כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
בריא או לא בריא? כל הדברים המרתקים שהוכחו לגבי קפה
יכול להיות שהקפה סבל מדימוי שלילי שגוי במשך הרבה שנים? מה שאנחנו יכולים לרמוז לכם לגביו הוא שהוא טוב לרזים, רע לעוברים ואלוף במניעת כמה מחלות. אלו הדברים הכי מעניינים שמחקרים גילו לגבי קפה
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
רויטל ונונו
עורכת ראשית
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
הוא מרכיב בולט בתרבות ובאינטראקציות החברתיות שלנו, ונחשב לסם המרץ הנמכר ביותר בעולם. בעבר סבל ממוניטין בעייתי ואף נאסר לשתייה במדינות ותרבויות שונות; ואם נודה על האמת, גם כיום קיימת תפישה רווחת שאינה חיובית לגביו.
אנחנו מדברים כמובן על הקפה, כוכב הספל שלנו שכל כך הרבה דובר עליו ונחקר אודותיו. אז מה אנחנו יכולים להגיד עליו בוודאות?
נתחיל בבסיס: משקאות הקפה מבוססים על תמצית שמנים ארומטיים המופקים מפולי צמח הקפה. נתון מדהים הוא שבעולם המערבי למעלה משני שליש מנוגדי החמצון המוצאים את דרכם לגופינו מגיעים ממשקאות, ובעיקר מהקפה – משמעותית יותר מאשר מפירות וירקות. אז האם קפה בריא?
אלו הן סגולות הקפה הכי מוכחות מחקרית:
קפה לאריכות ימים
מחקר ענק מ-2012, שנערך על אוכלוסייה של למעלה מ-400 אלף איש במשך 13 שנים, מצא שהסיכון לתמותה בקרב שתייני הקפה מופחת משמעותית.
במסגרת המחקר התגלה כי שתיית 5-4 כוסות ליום היא היעילה ביותר להקטנת הסיכון לתמותה בכ-12% בקרב גברים ו-16% בקרב נשים, עוד נמצא כי גם בקרב אלו ששותים כוס קפה אחת בלבד ביום הסיכון לתמותה יורד בכ-5%.
מחקר גדול נוסף שנערך ב-2018 בבריטניה על אוכלוסייה של חצי מיליון איש ובמשך עשור שלם, אושש את טענות המחקר הקודם ומצא כי שתייני הקפה (8-1 כוסות קפה ליום), נהנים משיעורי תמותה נמוכים יותר, ללא קשר לסוג הקפה שצרכו.
במחקר שנערך על מדגם של עשרות אלפי אנשים התברר כי קפה עשוי להקטין את הסיכון לחלות בסרטן מסוגים מסוימים.
מהמחקר עלה כי ששתיית קפה סדירה של לפחות כוס קפה אחת ביום, מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן הכבד בכ-40%.
מחקר אפידמיולוגי נוסף שנערך על מדגם של כחצי מיליון אנשים בארצות הברית, מצא שהסיכון לחלות בסרטן המעי מופחת בכ-26% בקרב שתייני הקפה הכבדים, וב-15% בקרב אלה ששותים 5-4 כוסות ביום.
שבץ מוחי
קפה יכול אף להקטין משמעותית את הסיכון לשבץ – כך עלה ממחקר שהתבצע ביפן ומצא ירידה של כ-20% בסיכון לשבץ מוחי בקרב שתייני הקפה. יש לציין כי במקרה זה גם לתה ירוק נמצאה השפעה דומה.
גם במצבים של מחלות בעלות השפעות קוגניטיביות כמו פרקינסון ואלצהיימר, הקפה נמצא כגורם יעיל. מחקר שניתח נתונים של מעל 8,000 גברים במשך שלושה עשורים, מצא ששתיית קפה הקטינה את הסיכון ללקות בפרקינסון בכ-50%.
אף שאיננה מדבקת, סוכרת היא כידוע מגיפה עולמית. מגוון רחב של מחקרים הצביעו על קשר ישיר בין שתיית קפה להקטנת הסיכון למחלת הסוכרת מסוג 2.
מחקר מ-2005 שניתח נתונים של כמעט 200 אלף איש, מצא ששתייה של 6 כוסות קפה ביום מקטינה את הסיכון לחלות בסוכרת מבוגרים בכ-35%.
בנוסף לכך, מסקירת 18 מחקרים שבהם נבחנו הנתונים של קרוב לחצי מיליון אנשים, נמצא שבמבדק יומי כל כוס קפה שקולה לירידה של כ-7% בסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2.
דיכאון
לקפה יכולות להיות גם השפעות רגשיות. מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד בשנת 2011, בחן נתונים של למעלה מ-50 אלף נשים במשך 10 שנים.
ממצאי המחקר הראו כי קפה מוריד משמעותית את הסיכון ללקות בדיכאון. בקרב הנשים ששתו 3-2 כוסות ביום נצפתה ירידה של כ-15% בסיכון להגיע למצב דיכאוני, בעוד בקרב המשתתפות ששתו למעלה מ-4 כוסות נצפתה ירידה בסיכון לדיכאון של כ-20%.
קצב שריפת הקלוריות היומי גבוה ב-8 עד 11 אחוזים בקרב שתייני הקפה
קפה לדיאטה – רק לאנשים מסוימים
קפה מסייע בשריפת השומנים
באמצעות גירוי המערכת העצבית, קפאין מעלה את רמות האדרנלין בדם ואת פעילות האנזים HSL שגורמים לפירוק רקמת השומן ושחרור חומצות השומן למחזור הדם.
אבל, שימו לב, מחקר מצא שקצב שריפת השומנים כתוצאה משתיית קפה בקרב נשים רזות משתפר בכ-27%. לעומת זאת, בקרב נשים הסובלות מהשמנת יתר, קצב שריפת השומנים עלה בכ-10% בעקבות שתיית הקפה.
קפה משפר את חילוף החומרים
הקפאין משפר את קצב חילוף החומרים במנוחה. מחקר שנעשה בעניין, גילה כי קצב שריפת הקלוריות היומי גבוה ב-11%-8%, בקרב שתייני הקפה, אך גם כאן הנתונים היו לטובת אוכלוסיית הרזים ששרפה בממוצע כ-150 קלוריות נוספות ביממה, בעוד שהסובלים מהשמנת יתר נהנו מ-79 קלוריות נוספות ביממה בלבד.
קפה מסייע לפעילות גופנית
שתיית קפה לפני פעילות גופנית משפרת את היכולות הפיזיות. הקפאין, כאמור, מעלה את רמות האדרנלין בדם, מפרק את רקמות השומן והופך אותן ל"דלק" זמין לצורך המאמץ הספורטיבי.
הקפאין מסייע במיוחד לאימוני סיבולת לב-ריאה, ובהתאם למחקר מ-2004, הוא עשוי לשפר את הביצועים הפיזיים בכ-12%.
שתייה של כוס קפה כחצי שעה לפני פעילות גופנית עצימה בהחלט מומלצת.
למה הקפה סובל ממוניטין שלילי?
הקפה אינו מתאים לכולם; הקפאין היינו סם פסיכואקטיבי ועלול להיות ממכר במידה מסוימת. עם הזמן, הגוף מתרגל לכמויות הקפאין ומפתח חסינות מסוימת להשפעותיו השונות על הערנות, מערכת העיכול ועוד, ו"דורש" מאיתנו להגדיל כמויות.
כמו כן, הגמילה מקפה עלולה להיות כרוכה בסימפטומים שונים, כגון: כאבי ראש, תשישות ועצבנות שיופיעו למשך מספר ימים.
למי לא מומלץ לשתות קפה?
הקפה מעלה את לחץ הדם בטווח הקצר, ועשוי להביא לעלייה מזערית בלחץ הדם גם בטווח הארוך. מכיוון שבשלייה אין את האנזימים לחילוף חומרים תקין של קפאין, לנשים בהריון כמו גם לנשים מניקות, מומלץ להימנע מקפה או להפחית משמעותית את צריכתו.
גם כשמדובר על אוכלוסייה בריאה, צריכה מוגזמת של קפה (מעל ל-6 כוסות ביום) עשויה לגרום למגוון בעיות, כגון הפרעות שינה, דפיקות לב ובמקרים מסוימים אף להתקפי חרדה. אם תהיתם, הרעלת קפה חמורה וקטלנית היא סיכון ממשי למי שצורך למעלה מ-70 כוסות קפה בטווח זמן קצר; מצב שכנראה שלעולם לא נחווה.