כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
עושים ממנו טחינה, חלווה ושמן ומתבלים איתו מאפים וסלטים; השומשום, שנחשב ל"הכי ישראלי", הוא פצצת הבריאות הכי טעימה ומגוונת שיש. הוא מסייע להילחם בסוכרת, יעיל בהפחתת לחץ דם גבוה ובטיפול בדיכאון ואפילו נחשב לתחליף למי פה
השומשום והטחינה: מי לא אוהב?! | צילום: shutterstock
שתף:
השומשום והטחינה: מי לא אוהב?! | צילום: shutterstock
שומשום הוא אחד הגידולים החקלאיים העתיקים ביותר בעולם, השימוש בו לצורכי מזון והפקת שמן החל לפני למעלה מ-5,000 שנה.
בישראל, הוא פופולרי בעיקר בזכות הטחינה, שהספיקה לצבור עוד ועוד אוהדים בגרסת השומשום המלא העשויה מכל רכיבי הגרעין.
זרעי השומשום המלא עשירים בסיבים תזונתיים ומוכרים בזכות תכולת הסידן והמגנזיום הגבוהה שלהם – המסייעים לבנייה וחיזוק עצמות. השומשום המלא מכיל גם כמות גבוהה של ויטמינים מקבוצת B, המסייעים לתפקוד התאים, לייצור אנרגיה, חיזוק המערכת החיסונית ועוד ועוד.
מחקרים שנעשו במשך 20 השנים האחרונות על השומשום ויתרונותיו הבריאותיים גילו כי הוא לא פחות ממזון מרפא המסייע למניעה ולטיפול במחלות שונות.
זרעי השומשום דלים בפחמימות ועשירים בסיבים תזונתיים וחלבונים (12% ו-18% בהתאמה) המבטיחים שחרור איטי של גלוקוז לדם. הזרעים מכילים שומן בריא, נוגדי חמצון, מינרלים ופיטוסטרולים, המסייעים להורדת רמות הסוכר בדם.
בנוסף לכך, השומשום מכיל פינורסינול (Pinoresinol), המסייע לווסת את כמויות הסוכר בדם על ידי עיכוב פעולת אנזים העיכול.
לסוכרתיים וטרום סוכרתיים, מומלץ לשקול את השימוש בשומשום באופן קבוע; על פי מחקר משנת 2006 נמצא כי שימוש בשמן שומשום במקום שמני מאכל שונים, סייע להורדת לחץ דם ואת רמות הגלוקוז בדם בקרב חולי סוכרת הסובלים מלחץ דם גבוה.
מחקר נוסף, שהתפרסם בשנת 2011 בכתב העת של התזונה הקלינית, הראה ששימוש יומי בכ-2.5 כפות של שמן שומשום (בסלט או בבישול), שיפר את יעילות הטיפול בתרופה גליבנקלמיד (גלובן). התרופה מותווית לטיפול בסוכרת, והמחקר הראה שהסינרגיה בין השמן לתרופה מפחיתה משמעותית את כמות הסוכר בדם.
בנוסף לכך, חולי הסוכרת, שלעיתים סובלים ממחסור במגנזיום, יכולים להשתמש בשומשום כדי להעלות את רמות המינרל החשוב הזה בגופם.
השומשום עשיר בנוגדי חמצון ובוויטמין E, המסייעים למניעת חסימות בעורקים, ותוך כך, גם שומרים על לחץ הדם. גם תכולת המגנזיום הגבוהה בשומשום נמצאה כמסייעת בהורדת לחץ הדם.
במחקר מ-2006 שהתפרסם בכתב העת לרפואה ביולוגית של אוניברסיטת "ייל", נמצא ששימוש בשמן שומשום סייע להורדת לחץ דם בקרב אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה המטופלים בתרופות או בחוסמי בטא.
במסגרת המחקר, לאחר שהנבדקים עשו שימוש אך ורק בשמן המופק משומשום במשך 45 ימים, ערכי לחץ הדם שלהם הורדו לרמה תקינה, רמת חמצון השומנים בגופם ירדה והם אף ירדו במשקלם.
שמן השומשום מוריד לחץ דם
מוריד כולסטרול וטריגליצרידים בדם
השומשום מכיל כמות נדיבה של שומן חד בלתי רווי, המסייע בהורדת הכולסטרול, בנוסף לפיטוסטרולים ולינגננים – שנמצאו גם כן כיעילים לטיפול בכולסטרול "רע" (LDL).
ממחקר שבוצע על קבוצה של 38 אנשים הסובלים מעודף שומנים בדם, נמצא שלאחר חודשיים בהם הוסיפו לדיאטה היומית שלהם 40 גרם גרעיני שומשום, רמות הכולסטרול "הרע" והטריגליצרידים בדמם ירדו. (בממוצע ב-10% ו-8%, בהתאמה).
ב-3 מחקרים מהשנים האחרונות נמצא ששמן שומשום (כמו גם שמן קוקוס ושמן זית) הינו בעל יעילות דומה למי פה במניעה ובטיפול בדלקות חניכיים, בחיסול חיידקים ובמניעת עששת בשיניים, כמו גם בסיוע במניעת ריח רע מהפה. בנוסף, שמן השומשום עשוי לסייע אף בהלבנת שיניים.
הדרך המומלצת לשימוש: הכניסו לחלל הפה כף שמן שומשום, גרגרו את השמן בפה למשך רבע שעה (לא לבלוע) ותירקו. שטפו היטב את הפה במים לפני אכילה ושתייה. חזרו על הפעולה כמה פעמים בשבוע.
שמן השומשום הוא מהשמנים הטובים ביותר לעיסוי תינוקות; הוא מכיל ויטמינים (A ,E ,B1 ו-6B), חומצה לינולאית – בעלת תכונות אנטי בקטריאליות, ומתאים במיוחד לעור רגיש.
מחקר מ-2001 מצא שעיסוי תינוקות בני חודשיים עם שמן שומשום סייע לשיפור הגדילה ולאיכות השינה שלהם, בהשוואה לטיפול דומה שנעשה בעזרת שמן תינוקות רגיל (שמן מינרלי).
עיסוי תינוקות עם שמן שומשום נמצא כמסייע לאיכות השינה
מפחית נזקי טרשת נפוצה
השימוש בשמן שומשום מיטיב ומסייע לחולי הטרשת הנפוצה. שמן השומשום מסייע להפחתת ההפרשה של INF־גמא, גורם מפתח בהתחלת הדלקת האוטואימונית (מצב בו מערכת החיסון פועלת נגד הגוף) וביצירת הפגיעה במערכת העצבים.
בנוסף, התכונות האנטי דלקתיות ונוגדי החמצון שבשומשום מסייעים אף הם לסימפטומים של טרשת נפוצה. התכונות של שמן שומשום נחקרות גם בהקשר של מחלת "הנטינגטון", מחלה ניוונית הפוגעת במערכת העצבים.
החוקרים משערים שססמול (Sesamol), חומר טבעי ממשפחת הליגננים שנמצא בשומשום, הוא בין האחראיים העיקריים להשפעה נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון שנצפתה בנבדקים והאטה את התקדמות טרשת עורקים.
שומשום שכדאי לקחת ללב | צילום: shutterstock
מגן מפני קרינה
צריכת שומשום מעלה את כמות נוגדי החמצון בדם, המסייעים להילחם ב-"עקה חמצונית" (נזק הנגרם ל-DNA ולחלבונים מרדיקלים חופשיים).
הססמול (Sesamol) מסייע להגן על ה-DNA (החומר הגנטי בתאי הגוף) מפני קרינת גמא.
מחקר שבחן את ההשפעה של קרינה אלקטרומגנטית על עכברושים, מצא שצריכת 3 מ"ג שמן שומשום (בבליעה) 3 פעמים בשבוע, במשך 8 שבועות, הביא לירידה משמעותית בנזקי הקרינה לעומת קבוצת הבקרה.
מונע ומעכב סרטן
השומשום מכיל כאמור ססמין (Sesamin), חומר בעל השפעה פיטו־אסטרוגנית.
ססמין נבדק במספר מחקרים ונמצא כבעל פוטנציאל מניעתי ומעכב התרבות של מספר סוגים של תאים סרטניים – כולל לוקמיה, מיאלומה נפוצה, מעי גס, ערמונית, שד, ריאות ולבלב.
לסיכום: מומלץ להוסיף כף טחינה מלאה לארוחה הבאה שלכם או לפזר עליה זרעי שומשום. רק טוב ייצא לכם מזה.