כאב נוירופטי: כיצד ניתן לטפל בכאב באמצעות דיקור סיני ורפלקסולוגיה
אם אתם סובלים מתחושת נימול, עקצוצים, חום, דקירות או זרם חשמלי ייתכן שיש לכם פגיעה במערכת העצבים הגורמת לכאב נוירופטי. מה הסיבות להופעת הכאב, כיצד הוא בא לידי ביטוי, למה חולי סוכרת יסבלו יותר, ואיך דיקור ורפלקסולוגיה יכולים לעזור?
רויטל שבי | רפואה סינית בעלת תואר "רופאה סינית". מאבחנת ומטפלת במגוון רחב של תסמינים בעזרת דיקור, צמחי מרפא ותזונה סינית. מתמחה בהתאמת תפריטי דיאטה עפ"י הרפואה הסינית
רויטל שבי | רפואה סינית בעלת תואר "רופאה סינית". מאבחנת ומטפלת במגוון רחב של תסמינים בעזרת דיקור, צמחי מרפא ותזונה סינית. מתמחה בהתאמת תפריטי דיאטה עפ"י הרפואה הסינית
כאב נוירופטי הוא כאב שנגרם כתוצאה מפגיעה בעצבים הפריפריים (הקפיים), שאחראים להעברת המידע התחושתי מקצוות הגוף (דוגמת העור) אל המוח.
כאשר נפגעים עצבים אלה, הם מייצרים פעילות יתר חשמלית שאינה תקינה, ושהמוח מפרש כתחושות שונות של כאב. הסובלים מכאב נוירופטי חווים שינויים תחושתיים המתבטאים, בין היתר, בתחושת נימול, שרפה, קור, דגדוג, לחץ על האיבר, צריבה, דקירות או רגישות יתר למגע.
כאב נוירופטי יופיע בדרך כלל בעצבים הארוכים יותר – אלה שמגיעים לאיברים הרחוקים יותר בגוף, כיוון שככל שהתא העצבי ארוך יותר, רגישותו גבוהה יותר לפגיעה.
לכן כאב מסוג זה שכיח יותר בכפות הרגליים, ולעיתים יקרין על איברים נוספים בגוף.
הסיבות להופעת כאב נוירופטי
פגיעה במערכת העצבית עלולה להיגרם כתוצאה ממחלה.
מחלת הסוכרת היא המקור הנפוץ ביותר להופעת כאב נוירופטי: כשני שליש מחולי הסוכרת סובלים מכאב זה.
הסיבה לכך היא שמחלת הסוכרת פוגעת בכלי דם זעירים, שנוטלים חלק בהעברת הדם לרקמת העצבים. התופעה אף זכתה לשם "נוירופטיה סוכרתית".
סיבות נוספות לכאב זה הן בעיות במחזור הדם, מחלות נוירולוגיות ומחלות אוטואימוניות – כמו טרשת נפוצה, דלקות וזיהומים, מחלת כליות וכבד ודלקת מפרקים.
גורמים נוספים לכאב נוירופטי קשורים לתזונה לקויה, לפציעות, כגון פריצת דיסק – שם הכאב שכיח, לפגיעות חשמל, ולמחלות כמו שלבקת חוגרת וסרטן (בין אם מהמחלה עצמה או מהטיפול הכימותרפי).
מחסור בוויטמין B12 הוא אחת הסיבות להופעת כאב נוירופטי עקב פגיעה בתאי העצב.
העדר אבחון וטיפול מספק ברפואה המודרנית
כאב נוירופטי אינו דומה לשום כאב אחר. הוא טורדני ומתמשך, כך שמדובר בכאב כרוני שעלול להוות פגיעה של ממש באיכות החיים.
פעמים רבות הוא מחמיר דווקא במצב של שכיבה, ועל כן מופיע ביתר שאת בלילה.
הסובלים מכאב נוירופטי בדרך כלל חווים בעיות נוספות, כגון הפרעות שינה, קשיי ריכוז וקשיים בהליכה, ונמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון.
הכאב עלול להחמיר עם הזמן, ובמקרים קשים אף ליצור נכות.
הפגיעה במערכת העצבית ההקפית שמעוררת את הכאב הנוירופטי, גורמת לעתים להפרעה גם בעצבים של איברים אחרים, והפגיעות השכיחות ביותר הן במעיים ובשלפוחית השתן.
במקרים רבים, כאב נוירופטי איננו מאובחן ברפואה הקונבנציונלית, ולא תמיד מוכר לסובלים ממנו ככאב כזה.
עבור מי שתסמיניו כן מזוהים, הטיפול הנפוץ הוא באמצעות משככי כאבים, אך אלה אינם נותנים מענה לתופעה לאורך זמן.
גישת הרפואה הסינית לכאב נוירופטי מבוססת על התפיסה כי כל כאב מאותת על חסימת אנרגיה בגוף ויש לשחררו על מנת להגיע לאיזון גופני ונפשי.
"ברפואה הסינית איננו מבדילים בין כאב נוירופטי לכאב אחר," טוענת רויטל שבי, ד"ר לרפואה סינית מטעם האגודה לרפואה סינית במדינת ניו מקסיקו (M.O.D).
"האבחון מתבצע לאחר בדיקת דופק ולשון, והטיפול בדיקור סיני נקבע על פי מיקומו של הכאב, לשם יוחדרו המחטים".
לדברי שבי, שחרור הגוף מחסימות על ידי דיקור סיני ועידוד זרימת צ'י (אנרגיית החיים) חופשית, מסייעים לגוף לרפא את עצמו ולשחרר את הכאב.
פעמים רבות, הטיפול בכאב נוירופטי משלב גם צמחי מרפא והמלצות תזונה, בנוסף לדיקור. כאמור, מחסור בוויטמין B12 הוא אחת הסיבות להופעת כאב נוירופטי עקב פגיעה בתאי העצב.
אם בבדיקת דם מתגלה מחסור בוויטמין זה, מומלץ לצרוך מזונות שבהם הוא קיים, דוגמת עוף, דגים, ביצים, בשר בקר ומוצרי חלב. או לחילופין לקבל את הוויטמין בתוסף תזונה או בזריקות – לאחר התייעצות עם איש מקצוע מוסמך.
הומאופתיה לטיפול בכאב הנוירופטי
גם ההומאופתיה מציעה טיפול להתמודדות עם הכאב הנוירופטי, כחלק מהתמונה הכוללת, ולא בראיית הכאב באופן נפרד.
"יכולות להיות מספר תרופות הומאופתיות לטיפול בכאב נוירופטי, והן יהיו שונות ממטופל למטופל, גם אם הם יסבלו מאותו כאב", אומרת ההומאופתית יפעת פליישון.
לדבריה, הכאב עלול להצביע גם על בעיה רגשית, ורק לאחר אבחון ותשאול מקיף של המטופל, תתקבל התמונה הגדולה.
"אם מדובר בכאב חד פעמי ונקודתי, שאינו כאב נוירופטי כרוני, דוגמת כאב בעצם הזנב כתוצאה מנפילה, או כאב באצבע, כתוצאה, למשל, מדלת שנטרקה עליה, אפשר להשתמש בעזרה ראשונה הומאופתית, בתכשיר בשם היפרקום, המיועד לכאב עצבי מסוג זה.
כאשר מדובר בכאב נוירופטי כרוני, הדבר מחייב אבחון אצל הומאופת מוסמך", מבהירה פליישון.
רפלקסולוגיה מרגיעה את מערכת העצבים
הרפלקסולוגיה מתמודדת אף היא עם כאב נוירופטי, השכיח, כאמור, בכפות הרגליים.
"טיפול רפלקסולוגי משפר את הסירקולציה של הדם – כלומר, את זרימת הדם בגוף. בגלל שכאב נוירופטי מופיע פעמים רבות בכפות הרגליים, הרפלקסולוגיה מסייעת לזרימת דם בדיוק לאזור הזה וגם לאיברים אחרים בגוף, המיוצגים בכפות הרגליים", אומרת הרפלקסולוגית פנינה אדמון.
"בנוסף להזרמת הדם, הטיפול הרפלקסולוגי מרגיע את מערכת העצבים, מה שפורץ את מעגל הכאב", מסבירה אדמון.
לדבריה, הטיפול יתבצע באמצעות לחיצות על האזורים המייצגים את מערכת העצבים בכף הרגל, לצורך השגת איזון, וכן באמצעות עיסוי להרגעת הכאב.
הרפלקסולוג שמואל זיידל, מפתח הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית, מוסיף כי הטיפול בכאב נוירופטי מתמקד בנקודות בכף הרגל המייצגות את עמוד השדרה, וכן את האיברים ההיקפיים הקשורים לאותו אזור בעמוד שדרה.
"המפתח הוא עבודה סינרגטית, כך שהשלם עולה על סך חלקיו," אומר זיידל. "המטפל צריך להכיר את הקשרים שבין חוליות עמוד השדרה לאיברים ההיקפיים".
להתייעצות עם מטפל מומחה לכאב נוירופטי באמצעות רפואה סינית: