמו קמומיל, מנטה ושן הארי. ישנן תרופות ללא מרשם שעשויות לסייע לשלוט בשלשולים ולדכא בחילות, אך יש להיוועץ בגורם מקצועי לפני נטילתן.
מאכלים שיסייעו לכם להרגיע קלקול קיבה הם קרקרים מלוחים, בננות, שיבולת שועל (קוואקר), ירקות מאודים, סודה, משקאות ספורט, אורז, מיצי פירות מדוללים וג'לטין.
בגזרת המזונות שעדיף להימנע מהם, נמצאים מוצרי חלב, מאכלים מתובלים, חריפים, מטוגנים ושומניים. קפאין (כאמור), אלכוהול וניקוטין.
והכי חשוב, לנוח ולשתות המון.