כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
לאימון פילאטיס יש את היכולת לתקן ולשפר את תפקוד הגוף ולכן הוא אמור להיות אידיאלי עבור בני ה-60 פלוס. עד כמה הוא באמת בטוח ויעיל בגיל הזה, ואם הוא יכול למנוע נפילות?
הפוטנציאל השיקומי של הפילאטיס התחיל כבר עם ממציא השיטה, ג'וזף פילאטיס, שסייע בריפוי פצועי מלחמה, טיפל בדלקת המפרקים של אשתו והקל על השחיקה והפציעות של רקדנים וכוריאוגרפים.
מטרתה של שיטת הפילאטיס היא להחזיר לגוף את האיזון שלו. התרגילים נועדו להפוך את הגוף לגמיש יותר, לחזק את היציבה וכמובן – גם את השרירים. זוהי פעילות שניתן לקיים בדרגות קושי שונות, ולכן היא אינה מצריכה רקע קודם של כושר גופני ויכולה להתאים גם לבני גיל 60 פלוס.
עם זאת, חשוב מאוד להתחיל את הטיפול באופן הדרגתי, ולהיות מודעים לתגובת הגוף.
האם האימון בטוח?
כמו כל אימון, גם את הפילאטיס יש להתאים על פי היכולות האישיות של האדם. ההנחיה הזו חשובה במיוחד עבור אנשים מבוגרים, היות ובגיל השלישי עלולות להופיע מחלות שלד וארתרופתיה כגון אוסטאופורוזיס ודלקת מפרקים.
לפני תחילת התרגול, חשוב מאוד לפנות לרופא המטפל לקבלת ייעוץ פרטני ואישור שהאימון בטוח. בנוסף לכך, במיוחד בגיל השלישי, נדרשת גם הקשבה נבונה ורגישה לגוף, כך שאם אתם חשים בכאב או אי־נוחות במהלך אימון – פשוט עצרו.
האם פילאטיס מתאים רק לאנשים גמישים?
במילה אחת: "לא", ומבחינות מסוימות, ההיפך הוא הנכון.
רבים נעזרים בפילאטיס דווקא על מנת להגמיש את הגוף ולהאריך את השרירים, ולכן מדובר בשיטה פופולרית מאוד בקרב רקדנים. בני הגיל השלישי יכולים להיעזר ביתרון זה לצורך הגדלת טווח התנועה שלהם, שנוטה להצטמצם, ובנוסף ליהנות מיתרונות חשובים נוספים כגון בניית מסת שריר, שיפור שיווי המשקל למניעת נפילות, והעלאת צפיפות העצם – נושא חשוב במיוחד לסובלים מאוסטאופורוזיס.
העיקרון המנחה הנוסף עבור מתאמנים בגיל השלישי הוא עדכון מדריך הפילאטיס בדבר מחלות רקע וביצוע התאמות לתרגילים על פי הנחייתו – על מנת למנוע נזק ופציעות.
מה היתרונות הייחודיים של תרגול פילאטיס בגיל השלישי?
בשל היותה טכניקה שיקומית, שיטת הפילאטיס נבדקה ונבחנה רבות. מחקר שפורסם במגזין האמריקאי "Journal of Exercise Rehabilitation" בשנת 2016, בחן באופן נקודתי את ההשפעה של תרגול פילאטיס על אוכלוסיית בני ה-60 פלוס. על פי הממצאים, תרגול פילאטיס במשך 12 שבועות, העצים את הרווחה הנפשית של בני הגיל השלישי ותרם לחיזוק גופם. השיטה אף עשויה לחדד את הקואורדינציה, לשפר את יכולת הנשימה, ולא פחות חשוב – לחזק את תחושת החיוניות של המתאמן.
האם ניתן להתחיל לבד מהבית?
מבחינת נגישות, כנראה שלא תתקשו למצוא סרטונים ותכנים ברחבי הרשת שידריכו אתכם כיצד לתרגל פילאטיס אונליין ומהבית, בהתאמה לגיל השלישי. יחד עם זאת, אם אתם סובלים ממחלות רקע ומאובחנים עם בעיה רפואית כלשהי, מומלץ שאת הצעדים הראשונים שלכם בעולם הפילאטיס תבצעו עם הדרכה, ותוך כדי התאמת ודיוק התנועות ליכולתכם.
מומלץ לבקש ממדריך או מדריכת הפילאטיס, לבנות לכם תוכנית אימונים אישית ולפעול בהדרגתיות וסבלנות – תמיד תוכלו לבקש להעלות את רמת הקושי אם תחושו ערוכים לכך.