כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
נופל וקם: איך טאי צ'י מצילה מבוגרים מפציעות וניתוחים?
לא כדאי ליפול בגיל המבוגר, כשהעצמות שבירות יותר, רק שאז בדיוק זה קורה. תרגול טאי צ'י עובד על היציבה, על תפקוד הרגליים וגם על הריכוז ויכול למנוע את אותן מעידות גורליות
רבע מבני ה-65 ומעלה יחוו נפילה | צילום: shutterstock
שתף:
רבע מבני ה-65 ומעלה יחוו נפילה | צילום: shutterstock
על פי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC), אחד מכל ארבעה בני 65 ומעלה, יחווה נפילה. אחת מתוך חמש נפילות תסתיים בעצמות שבורות או בחבלת ראש טראומטית ולעתים תוביל למוגבלות קבועה, לניתוח החלפת מפרק ירך ולהידרדרות בריאותית משמעותית.
גם נפילות שאינן מסתיימות בפציעה עלולות לעורר חשש מפני פעילות אקטיבית, מה שמחליש את הגוף ומעלה את הסיכון לנפילות עם השלכות קשות בעתיד.
כל אלו ועוד, הן סיבות טובות להקדים תרופה למכה בקרב מבוגרים ולחפש דרכים לשיפור היציבה.
אחת מהן, היא תרגול טאי צ'י, אומנות לחימה עתיקה המבוססת על תנועה איטית וזורמת ועובדת על שיווי המשקל. מחקרים מצאו שמבוגרים המתרגלים את השיטה, מקטינים את סיכוייהם ליפול ב-20 עד 40 אחוז.
מתאים לגיל השלישי
הטאי צ'י, שמקורה בסין של המאה ה-16, משמשת היום יותר לשיפור הבריאות ופחות להגנה עצמית. התרגול הוא סוג של מדיטציה בתנועה, רצף של תנועות שמשלבות הקשבה לגוף.
הטאי צ'י איננה מצריכה כושר גופני, זריזות או תחרותיות ולכן מתאימה במיוחד לגיל המבוגר.
מאחר שנפילות הן כאמור אחת מהבעיות השכיחות של הגיל השלישי, כדאי להתעכב על יתרונותיו של תרגול טאי צ'י, למניעת אירועים אלו באופן ספציפי.
בין היתר, תרגול הטאי צ'י מביא לירידה במתח השרירים והורדת הלחץ מהמפרקים – תוצאה של תנועה ונשימה ללא מאמץ.
מחקר שכלל 94 אנשים בשנות ה-70 לחייהם, מצא שאלה שתרגלו טאי צ'י פעמיים בשבוע במשך שישה חודשים, שיפרו את יעילות התנועה והתפקוד הפיזי שלהם.
תרגול טאי צ'י עובד גם על שיווי המשקל. הגוף רפוי אמנם במהלכו, אבל היציבה כבדה ומושרשת בקרקע ויש דגש על שמירת איזון.
במקביל, נשיאת משקל הגוף והעברתו מרגל לרגל ובכיוונים שונים, מחזקת את שרירי הרגליים ומגמישה את מפרקי הירכיים, הברכיים והקרסוליים. כל אלה נדרשים, לשמירה על יציבות.
התרגול משפר גם את זרימת הדם לרגליים והגברת התחושתיות בכפות הרגליים, שנפגעות לעתים עם הגיל, בין השאר בגלל סוכרת. בעיות תחושה ברגליים, עלולות גם הן להביא לנפילות.
משפר תגובתיות וממקד
גם ירידה במהירות התגובה, היא ממגבלות הגיל ומהגורמים המובילים לנפילות בקרב מבוגרים.
בניסוי בו משתתפים צעדו על מכשיר הליכה שמדי פעם שונתה הזווית שלו במפתיע כדי לאתגר את שיווי המשקל, גילו כי מתרגלי טאי צ'י הגיבו מהר יותר מהאחרים.
נפילות בגיל המבוגר נובעות לא פעם גם מהיסח הדעת ולכן התרגול בשיטה, הכרוך בריכוז ומודעות לתחושות בגוף, מסייע לשמור על מיקוד ולא למעוד.
נוגד פחדים
גורם סיכון נוסף לנפילות, הוא כאמור, למרבה האירוניה, הפחד מנפילה. בעיקר אם היא כבר קרתה בעבר.
כדי להימנע מנפילות, אנשים מבוגרים נוטים להתנהל לעתים בחשש ובזהירות יתר, בגוף מכווץ ובנשימה עצורה וכל זה, רק מסכן אותם בנפילה נוספת. תרגול טאי צ'י, מסייע להפעיל את הגוף בצורה חופשית, אך גם מודעת ומסייע להשיב את הביטחון לתנועה של הגוף.
עוצר "בריחת סידן"
במקביל לתועלתו במניעת הגורמים לנפילות, ובעקיפין במניעת שברים בעצמות, תרגול טאי צ'י יכול להועיל לבריאות העצם בגיל המבוגר, גם באופן ישיר.
מחקר מ-2017 מצא שלתרגול בשיטה יש השפעה חיובית על עצירת תהליך הידלדלות העצם, תופעה שנשים רבות סובלות ממנה בגיל המעבר בשל הירידה החדה בהורמון האסטרוגן. תופעה זאת מביאה, ללא טיפול, לעצמות פריכות, הנוחות להישבר עם כל נפילה או חבלה.
תרגילי הטאי צ'י, הכוללים כאמור את נשיאת משקל הגוף על הרגליים, יוצרים גירוי של לחץ ודחיסה על העצמות ולמעשה מהווים "התעמלות בונת עצם", המקטינה, או עוצרת את תהליך "בריחת הסידן" או הידלדלות העצם ושומרת על השלד.