לא רק גלולות וקונדומים: המדריך השלם לאמצעי מניעה

האחד מחזיק שנים, השני מיועד רק לרגע יחסי המין, השלישי טבעי ויצריך בעיקר לנהל רישומים, ורק אחד מהם יגן עליכם גם מפני מחלות מין – הכירו את אמצעי המניעה הכי טובים ואת היתרונות והחסרונות של כל אחד ואחד מהם

3 דק׳

מוגנים מכל הכיוונים | צילום: shutterstock

מוגנים מכל הכיוונים | צילום: shutterstock

שתף:

מוגנים מכל הכיוונים | צילום: shutterstock

כולנו מכירים גלולות וקונדומים, אבל הם רק קצה הקרחון של האפשרויות לאמצעי מניעה יעילים שיכולים לאפשר פעילות מינית מבלי להיכנס להיריון.

 

אמצעי מניעה נחלקים בגדול לשניים:

 

  • אמצעים הורמונליים, כמו גלולות למניעת היריון או טבעת וגינלית, שעושים שימוש בהורמונים על מנת להפסיק את שחרור הביצית כדי שזו לא תופרה על ידי הזרע.
  • אמצעים שיוצרים מחסום פיזי שמונע מהזרע לפגוש את הביצית, כמו קונדומים או דיאפרגמה.

 

מאחר והיעילות של מרבית אמצעי המניעה פוחתת בשימוש לא נכון, יש להקפיד על הנחיות השימוש – אלא אם לא אכפת לכם להפוך להורים.

 

 

 

 

אז באיזה אמצעי מניעה כדאי לבחור?

מגוון אמצעי מניעה לצד מוצץ
הבחירה בידיכם | צילום: shutterstock

 

גלולות למניעת היריון

הגלולות, אותן נוטלים בבליעה, מדכאות את הביוץ ומעבות את הריר בצוואר הרחם על מנת להפוך אותו לפחות חדיר על ידי הזרע.

 

חשוב להקפיד ליטול את הגלולות בחלון זמן קבוע ביום. במידה ושכחת גלולה ועברו יותר מ-12 שעות מהשעה הקבועה לנטילת הגלולה האחרונה, יש להשתמש באמצעי מניעה נוסף כמו קונדום.

 

יתרונות

הגלולות יעילות מאוד ועשויות להקל על תסמיני המחזור כמו כאבים ודימום, וכן להקל על תסמיני תסמונת קדם וסתית – PMS.

 

חסרונות

הגלולות פחות יעילות אם שוכחים לקחתן מדי יום. בנוסף, הן מצריכות מרשם רופא. חלק מהנשים עלולות לסבול מתופעות לוואי, כמו כאבי ראש ועלייה בלחץ הדם בעקבות השימוש בהן. בגילים מבוגרים יותר, הגלולות אף עלולות להיות גורם סיכון לקרישיות יתר, ולכן מומלץ לנשים הסובלות מקרישיות יתר, לנשים מעשנות מעל גיל 35, ולנשים עם יתר לחץ דם להיוועץ ברופא לגבי רמת הסיכון שלהן בשימוש בגלולות. ישנן גם תרופות מסוימות שעלולות לפגוע ביעילותן של הגלולות.

 

 

livia- באנר חדש

 

 

התקן תוך רחמי

זהו התקן זעיר בצורת האות T אשר בקצהו חוט – שמאפשר לרופא להוציאו ברגע הצורך. ההתקן מוחדר לחלל הרחם למשך כ-7-5 שנים ומשחרר מינונים קטנים של הורמונים או נחושת (תלוי בסוג) שמשנים את הריר בצוואר הרחם ובכך מקשים על הזרע לשרוד, וכמו כן פוגעים בתנועתיות שלו ומפריעים לו להגיע לביצית.

 

ניתן להסיר את ההתקן בכל עת על ידי רופא והוא יעיל ב-99 אחוז מהמקרים.

 

יתרונות

יעיל לטווח ארוך, ולכן, מרגע שהותקן, אין צורך להתעסק באמצעי מניעה במשך כמה שנים. בנוסף, בשונה מגלולות למניעת היריון, ההתקן בטוח בהנקה ואין חשש משימוש בתרופות נוספות.

 

חסרונות

ההתקנה עלולה להיות לא נעימה וכואבת, וההתקן עלול להחמיר דימומים בזמן המחזור. בנוסף, יש סיכון של 1 ל-20 שהגוף ידחה את ההתקן במהלך שלושת החודשים הראשונים, וסיכון קטן מאוד של 1 ל-1,000, שההתקן יתנתק ממקומו ויגרום לנקב בדופן הרחם.

 

 

 

 

טבעת וגינלית

טבעת גמישה אשר מוחדרת באופן עצמאי לנרתיק, כמו טמפון, למשך שלושה שבועות בכל חודש. הטבעת משחררת את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטין אשר מונעים מהשחלות לשחרר ביציות ולמעשה מפסיקים את הביוץ.

 

בנוסף, הורמונים בטבעת מסייעים למניעת השרשת ביצית מופרית ברירית הרחם ומקשים על חדירת הזרע. כעבור שלושה שבועות יש להוציא את הטבעת להפסקה של שבוע, במהלכו מתרחש הדמם הווסתי וקיימת עדיין הגנה.

 

הטבעת הווגינלית יעילה ב-99 אחוז מהמקרים (בשימוש נכון). חשוב להקפיד להכניס את הטבעת החדשה בזמן על מנת שזו תהיה יעילה.

 

יתרונות

הטבעת קלה לשימוש ונוחה, ומתאימה למי שחוששת שתשכח ליטול גלולות מדי יום. בדומה לגלולות למניעת היריון, הטבעת עשויה להקל על תסמיני תסמונת קדם וסתית, להפחית דימומים במהלך המחזור, להקל על כאבי מחזור ואפילו לרפא או לשפר אקנה. אין להוציא את הטבעת מהגוף במהלך קיום יחסי מין.

 

חסרונות

לא תמיד קל לזכור לשים טבעת חדשה בזמן. בנוסף, השימוש בטבעת עלול לגרום לתופעות לוואי כמו דימום בין מחזור למחזור, רגישות בשדיים, בחילה וכאבי ראש. תופעות הלוואי חולפות לרוב אחרי חודשיים או שלושה של שימוש.

 

גניקולוג מציג אמצעי מניעה - טבעת וגינלית ודיאפרגמה
טבעת וגינלית או דיאפרגמה?

 

זריקת דפו פרוברה

מדובר בזריקה של ההורמון פרוגסטין אשר ניתנת לשריר בזרוע או בירך. ההורמון משתחרר באיטיות ומונע מהשחלות לשחרר ביציות ומעבה את הריר בצוואר הרחם, ובכך מונע כניסה להיריון. הזריקה ניתנת אחת לשלושה חודשים ויעילה ב-99 אחוז מהמקרים.

 

יתרונות

זריקת הדפו פרוברה מתאימה לנשים שלא יכולות להשתמש באמצעי מניעה שמשלבים אסטרוגן ופרוגסטרון ומקנה הגנה ארוכה של שלושה חודשים מפני כניסה להיריון.

 

חסרונות

הזריקה עלולה לגרום לתופעות לוואי שונות, ובהן הגברת הנטייה לדיכאון ופגיעה בצפיפות העצם. בנוסף, לאחר הפסקת אמצעי המניעה עלול להידרש זמן עד לחזרת הפוריות – לעיתים עד שישה חודשים. אם את מתכננת להיכנס להיריון בטווח הקרוב, מוטב לבחור באמצעי מניעה אחר.

 

עוד ב סקס

מאונן יותר, מטריד יותר ונפגע טראומה: האם אתה מכור למין?

לכתבה המלאה

 

קונדומים

אחד מאמצעי המניעה הפופולריים ביותר הוא כידוע גומי שמולבש על איבר המין של הגבר ובכך מונע מפגש של הזרע עם הביצית. הקונדומים, בשימוש נכון, יעילים בשיעור של 98 אחוז. לגרסה המוחדרת לנרתיק האישה, ומכונה קונדום נשי, יש יעילות של 95 אחוז.

 

יתרון

אמצעי המניעה ההפיך היחיד שמיועד לגברים ומעביר אליהם את האחריות למניעת היריון לא רצוי. בנוסף, מדובר באמצעי המניעה היחיד שמגן גם מפני הידבקות במחלות מין חיידקיות ונגיפיות (לא של העור), ובהן איידס. יתרון נוסף הוא הזמינות והנגישות של הקונדומים.

 

חסרונות

חלק מהגברים מדווחים על פגיעה בתחושת ההנאה המינית כתוצאה מהשימוש. בנוסף, הקונדום עלול להחליק או להיקרע ובכך יעילותו נפגמת.

 

אישה אוחזת בקונדום - אמצעי מניעה
עלול לפגוע בספונטניות

 

דיאפרגמה

דיאפרגמה היא כיפת סיליקון או גומי המיועדת לשימוש רב פעמי. את הדיאפרגמה מחדירים לנרתיק וממקמים על פתח צוואר הרחם, ובכך מונעים מהזרע להיכנס לשם. על הדיאפרגמה מורחים קוטל זרע על מנת לשפר את יעילותה.

 

ניתן להכניס את הדיפארגמה כשעתיים לפני המגע המיני או מיד לפניו ויש להשאירה בנרתיק כשעתיים עד שמונה שעות לאחר קיום היחסים כדי להבטיח את יעילותה. בשימוש נכון הדיפארגמה אפקטיבית בכ-90-80 אחוזים מהמקרים. לפני השימוש, יש לעבור בדיקה ע"י רופא נשים, על מנת להתאים את מידת הדיאפרגמה לאישה.

 

יתרונות

אין לשימוש בדיאפרגמה תופעות לוואי מיוחדות, וניתן להכניסה לפני קיום היחסים עם פגיעה מינימלית בספונטניות.

 

חסרונות

היעילות של הדיאפרגמה נמוכה ביחס לאמצעי מניעה אחרים. בנוסף, לוקח זמן ללמוד להשתמש בה באופן אפקטיבי, והשימוש בקוטל זרע עלול לעורר רגישות אצל נשים מסוימות ולפגוע באוכלוסיית החיידקים הטובים בנרתיק.

 

 

 

 

"אמצעי מניעה טבעי" שיטת המודעות לפוריות

זוהי שיטה טבעית לחלוטין אשר מאפשרת לאישה לעקוב אחר המחזור שלה מהווסת ועד הביוץ, ובכך לקבוע מתי סיכוייה להיכנס להיריון הם הפחותים ביותר, ולקיים יחסי מין בהתאם. למעשה, האישה בודקת מדי יום את סימני הפוריות שלה, בהתבסס על שלושה מרכיבים: חום הגוף כפי שהוא נמדד עם היקיצה בבוקר, הפרשות וגינליות, אשר משתנות בהתאם לשלב במחזור החודשי, ובדיקה פנימית של צוואר הרחם.

 

 אמצעי מניעה טבעי סימון תקופת הביוץ בלוח שנה
מה שנקרא: Save The Date

 

הכל נרשם ומתועד ומאפשר לאישה לדעת מה חלון הפוריות שלה, והזמן בו היא צריכה להימנע מקיום יחסי מין. בשימוש נכון, השיטה הזו יעילה ב-88-76 אחוזים מהמקרים, ואפקטיבית יותר אם מבצעים אותה תחת הדרכה של איש מקצוע.

 

יתרונות

השיטה טבעית לחלוטין, ללא הורמונים ותופעות לוואי וללא התערבות חיצונית, ומאפשרת לאישה חיבור לגופה. השיטה יעילה גם כשרוצים להיכנס להיריון ולדעת מתי מתרחש הביוץ.

 

חסרונות

טעויות בחישוב או קריאה לא נכונה של הסימנים עלולות להביא לכניסה להיריון לא רצוי. בנוסף, השיטה מצריכה תשומת לב והתעסקות יומיומית. בימים בהם הסיכוי להיכנס להיריון גבוה, אין לקיים יחסי מין או שיש צורך להשתמש באמצעי מניעה נוסף, שאיננו הורמונלי.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על סקס ומיניות למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

סקס תגמרו לקרוא: כל מה שאתם חייבים לדעת על האורגזמה הנשית

למה גמירה נשית דומה לרעידת אדמה, מדוע אסור להגדיר את גירוי הדגדגן כמשחק...

נטלי רון

ויטמינים ומינרלים איפה תמצאו ויטמינים אנטי דלקתיים?

דלקות הן סימן למנגנון הגנה תקין בגוף, אך לעיתים הן גם גורם סיכון...

אייל פלד

יוגה אורגזמות חזקות ושחרור מעכבות: הקשר בין יוגה לסקס

מבט משתהה על סרטונים של מתרגלי יוגה ששולטים באופן מושלם בגופם גורם לחלקנו...

מערכת LivA

דיאטות אכילה אינטואיטיבית: תפסיקו לעשות דיאטות ותתחילו לאכול לפי תחושות

כולנו היינו אכלנים אינטואיטיביים כתינוקות – אכלנו כשהיינו רעבים ואת הכמות שהיינו צריכים....

סימי שאואר

ניקוי רעלים זה מה שקורה לגוף שלנו כשאנחנו צמים – שעה אחר שעה

לפני שיחלפו לכם 24 שעות ללא מזון, התאים שלכם כבר יתחילו לנקות את...

נטלי רון

סקס המדריך למתחילים: כל מה שאתם צריכים לדעת על מין אנאלי

יש את מי שיכווצו את הלחיים של הישבן רק מהמחשבה שמשהו או מישהו...

נטלי רון

הגיל השלישי מי הן התרופות שגורמות לכם ליפול בגיל השלישי?

נפילות הן גורם סיכון נפוץ ומשמעותי לפציעות והידרדרות בריאותית בגיל השלישי. בין "האשמים"...

אריאל רוז'יצקי

ויטמינים ומינרלים חושבים שחסר לכם ברזל? בדקו את עצמכם

אוכלים קרח, מתנשפים או מקפיצים רגליים? ייתכן שאתם סובלים ממחסור בברזל. איזה רעב...

מירי קליין

סקס העורלה הנשית: מתברר שיש דבר כזה והגודל שלה קובע

היא דומה לעורלה הגברית - אבל לא בנראות, היא מגיעה בכל מיני צורות...

עדי כץ