לא מרוצים מחייכם כפי שהם | צילום: shutterstock
אתם הולכים לעבודה, חוזרים הביתה, בערב מבלים קצת מול הטלוויזיה ובמקרה היותר מרגש – פוגשים חבר. למחרת – הכל חוזר חלילה. מידי פעם, כשיש לכם קצת זמן להרהורים, אתם מבינים שאתם למעשה תקועים במלכודת אותה בניתם במו ידיכם.
אז נכון, מדובר במלכודת מרופדת למדי, ולפעמים אתם תוהים מה בכלל יצא לכם מהניסיון לצאת ממנה ולהעז קצת יותר. יחד עם זאת, עמוק בתוככם אתם יודעים שאתם בעצם דורכים במקום ולא ממש מאתגרים את עצמכם. וכשהתובנה הזאת נוחתת עליכם – אתם מבינים שיש פה בעיה.
נועה מרעננה מכירה היטב את התופעה. היא עובדת כבר שנים בחברת הייטק וחוזרת הביתה בכל יום בשעות הערב המאוחרות. את החיים שלה היא מגדירה "נוחים". אלא שכבר שנים יש לה חלום אותו היא שומרת עמוק במגירה – ללמוד משחק ולעסוק בתחום.
יש משהו מאוד נחמד בעובדה שאני יודעת איך יראה היום שלי – מתי הוא יתחיל ומתי הוא יסתיים. אני גם מרוויחה ממש לא רע ובסה"כ בסדר לי בחיים. מידי פעם אני חושבת על שינוי מקצוע אבל פשוט אין לי אומץ לשנות את החיים שלי
"אזור הנוחות" שעליו מדברת נועה מוכר לרבים מאתנו – זה אותו המקום שבו אנחנו מרגישים מוגנים מצד אחד אבל מצד שני – תקועים.
יש אנשים שאזור הנוחות עבורם יהיה בחיק המשפחה ואילו אחרים שעבורם אזור הנוחות יהיה דווקא עמוק בטבע, כל אחד לפי נטיותיו האישיות.
נדב הריס, פסיכולוג קליני מסביר שלמעשה, היצור האנושי נזקק לתחושת הגנה כבר מגיל הינקות. "סביר להניח שפעוט ינסה ויעז לעשות את צעדיו הראשונים, אם ידע שאימו או דמות הורית כלשהי תהיה ברקע ותתמוך בו למקרה שיפול".
אגב, לדברי הריס העקרון הזה נכון גם לגבי מבוגרים. "באופן דומה, גם למישהו בגיל 50 יהיה קל יותר לפצוח בקריירה חדשה, אם רק ידע שצבר מספיק חסכונות כספיים שנותנים לו 'גיבוי' מסוים", הוא מסביר.
יציאה מאזור הנוחות יכולה לספק לנו כר פורה לאפשרויות, אחרות אולי, ממה שאנו רגילים להן. אבל איך נדע מתי אנו נמצאים במקום סקרן המזמין יציאה מאזור הנוחות? התשובה לכך די פשוטה:
אם אתם חשים צורך בשינוי אבל חוששים ממה שזה יביא, והחשש הזה הוא שמחליט עבורכם – ייתכן שזה הזמן לנסות ולצאת מאזור הנוחות.
פעמים רבות נעז לצאת מאזור הנוחות רק כשאין ברירה, בשעת משבר או קושי שאינו בר חלוף, אבל החוכמה הגדולה היא לזהות מתי עלינו לנסות ולצאת מאותו אזור נוחות, לפני כן. יציאה מאזור הנוחות משמעותה קודם כל לאתגר את עצמכם על מנת להפוך להיות "הגרסה" הטובה ביותר שלכם.
תקועים באזור הנוחות? כך תצאו ממנו
קראתם את הדברים וגם אתם מחפשים אחר הדרכים ליציאה מאזור הנוחות? רגע לפני כן, הריס מציע שתבחנו מתי צעד כזה הוא באמת הכרחי:
שאלו את עצמכם למשל – האם שינוי עתידי ייתן מענה לקשיים שאתם חווים כרגע, או האם ביכולתכם לשאת במחיר שכרוך בשינוי, בהנחה שיתעורר כזה?
בכל מקרה, אם הגעתם למסקנה שאתם באמת מעוניינים לצאת מאותו אזור נוח ומוכר, דעו שזה בהחלט אפשרי. הריס מציין מספר דרכים שיכולות לסייע במשימה. בואו נתחיל:
- הציבו לעצמכם יעד
הריס מציע לנסות לבחור תחום אחד שבו אתם מעוניינים לבצע שינוי, ולשאול את עצמכם מהי משאלת הלב שלכם לגביו. זה יכול להיות למשל רצון ללמוד תחום חדש או להתנסות בחוויה שטרם הכרתם. גם דחייה של קניית בגד או מכונית יקרה יכולה לעזור לכם לצאת מאזור הנוחות שלכם, בהנחה שקניות הם דבר אליו אתם רגילים. - נסו לזהות חסמים
בשלב הבא הריס מציע לנסות לברר מה מעכב אתכם מהגשמת היעד – האם מדובר בגורמים אובייקטיביים כמו מרחק גאוגרפי או שאולי בחסם רגשי כמו פחד, חשש מפני התנסות מסוימת או אפילו תחושת אשמה או בדידות. - קבעו שלבי ביניים ודרגו את הקושי
תהליכים בנויים מצעדים קטנים ושלבי ביניים. נסו להגדיר מהם אותם צעדים ולכל צעד דרגו את מידת הקושי לביצועו. לאחר מכן, התחילו מהקל אל הקשה – אם קבעתם למשל שהיעד הוא להרצות בפני 100 איש, ופרזנטציה מול כמה חברי צוות נחווית ומדורגת כקלה, התחילו עמה. לאחר שתחושו בנוח עם משימת בינים קלה, עברו לדרגת הקושי הבאה. - בחנו את החסמים
תוך כדי התהליך, תוכלו לבחון הנחות יסוד שיש לכם בראש, לגבי הצלחה או אי הצלחה בביצוע המטרה (או שלבי הביניים), ונסו לראות האם הנחות אלה עדיין קיימות.
למרות האמור, הריס מבהיר כי במצבים שבהם קיים פחד משמעותי מפני הצורך בשינוי, או כאשר התרגול המתואר אינו מספק, יש לפנות לייעוץ מקצועי אצל פסיכולוג שמיומן בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.
טיפול שכזה לרוב יסייע לכם להסיר את החסמים ולפעול למען השינוי המיוחל.