נבדק מחקרית

זה בדוק: אגוזים מרזים יותר ממזונות עם אותה כמות קלוריות

איך מזון עשיר בשומנים כמו אגוזים ושקדים יכול להיות טוב לדיאטה? רק אם אותן קלוריות מצליחות "לבטל את עצמן". והן מצליחות

2 דק׳

הגיע הזמן לחשוב אחרת על אגוזים | צילום: shutterstock

הגיע הזמן לחשוב אחרת על אגוזים | צילום: shutterstock

שתף:

הגיע הזמן לחשוב אחרת על אגוזים | צילום: shutterstock

מחקר אקראי ומבוקר של אוניברסיטת קליפורניה המבוקשת (UCLA) גילה את מה שאנחנו חייבים לפעמים להפנים לגבי אוכל: דין קלוריה אחת אינו כדין קלוריה אחרת.

 

חוקרי האוניברסיטה אשר השוו בין 95 גברים ונשים עם עודף משקל בגילי 68-30, מצאו שחטיפים עם אותה כמות קלוריות מביאים לתוצאות שונות בכל מה שקשור לירידה במשקל, מלבד ההבדל הברור ביניהם בערכים התזונתיים.

 

המשתתפים במחקר אשר היו בדיאטה לירידה במשקל, צרכו 500 קלוריות פחות מקצב חילוף החומרים שלהם במנוחה במשך 12 שבועות. לאחר מכן המשיכו עם תוכנית שמירה על המשקל באמצעות דיאטה איזוקלורית (צריכת אותה כמות קלוריות מדי יום משומנים, חלבונים ופחמימות) למשך 12 שבועות נוספים.

 

 

 

 

מחצית מהמשתתפים קיבלו תערובת של אגוזי עץ במשקל של כ-42 גרם מדי יום, בעוד הקבוצה השנייה אכלה את אותה כמות קלוריות מחטיף בייגלה.

מגוון אגוזים וחטיפים
אל תחשבו שהכל אותו דבר | צילום: shutterstock

ממצאים מדהימים

בתום המחקר, כל המשתתפים חוו ירידה משמעותית במשקל שהגיעה בממוצע ל-3.2 קילוגרם בתום 24 השבועות, עם הבדלים זניחים בין שתי הקבוצות.

 

המשתתפים אף הראו ירידה משמעותית ב-BMI לאחר 12 שבועות, בהשוואה לנתוני הבסיס.

 

עם זאת, וכאן מגיע הטוויסט הגדול, תחושת השובע הייתה גבוהה יותר משמעותית בתום 24 השבועות בקבוצת האגוזים, ובנוסף, קבוצה זו הציגה מגמה של שמירה על משקל יציב יותר בהשוואה לקבוצת הבייגלה.

 

זה לא הכל, גם שיעור הנשירה מהדיאטה היה נמוך משמעותית בקבוצת האגוזים בהשוואה לקבוצת הבייגלה: 16.4% לעומת 35.9%.

 

גם הדופק של המשתתפים בקבוצת האגוזים ירד באופן משמעותי בהשוואה לנתוני הבסיס שלהם, בעוד שאצל צורכי הבייגלה, הדבר לא התרחש.

אישה אוחזת בחופן שקדים
יותר שבעים ופחות נושרים | צילום: shutterstock

אגוזים מנצחים בשובע

המחקר, שפורסם בכתב העת Nutrients, בחן אגוזי עץ, בהם נכללים שקדים, אגוזי ברזיל, אגוזי קשיו, אגוזי לוז, מקדמיה, אגוזי פקאן, צנוברים, פיסטוקים ואגוזי מלך – אשר נחשבים למקור נהדר לחלבון, שומנים בריאים וסיבים תזונתיים ומעניקים שלל יתרונות בריאותיים – כך שמבחינת ערך תזונתי הם מזמן ניצחו את הבייגלה כמובן.

 

ההסבר של החוקר הראשי, ד"ר דז'אופינג לי, פרופסור לרפואה וראש המחלקה לתזונה קלינית ב- UCLA, הוא שהערכים התזונתיים הללו הם אלו שאחראים גם על ירידה במשקל היות ואותם סיבים ושומנים בריאים הופכים את הצרכנים שלהם לשבעים מאוד.

 

"זו עשויה להיות סיבה עיקרית לכך שראינו פחות עלייה במשקל בקבוצת אגוזי העץ במהלך השמירה על המשקל, ושיעור נשירה נמוך משמעותית בהשוואה לקבוצת הבייגלה".

עוד ב תזונה

דיאטה במשבר: למה אנחנו עוברים בין איסור לשחרור כל רסן?

לכתבה המלאה
 

אגוזים: שומן לא נספג

אגוזים הם מקור אנרגיה מרוכז; גרם שומן אחד מכיל 9 קלוריות, בעוד גרם אחד של פחמימות או חלבון מכיל 4 קלוריות בלבד. יש בהם בעיקר שומן בלתי רווי, אשר נקשר להגנה מפני מחלות רבות, כגון מחלות לב.

 

אף שרבים מניחים שהוספת אגוזים לתזונה שלהם תוביל לעלייה במשקל, מחקר זה, כמו רבים נוספים, מראים כי היא אינה קשורה להשמנה ואף עשויה למנוע אותה.

 

ההשפעות מדכאות התיאבון של האגוזים הן ככל הנראה כתוצאה מהייצור המוגבר של ההורמונים פפטיד (PYY) ו/ או כולציסטוקינין (CCK), שניהם מסייעים בוויסות התיאבון.

 

אחוז החלבון הגבוה ותכולת השומן הבלתי רוויה הגבוהה בהם עשויים להיות אחראים להשפעה זו.

 

מחקרים מצביעים על כך ש-54%-104% אחוזים מהקלוריות המגיעות מהוספת אגוזים לדיאטה מבוטלות על ידי הפחתה טבעית בצריכת מזונות אחרים.

אישה מניחה חופן אגוזים ביד שלה
מדכאים את התיאבון | צילום: shutterstock

בנוסף, אלא אם כן הם נטחנים או נלעסים לחלוטין, המבנה ותכולת הסיבים הגבוהה שבאגוזים מביאים לכך שחלק ניכר יעבור במעיים מבלי להתעכל. במילים אחרות, חלק רב מהשומן באגוזים אפילו לא נספג בגופנו, אלא משתחרר בצואה.

ישנן גם כמה ראיות שמצביעות על כך שצריכת אגוזים עשויה להגביר את מספר הקלוריות שנשרפות במנוחה, אך נתונים אלו זקוקים לאשרור במחקרים נוספים.

 

 

 

 

על פי ד"ר לי, שהתייחס לקהל האמריקני: "אנו יודעים שרוב האנשים מקבלים כ-25% מהקלוריות שלהם מדי יום מקינוחים, משקאות ממותקים, ממתקים וחטיפים מלוחים.

 

"על ידי החלפת רק אחד מאותם חטיפים בכ-40 גרם אגוזים, אתה עלול להביא להשפעה חיובית על המשקל והבריאות הכללית שלך".

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות הנפש בכיינים שוקלים פחות: הדברים שאתם חייבים לדעת על דמעות

בני האדם הם היצורים החיים היחידים שבוכים דמעות רגשיות. אבל אם נדמה...

צביה טורקניץ

היריון ולידה "לכל ביס יש משמעות": חשיבות התזונה במהלך ההיריון

האם באמת צריך לאכול יותר בזמן ההיריון, אילו תוספים כדאי לצרוך, ומה...

ראיון עם:

טובה קראוזה

דיאטנית היריון

מזון בריא אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

וזו לא הבשורה המבוססת היחידה לגבי השינויים התזונתיים שלנו עד 2050. עוד...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

תינוקות וילדים מחקר: קיים קשר בין המאפיינים האלרגיים של הורים וילדיהם והוא לא גנטי

האם ילדים שהוריהם סובלים מאלרגיה או מאסטמה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

דיאטות לא יכולים לוותר על מתוק? 5 עצות זהב שיעזרו לכם ברגע האמת

אתם שומרים על דיאטה מסודרת ומשתדלים לאכול בריא, ובכל זאת – כשעומד לנגד...

ראיון עם:

מיה בן אפרים קליין

דיאטנית קלינית

דיאטות דיאטה קלה: איך מזגן ומטבח מסודר יגרמו לכם לרזות?

זו לא עוד כתבה שתשלח אתכם להפחית שומנים, לספור קלוריות או לצאת לריצה....

סימי שאואר

דיאטות דיאטת צירופי מזון: לאכול כמה שרוצים בתנאי שהשילוב נכון

לא מערבבים פירות וירקות, ניתן להוסיף חמאה ושמן לכל ארוחה, אפשר לאכול גבינות,...

נטלי רון

מזון בריא בבטן הרכה: מחקר חדש מגלה איזה מזון משפיע על כל אחד לרעה

לאחר האכילה מתרחשת בגופנו תגובה דלקתית קבועה. מחקר פורץ דרך ועדכני מצא...

מפל ישי

הגיל השלישי חוקרי אוניברסיטת הרווארד: אוכל כתום מצעיר אתכם ב-4 שנים

איך שומרים על מוח חד ככל כשמתבגרים ומפחיתים את הסיכון ללקות בדמנציה ובאלצהיימר?...

נטלי רון