פטרת ציפורניים: מה מסתתר מאחורי הגרביים? | shutterstock
פטרת ציפורניים היא תופעה זיהומית לא נעימה כלל. אף שבעיקרה היא בעיה קוסמטית, פטרייה שאינה מטופלת כראוי, עלולה במקרים נדירים להתפשט ולהדביק את העור שמסביבה וכן את העור שבין האצבעות, כולל הציפורניים הנוספות – ובכך להוות קרקע פורייה לחיידקים ולזיהומים נוספים.
בחלק מהמקרים, השינוי במרקם ובצורת הציפורן הנגועה עלול לגרום לה להפוך לחודרנית ובכך לגרום לכאבים.
על פי רוב, ההדבקה מתרחשת תוך כדי חשיפה לזיהום במקומות ציבוריים כגון מלתחות, מקלחות בחדרי מלון, טיפול במכוני יופי וכן הלאה.
לפי הרפואה הסינית המסורתית, מעבר למקור ההדבקה החיצוני, פטרת ציפורניים היא עדות לחולשה של הכבד, ובו גם טמון הפתרון העמוק והתמידי לבעיה שנוטה לשוב ולחזור.
מהכבד לציפורן
הקשר בין הכבד לציפורניים איננו מוגבל לפטרת בלבד. מקרים שונים של חריגות במראה ובמרקם הציפורניים נצפים בחולים במחלות כבד שונות, כגון שחמת הכבד, והפטיטיס B, ו-C – אשר נוטים לסבול מציפורניים שבירות.
על פי תפיסת הרפואה הסינית, כאשר יש מחסור או אי ספיקה של דם המאוחסן בכבד, הדבר משפיע על הציפורניים ועלול להפוך אותן לסוררות או פגיעות. מחסור בדם בכבד יכול לנבוע מדיאטה לא מאוזנת, מצבי סטרס מתמשכים, פעילות גופנית מאומצת ואובדן דם כתוצאה מפציעה או ניתוח.
כיצד מזהים פטרת ציפורניים?
היווצרות כתמים בהירים על הציפורן ושינוי בצבעה (בדרך כלל לצבע צהוב או חום), כמו גם שינויים במרקם הציפורן והיפרדותה מהאצבע, עד כדי נשירתה או הרס הציפורן, מעידים ברוב המקרים על פטרת ציפורניים. תסמינים אלה ילוו לעיתים בתחושת גרד, בקילוף העור, או בריח רע שנודף מהאזור הנגוע.
רופא עור יוכל לאשר, באמצעות דגימת קשקשי העור באזור המזוהם ודגימת הציפורן, אם אכן מדובר בפטרת ומאיזה סוג.
פטריה בציפורן – טיפול על בסיס הרפואה הסינית
כאמור, פטרת בציפורניים מצביעה על חולשה באנרגיית הכבד, כלומר צ'י הכבד. פעמים רבות הדיקור הסיני יתמקד בנקודות הדיקור המייצגות את הכבד על פני המרידיאניים (ערוצי האנרגיה) ויפעל לשחרור הגוף מרעלים.
ברוב המקרים, הטיפול ישולב בצמחי מרפא שיינתנו על ידי המטפל בהתאמה אישית למטופל. אחד מצמחי המרפא הפופולאריים לטיפול בפטרת, במריחה על האזור הנגוע, הוא אזוב (זעתר), אותו ניתן לערבב עם שמן זית ושמן עץ התה, הנחשב לחומר חיטוי המשמיד חיידקים ותורם לחידוש העור.
פרט לשמן עץ התה, קיימים שמנים אתריים נוספים, אשר בשילוב עם שמן בסיס (כגון שמן שקדים) עשויים להיות יעילים מאוד לטיפול בפטרת. בין שמנים אלו ניתן למנות את שמן האורגנו, שנחשב לאנטי בקטריאלי, שמן לבנדר, אכינצאה, ציפורן וקינמון. את השמנים יש לטפטף ולמרוח על האזור הנגוע בפטרת.
מוצרים טבעיים לטיפול בפטרת ציפורניים
ציפורנית | פורמולה לפטרת בציפורן
פורמולת שמנים חזקה לטיפול בפטרת ציפורניים
פורמולת אורגנו
אנטי בקטריאלי - קוטל חיידקים חזק - יעי בטפטוף לטיפול בפטרת הציפורניים
להימנע מאלכוהול וממזונות "מושכי פטריות"
גם לתזונה נכונה יש חשיבות רבה בטיפול במקרים של פטריה בציפורן. לצורך ניקוי הכבד מרעלים, מומלץ לשתות חליטות תה מטהרות, כגון תה ירוק, ויש לצרוך מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, דגנים מלאים וחלבון (דוגמת דגים וקטניות).
בנוסף לכך, רצוי להימנע ממוצרי חלב המעוררים ליחה ולחות, כמו גם מפחמימות פשוטות, ממוצרי קמח לבן, מסוכרים וממזונות שומניים, מטוגנים ומעובדים.
מזונות אלה מעודדים את היווצרות חלבון הקרטין, שאחראי ליצירת השכבות החיצוניות של העור והציפורניים, ואליו נמשכות הפטריות. מומלץ לצרוך שפע ירקות ולהרבות בשתיית מים המסייעים בניקוי ובהוצאת רעלים מהגוף, ולהימנע ככל האפשר ממשקאות אלכוהוליים המעודדים את התפשטות הפטרייה.
טיפים נוספים לטיפול ולמניעת פטריה בציפורן:
- יש להקפיד על ניקיון יסודי בין אצבעות כף הרגל, ועל ניגוב וייבוש מוחלט של אזורים אלו לאחר מקלחת. לחות היא המזון של הפטריות.
- מומלץ לאוורר את כפות הרגליים, במיוחד בקיץ, ולהימנע עד כמה שאפשר מנעילת נעליים סגורות שתורמות להיווצרות זיעה. אם כבר נעלתם נעליים סגורות – פזרו אבקת טלק בתוך הנעל והקפידו לגרוב גרביים העשויים כותנה רכה וסופגת זיעה.
- רצוי להשתמש במגבות אישיות ולהקצות מגבת נפרדת לניגוב כפות הרגליים לכל אחד מבני הבית.
- מומלץ לגזוז ציפורניים ולנקות אותן בתדירות קבועה.
- יש להימנע מלהסתובב יחפים באזורים ציבוריים.