NLP לילדים: איך הטיפול עובד?

פחד מ"מפלצות", קשיים בלימודים וחוסר ביטחון עצמי – שיטת NLP מטפלת ביותר ויותר ילדים שחווים אתגרים וחרדות ואינם ממצים את הפוטנציאל שלהם. מטפלת ה-NLP, לילך ורדי, טוענת שאם הילד שלכם מסוגל לדמיין ולשתף, ייתכן שהיא תתאים גם לו

3 דק׳

NLP לילדים - המציאות היא סובייקטיבית | צילום: shutterstock

NLP לילדים - המציאות היא סובייקטיבית | צילום: shutterstock

שתף:

NLP לילדים - המציאות היא סובייקטיבית | צילום: shutterstock

בכניסה לבית ספר חדש, כשפחדנו להירדם בלילה וכששוב לא הצלחנו במבחן: רבים מאתנו ההורים, חווינו בילדותנו כישלונות, רגעי פחד, חרדה וגם ייאוש. אולם באותן שנים, להורים שלנו לא תמיד היו כלים זמינים ונכונים שעזרו לנו להתמודד עם כל אלה. הטיפול המקובל בזמנו, אם בכלל, היה בעיקר טיפול פסיכולוגי, שלעיתים רבות היה כרוך במפגשים רבים ולא תמיד הניב תוצאות מספקות.

 

כיום, כשאנחנו כבר הורים לילדים משלנו, המודעות הגוברת למצוקות רגשיות בגיל צעיר ושיטות הטיפול שהשתכללו, מספקות הרבה יותר כלים ופתרונות להתמודדות טובה עם בעיות של חרדה, קשיים חברתיים ובעיות בלימודים בקרב ילדים.

 

 

NLP – מציאות סובייקטיבית

אחת משיטות הטיפול הפופולאריות ביותר בשנים האחרונות היא NLP, אשר צוברת תאוצה הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים. יתרונה הגדול נובע מכך שהיא מאפשרת

לילך ורדי
לילך ורדי | צילום: אלון ורדי

לטפל במגוון רחב יחסית של בעיות תוך זמן קצר.

 

"הנחת היסוד הבסיסית של מייסדי ה-NLP – פרופ' ג'ון גרינדר וריצ'רד בנדלר, היא שהמציאות שאנו חווים היא למעשה סובייקטיבית", מסבירה לילך ורדי, מאמנת NLP אשר מאמנת ילדים בשיטה. "הטכניקה הזו היא מעין 'מדריך למשתמש במוח', המאפשר לנו לשלוט בהרגלים ובפעולות שאנחנו מבצעים, ברגשות שלנו ואפילו באופן שבו אנחנו מתקשרים עם אנשים.

 

"ה-NLP מאפשר לשנות דפוסי חשיבה שליליים, לעורר אמביציה וכך בין היתר להקל על חרדות, ולהסיר חסמים המונעים מאתנו חוויות של הצלחה בחיים. לילדים היא מאפשרת לנצל את הפוטנציאל שלהם ולהביא לידי ביטוי את היכולות השונות שלהם".

 

ורדי מסבירה שהשיטה עשויה להועיל לילדים שמתמודדים עם בעיות כמו חרדות, קשיים חברתיים, הפרעות שינה, קשיי למידה ועוד. הטיפול עצמו, מתבצע באמצעות שיחה בין המטפל לילד. במהלכה, הילד לומד להתיידד עם חרדות, להתמודד עם פחדים ולחשוב באופן ברור, יעיל וטוב יותר.

 

פחד להירדם בלילה

ישנן טכניקות שונות שבהן משתמשים במהלך הטיפול. על פי ורדי, אחת מהן היא ה-"Swish" – "מדובר בטכניקה שלמעשה מאפשרת 'למחוק' מראשו של הילד תמונה שמטרידה אותו. למשל, לא מזמן הגיעה אליי ילדה שפחדה להירדם בלילה בגלל סרט שראתה בטלוויזיה שבו הופיעה מכשפה שחזרה אליה בדמיונה.

 

"אחרי שהבנתי במה מדובר, ניסיתי לברר מולה אילו דברים היא אוהבת ומה עושה לה טוב. לאחר מכן השתמשתי בטכניקה הכוללת שימוש בדימויים חיוביים שהילדה מכירה – במקרה הזה היא בחרה בים. בשלב הבא, הנחיתי אותה כיצד להחליף את תמונת המכשפה בראשה בתמונה של הים. וכך למעשה המוח שלה החל לחוות מציאות אחרת לחלוטין באמצעות הדמיון", מספרת ורדי.

ילדה מעבירה תמונה
ללמוד כיצד להחליף תמונה

כישלונות בלימודים

דוגמה לטכניקה נוספת שורדי מתארת היא "Map Across" המאפשרת לילדים לחוות הצלחות קטנות שגורמות להם להאמין ביכולותיהם ועוזרת מאוד בהתמודדות עם קשיים רגשיים.

 

"הגיע אליי ילד שחווה כישלונות רצופים במהלך לימודיו בבית הספר, שגרמו לו לאבד אמונה ביכולותיו להצליח. בעזרת טכניקה שמשלבת שימוש בעזרים מוחשיים הוא הצליח לדמיין בסופו של דבר כיצד הוא חווה הצלחה, וזה מה שעזר לו לבסוף להאמין ביכולותיו וליישם אותן בפועל.

עוד ב בריאות הנפש

איך ללמד ילדים לתרגל מדיטציה?

לכתבה המלאה

"במפגש הראשון כיסיתי את עיניו ואמרתי לו שבחדר ממוקם במקום מסוים לוח מטרה. לאחר מכן הסרתי את הכיסוי ושאלתי אותו מהם הסיכויים שלו לקלוע כעת כשהוא רואה את המטרה. הרעיון שעומד מאחורי האקט הזה הוא למעשה אנלוגיה לחיים שלנו – כשאנחנו רואים לנגד עינינו את המטרות שלנו, קל לנו יותר להשיג אותן, משום שהתת מודע שלנו מוביל אותנו אליהן. בשורה תחתונה, הכלים הללו שנראים לכאורה פשוטים, משפיעים מאוד על התפיסה ועל האמונה ביכולות שלנו".

ילד פורס ידיים כדי לעוף. ברקע בועות מטרה
לראות את המטרות מול העיניים | צילום: shutterstock

כמה טיפולים בדרך כלל נדרשים כדי לגרום לשינוי?

"בדרך כלל מדובר בסדרה של כמה טיפולים בודדים ולעיתים אפילו טיפול אחד מספיק כדי לייצר שינוי. זאת בניגוד לשיטות ארוכות טווח כמו טיפול פסיכולוגי שלעיתים דורשים מפגשים רבים או כרוכים בשנים רבות של טיפול".

 

 

למי הטיפול אינו מתאים?

"הטיפול פחות מתאים לילדים שמתקשים לדמיין, או לילדים שלא מסוגלים לשתף. עם זאת, חשוב לציין שגם במקרים כאלה, לעיתים רבות מאמן מקצועי ומיומן ידע לכוון את הילד ולסייע לו לחוש בנוח כדי שבסופו של דבר הוא כן יצליח לדבר ולשתף, לכן אני תמיד מציעה לנסות.

ילד בחליפה מדמיין שהוא גיבור־על
הדמיון עוזר לשנות את דפוס החשיבה

"כבר קרה שהגיעו אליי ילדים שלא רצו לספר מה בדיוק עובר עליהם, אבל תנועות העיניים שלהם כבר סיפקו את התשובות. אמצעי כזה למשל מאפשר למטפל לדעת היכן הילד מתקשה ולעזור לו להסיר את המחסומים בעת הצורך.

 

"אני מאמינה באהבה. אני חושבת שכעס הוא לא כלי מחנך, ושישנן דרכים רבות ויעילות שעוזרות להגיע אל ליבם של הילדים. NLP היא שיטה שמאפשרת לעשות את זה באופן מופלא. כאמור, מדובר בטכניקה פשוטה ויעילה שמאפשרת למבוגרים וגם לילדים רבים להתמודד ולהתגבר על מכשולים ולחוות תחושות של הצלחה והנאה", מסכמת ורדי.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על NLP למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות הנפש בואו ננסה לשמוע אתכם! שיחה עם הסטנדאפיסטית החירשת תכלת גינס

מעולם לא התייחסו אליה כמו אל מישהי חריגה ואולי זאת אחת הסיבות שבגללן...

ראיון עם:

תכלת גינס

סטנדאפיסטית ומרצה

בריאות הנפש טריקת הדלת האחרונה: איך מתמודדים עם מרד נעורים בגיל ההתבגרות

צעקות וריבים אין סופיים בבית? שימו לב לחדשות הבאות: יכול להיות שבניגוד למה...

ראיון עם:

רועי אזולאי

מומחה להדרכת הורים ואימון מתבגרים

NLP מאסטר ה-NLP: "תמציאו את עצמכם מחדש אחרי הקורונה"

אל תחשבו שאתם יודעים מה טוב לכם, קבלו את השינויים מנקודת מבט מכילה,...

ראיון עם:

שחר כהן

מאמן NLP

זוגיות "גברים הם בור של סודות": שיחה עם קרן אלאלוף שרעבי מייסדת מאמאצחיק

מה הבעיה שלהם, מה הם פשוט לא מבינים עלינו ועל מה בחיים לא...

ראיון עם:

קרן אלאלוף שרעבי

בריאות הנפש האם להעיר לאנשים שלא עוטים מסכה?

רבים מאיתנו מוטרדים מאדם שאיננו עוטה מסכה ונכנס איתנו, למשל, למעלית. השאלה היא...

עדי כץ

NLP רוצים להיגמל מעישון או לרדת במשקל? כך שיטת NLP תעזור לכם

את מה שאנחנו מרגישים וחושבים אנחנו מבטאים בשפה. שיטת NLP מאמינה שכדי ליצור...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

זוגיות הזוגיות שלכם הולכת להפוך לפתוחה אחרי הכתבה הזאת

"אני נמצאת בזוגיות פתוחה: עם בעלי 22 שנים ועם החבר - 8. גם...

ראיון עם:

ד"ר (PhD) מאשה הלוי

מגשרת זוגית

בריאות הנפש תיכף יגלו שאתם לא כאלה מוצלחים: מה זו "תסמונת המתחזה"?

חושבים שאת העבודה קיבלתם בזכות מזל או במקרה? כל טעות מערערת על כשירותכם...

ראיון עם:

נדב הריס

פסיכולוג קליני

בריאות הנפש לא ברור: למה אנשים חכמים עושים בחירות מטופשות?

ככל שיש לנו יותר ידע כך הסיכוי שנהפוך לצרי אופקים גָּדֵל, ומשם...

צביה טורקניץ