כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
רויטל ונונו
עורכת ראשית
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
רויטל ונונו
עורכת ראשית
שתף:
הגיע הזמן לחשוב אחרת על אגוזים | צילום: shutterstock
שתף:
הגיע הזמן לחשוב אחרת על אגוזים | צילום: shutterstock
מחקר אקראי ומבוקר של אוניברסיטת קליפורניה המבוקשת (UCLA) גילה את מה שאנחנו חייבים לפעמים להפנים לגבי אוכל: דין קלוריה אחת אינו כדין קלוריה אחרת.
חוקרי האוניברסיטה אשר השוו בין 95 גברים ונשים עם עודף משקל בגילי 68-30, מצאו שחטיפים עם אותה כמות קלוריות מביאים לתוצאות שונות בכל מה שקשור לירידה במשקל, מלבד ההבדל הברור ביניהם בערכים התזונתיים.
המשתתפים במחקר אשר היו בדיאטה לירידה במשקל, צרכו 500 קלוריות פחות מקצב חילוף החומרים שלהם במנוחה במשך 12 שבועות. לאחר מכן המשיכו עם תוכנית שמירה על המשקל באמצעות דיאטה איזוקלורית (צריכת אותה כמות קלוריות מדי יום משומנים, חלבונים ופחמימות) למשך 12 שבועות נוספים.
מחצית מהמשתתפים קיבלו תערובת של אגוזי עץ במשקל של כ-42 גרם מדי יום, בעוד הקבוצה השנייה אכלה את אותה כמות קלוריות מחטיף בייגלה.
ממצאים מדהימים
בתום המחקר, כל המשתתפים חוו ירידה משמעותית במשקל שהגיעה בממוצע ל-3.2 קילוגרם בתום 24 השבועות, עם הבדלים זניחים בין שתי הקבוצות.
המשתתפים אף הראו ירידה משמעותית ב-BMI לאחר 12 שבועות, בהשוואה לנתוני הבסיס.
עם זאת, וכאן מגיע הטוויסט הגדול, תחושת השובע הייתה גבוהה יותר משמעותית בתום 24 השבועות בקבוצת האגוזים, ובנוסף, קבוצה זו הציגה מגמה של שמירה על משקל יציב יותר בהשוואה לקבוצת הבייגלה.
זה לא הכל, גם שיעור הנשירה מהדיאטה היה נמוך משמעותית בקבוצת האגוזים בהשוואה לקבוצת הבייגלה: 16.4% לעומת 35.9%.
גם הדופק של המשתתפים בקבוצת האגוזים ירד באופן משמעותי בהשוואה לנתוני הבסיס שלהם, בעוד שאצל צורכי הבייגלה, הדבר לא התרחש.
אגוזים מנצחים בשובע
המחקר, שפורסם בכתב העת Nutrients, בחן אגוזי עץ, בהם נכללים שקדים, אגוזי ברזיל, אגוזי קשיו, אגוזי לוז, מקדמיה, אגוזי פקאן, צנוברים, פיסטוקים ואגוזי מלך – אשר נחשבים למקור נהדר לחלבון, שומנים בריאים וסיבים תזונתיים ומעניקים שלל יתרונות בריאותיים – כך שמבחינת ערך תזונתי הם מזמן ניצחו את הבייגלה כמובן.
ההסבר של החוקר הראשי, ד"ר דז'אופינג לי, פרופסור לרפואה וראש המחלקה לתזונה קלינית ב- UCLA, הוא שהערכים התזונתיים הללו הם אלו שאחראים גם על ירידה במשקל היות ואותם סיבים ושומנים בריאים הופכים את הצרכנים שלהם לשבעים מאוד.
"זו עשויה להיות סיבה עיקרית לכך שראינו פחות עלייה במשקל בקבוצת אגוזי העץ במהלך השמירה על המשקל, ושיעור נשירה נמוך משמעותית בהשוואה לקבוצת הבייגלה".
אגוזים הם מקור אנרגיה מרוכז; גרם שומן אחד מכיל 9 קלוריות, בעוד גרם אחד של פחמימות או חלבון מכיל 4 קלוריות בלבד. יש בהם בעיקר שומן בלתי רווי, אשר נקשר להגנה מפני מחלות רבות, כגון מחלות לב.
אף שרבים מניחים שהוספת אגוזים לתזונה שלהם תוביל לעלייה במשקל, מחקר זה, כמו רבים נוספים, מראים כי היא אינה קשורה להשמנה ואף עשויה למנוע אותה.
ההשפעות מדכאות התיאבון של האגוזים הן ככל הנראה כתוצאה מהייצור המוגבר של ההורמונים פפטיד (PYY) ו/ או כולציסטוקינין (CCK), שניהם מסייעים בוויסות התיאבון.
אחוז החלבון הגבוה ותכולת השומן הבלתי רוויה הגבוהה בהם עשויים להיות אחראים להשפעה זו.
מחקרים מצביעים על כך ש-54%-104% אחוזים מהקלוריות המגיעות מהוספת אגוזים לדיאטה מבוטלות על ידי הפחתה טבעית בצריכת מזונות אחרים.
בנוסף, אלא אם כן הם נטחנים או נלעסים לחלוטין, המבנה ותכולת הסיבים הגבוהה שבאגוזים מביאים לכך שחלק ניכר יעבור במעיים מבלי להתעכל. במילים אחרות, חלק רב מהשומן באגוזים אפילו לא נספג בגופנו, אלא משתחרר בצואה.
ישנן גם כמה ראיות שמצביעות על כך שצריכת אגוזים עשויה להגביר את מספר הקלוריות שנשרפות במנוחה, אך נתונים אלו זקוקים לאשרור במחקרים נוספים.
על פי ד"ר לי, שהתייחס לקהל האמריקני: "אנו יודעים שרוב האנשים מקבלים כ-25% מהקלוריות שלהם מדי יום מקינוחים, משקאות ממותקים, ממתקים וחטיפים מלוחים.
"על ידי החלפת רק אחד מאותם חטיפים בכ-40 גרם אגוזים, אתה עלול להביא להשפעה חיובית על המשקל והבריאות הכללית שלך".