לשפשף, לסבן או לקלף? | צילום: shutterstock
אחרי שנה שבה מרחנו אלכוהול על כל יד וניגבנו במטלית חיטוי כל חפץ, כבר קשה לנו להאמין בכוחם של מים "פשוטים" לניקיון יעיל – בטח בכל מה שקשור למזון שאנחנו מכניסים לפה.
סוגיית ניקוי פירות וירקות היא כנראה תמיד רלוונטית ומעוררת תהיות כמו: האם לשפשף, להוסיף חומר ניקוי, להשרות, רק לקלף? ועוד ועוד.
יש אנשים שמאמינים בשימוש בסבון, חומץ, מיץ לימון וחומרי ניקוי טבעיים או כימיים על מנת להסיר את הלכלוך מהפרי או הירק.
האמת, כשחושבים על זה, נשמע די הגיוני. תוצרת חקלאית עוברת הרבה ידיים עד שהיא מגיעה לעגלת הקניות שלנו, שגם היא מזוהמת בדרך כלל – אם נודה על האמת.
העובדה שרוב הפירות והירקות שאנחנו קונים נמכרים בדוכנים על משטחים פתוחים בהם כל אחד יכול לגעת, ואף להשתעל או להתעטש עליהם, הופכת את הצורך בניקיון להכרחי.
בנוסף, על התוצרת יש לעיתים לכלוכים ומזהמים שמגיעים מהאדמה או העץ עליהם גודלה, מבעלי חיים ומשאריות של חומרי הדברה שונים ומזיקים שרוססו עליה. ושטיפה, היא כידוע דרך מוכחת להסיר חיידקים ומשקעים לא רצויים מהירק ומהפרי.
אבל, למרות שלא נסתפק בניקיון הידיים רק באמצעות מים, כשמדובר בירקות ובפירות שלנו, המציאות די שונה.
מים רבים
מומחים לבריאות ובטיחות מזון, כולל מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) והמרכז לבקרת מחלות (CDC), מפצירים בצרכנים שלא להשתמש בחומר ניקוי כלשהו מלבד מים רגילים. כן, מי ברז קרירים (לא חמים) בשילוב שפשוף טוב בין אצבעות הידיים.
הסיבה לכך היא שכימיקלים המצויים בחומרי ניקוי שונים עלולים להיספג בפרי או בירק, שהינם נקבוביים, ולהביא לכך שאנו נצרוך אותם.
בנוסף, חומרים כמו מיץ לימון, חומץ ושטיפות טבעיות לא הוכחו כיעילים יותר בניקוי מאשר מים פשוטים – והם אף עשויים להשאיר משקעים נוספים במזון.
כללים לשטיפת ירקות ופירות:
- אין לשטוף תוצרת טרייה טרם הזמן שאתם מעוניינים לצרוך אותה. שטיפת פירות וירקות לפני אחסונם עלולה לייצר סביבה נוחה להתפתחות חיידקים והיא אף מקצרת את חיי הפרי או הירק.
- לפני שטיפת התוצרת, הקפידו על שטיפת הידיים במים וסבון למשך 20 שניות (בנוגע לידיים, השימוש בסבון בהחלט מומלץ).
- יש לשים לב שהמשטחים והכלים שבאים במגע עם הירקות והפירות הם נקיים.
- אם אתם מתעסקים בירק או פרי שצריכים לעבור קילוף, כמו תפוז, גזר או מלון, דאגו לשטוף אותם טרם הקילוף כדי למנוע מהמזהמים שמצויים על פני השטח לחדור אל פנים התוצרת בזמן שאתם עסוקים בלהסיר את קליפתם.
- תוצרת מוצקה כמו תפוחים, לימונים, ירקות שורש ועוד, מומלץ לנקות עם מים בתוספת מברשת ניקוי עם זיפים רכים ונקיים על מנת להסיר טוב יותר את הלכלוך מהנקבוביות שלהם.
- אם לתוצרת יש חלק רקוב, חבול או פגום, דאגו להסירו טרם השטיפה.
- לירקות עליים כמו חסה, תרד, קייל, מנגולד, כרישה וכו' יש להסיר את השכבה החיצונית ביותר ואז להשקיע אותם בקערת מים צוננים. לאחר מכן יש לנקז מהם את המים ולשטוף אותם שוב ואז להוציא אותם לייבוש.
- תוצרת עדינה, כמו פירות יער, ניתן לנקות בזרם מים קבוע וחיכוך עדין בין האצבעות.
- כדאי להרחיק פירות וירקות ממוצרים מן החי בזמן רכישתם ואחסונם. אין להשתמש באותו קרש חיתוך עבור בשר חי ותוצרת חקלאית.
- לאחר השטיפה יש לייבש את התוצרת בעזרת נייר מטבח או מגבת בד נקייה. לגבי תוצרת עדינה, מומלץ לבצע את הייבוש בעדינות ורכות. ניתן להשתמש במייבש חסה לירקות מתאימים.
- שימו לב שירקות ופירות עם עוקץ, כמו תותים, מומלץ לשטוף לפני הסרת העוקץ (החלק הירוק), על מנת שלא לאפשר פתח ממנו המים יספגו לתוך התוצרת וישבשו את טעמה.
- אם אתם בכל זאת מרגישים צורך לבצע ניקוי מעמיק יותר של פירות וירקות, ההמלצה היא להוסיף סודה לקערת מים בה אתם שוטפים את התוצרת החקלאית. אם אתם משתמשים בכל הכיור (שחייב להיות נקי) כדי לנקות את הירקות והפירות, הוסיפו לתוכו מים צוננים יחד עם 4 כפות סודה לשתייה. השרו את התוצרת בכיור למשך כ-5 דקות, הוציאו ושטפו אותה תחת מים זורמים וייבשו אותה. אין להשתמש בשלב ההשריה בפירות ובירקות רכים וספוגיים.
רוצים לדעת מי הפירות הכי מלוכלכים או רווים בחומרי הדברה וזקוקים לתשומת לב מיוחדת? הנה הרשימה:
- תותים
- דובדבנים
- תרד
- קייל
- כרוב
- נקטרינות
- תפוחים
- ענבים
- אפרסקים
- דובדבנים
- אגסים
- עגבניות
- סלרי
- תפוחי אדמה