הגיע הזמן לנקות את הגוף | צילום: shutterstock
עוד לא התאוששנו מהמצות וכבר העמסנו על קיבתנו כמויות אדירות של בשר היישר מהמנגל.
מקבץ הארוחות הכבדות בין חג הפסח ליום עצמאות בוודאי גרם לרבים להרהר בפתיחה של שביתת רעב ליום או יומיים, אבל הפחתה קיצונית של מספר הקלוריות איננה התשובה המאוזנת והנכונה להורדת תחושת הכבדות והמשקל העודף, בעיקר כי לאחריה מגיע שלב הפיצוי.
על מנת להקל על הגוף ולעזור לו לעבוד כראוי עלינו בעיקר לאפשר למערכות הניקוי – כבד, כליות, ריאות, מעיים, עור ולימפה – להתייעל בסילוק הרעלים.
איך מסלקים את הרעלים מהגוף?
ראשית, יש להפחית את כמות הרעלים שנכנסים לגוף, החל מהמזון, מהתרופות ומהריסוסים, וכלה בתכשירי הניקוי והקוסמטיקה. במקביל, יש להתבסס על תזונה טבעית ולא מתועשת ולהיעזר בצמחים התומכים במערכות פינוי הרעלים.
גם תרגילי נשימה באוויר הצח ופעילות פיזית יוכלו לשפר את רמת האנרגיה בגוף ומצב הרוח ובכך לתרום לתפקוד נכון של מערכת העיכול.

מהיכן מגיעים הרעלים?
- חומרים משמרים, צבעי מאכל ומזון מעובד ומתועש. גם מזון מטוגן ומזון המכיל שומן רווי ושומן טרנס עלולים להוות סכנה.
- מזון שבא במגע עם מתכות וכלים רעילים כמו אוכל המאוחסן בכלי אלומיניום (תבניות חד פעמיות), או אוכל חם ושומני המאוחסן בכלי פלסטיק המכיל נגזרות נפט.
- משקאות אלכוהוליים – משקאות שמפריעים לתפקוד התקין של הכבד.
- עומס יתר שנוצר על מערכת העיכול כתוצאה מארוחות כבדות שמובילות לכך שקצב נטרול וניקוי הרעלים לא עומד בקצב חדירת הרעלים החדשים.

כיצד ניתן לעזור לגוף לנקות את הרעלים לבד?
המערכות האחראיות על ניקוי הרעלים הן מערכות הנשימה, השתן, העור וכמובן מערכת העיכול – שכוללת גם את הכבד האחראי על סינון הרעלים. בכדי להקל על תפקודו, מומלץ לפתוח תחילה בצום קל שיאפשר לתהליך העיכול להתבצע עד תום ובהמשך לשלב את המזונות הבאים:
- מים – שתיית מים יכולה לסלק ולדלל חלק גדול מן הרעלים. כמות המים הרצויה נעה בין 12-8 כוסות ביום. ניתן לשלב חליטות צמחים שתורמים לעיכול תקין.
- סיבים תזונתיים – סיבים תזונתיים עוזרים באיסוף והוצאת העודפים המיותרים בגוף דרך קרצוף דפנות המעי וזירוז יציאות. סיבים תזונתיים מצויים בירקות, פירות ודגנים מלאים.
- לימון – מיץ לימון מדולל במים פושרים על הבוקר יכול לעזור לגוף בפינוי רעלים. החמיצות של הלימון מסייעת בהנעה של הכבד, בשיפור תפקודו, בכיווץ והפעלת כיס המרה ובשחרור מיצי מרה.
- עלים ירוקים – העלים הירוקים ידועים כקלים לעיכול, משפרים את פעילות המעיים, משביעים ומהווים מקור טוב לכלורופיל.
שייק עלים ירוקים עם פפאיה, המכילה אנזימי עיכול, יכול להיות מצוין לניקוי הגוף ולחיזוקו.שייק עלים ירוקים ופפאיה - מזון אורגני – מזון הגדל בצורה טבעית, ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים, הוכח כמקטין את השכיחות למחלות כרוניות. מומלץ לצרוך כמה שיותר ירקות אורגניים ובמיוחד עלים.
- דגים קטנים – מזונות מן החי מהווים לעיתים מקור לרעלים, כמו במקרה של בשר, מוצרי חלב ואפילו דגים.
ארוחת דגים אחת עשויה להכיל את כל הרעלים שהדג צבר במשך כל חייו. מומלץ להעדיף דגים קטנים כמו סרדינים, המכילים פחות רעלים מדגים גדולים, דוגמת דג הטונה.
דגשים נוספים
- ארוחות מוקדמות – תהליך העיכול אורך בין 6-4 שעות, זאת אומרת שאם תאכלו ארוחת ערב מאוחרת, הכבד יהיה בשיאו אחרי חצות. לא מומלץ לאכול ארוחת ערב לאחר השעה 19:00 וכמובן חשוב להקפיד על ארוחות קלות לעיכול.
- פעילות גופנית סדירה וקבועה – שילוב של פעילות ספורטיבית במהלך השבוע ואפילו עיסוי יעזרו להניע את מערכת הלימפה ולקדם את הוצאת הרעלים מהגוף.

חשוב לזכור, רעלים מקיפים אותנו באופן קבוע – הם נמצאים במזון, באוויר והצטברותם בגוף במשך שנים עלולה לגרום להחלשת המערכות בגוף, כמו גם למגוון בעיות בריאותיות כמו סוכרת, עודף שומנים בדם, אלרגיות ואפילו סרטן.
ניקוי רעלים הינו אחת הדרכים של הגוף להתחדש ולהיות בריא יותר. מדובר בתהליך ביולוגי טבעי שהגוף מבצע עצמאית, אם לא מפריעים לו, וכמובן, גם ברגעים שאנחנו נדרשים לסייע לו, בייחוד אם הגזמנו בארוחות.