כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
למה חשוב שתשתעלו, מה הסכנות של אצירת שתן, ואיזו מברשת כדאי להביא איתכם לבית החולים? תקופת החלמה מהליך כירורגי מחייבת ערנות לסימנים חריגים והקפדה על ההנחיות. אלו הדברים שכדאי לשים אליהם לב
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
שתף:
יציאה מניתוח: עכשיו מתחיל האתגר האמיתי | צילום: shutterstock
שתף:
יציאה מניתוח: עכשיו מתחיל האתגר האמיתי | צילום: shutterstock
ניתוח זה דבר מפחיד, נקודה. אתם יודעים איך אתם נכנסים, אבל אף פעם אי אפשר באמת לדעת איך יוצאים. יחד עם זאת, ומעורר חשש ככל שיהיה, בסופו של דבר, ניתוח אורך כמה שעות לכל היותר ומה שנשאר לאחר מכן הוא ההחלמה, וזאת לא נגמרת כל כך מהר.
סיבוכים שונים עלולים להיווצר בקרב מטופלים לאורך תקופת ההחלמה והשיקום. חלק מהם נובעים מהפעולה הניתוחית עצמה ומאמצעי ההרדמה, וחלק קשורים להתנהלות המטופל לאחר היציאה מההליך הכירורגי. הקפדה על ההנחיות עשויה לסייע במניעת רבים מהסיבוכים האפשריים ולכן מומלץ להכיר את הנפוצים שבהם מראש ולהיערך להם בהתאם.
במילים אחרות ובפרפרזה על הפתגם המוכר: הניתוח הצליח – החולה חי, בריא ושלם.
סיבוכים שכיחים לאחר ניתוח
דלקת ריאות – צחצוח שיניים מעולם לא היה חשוב יותר
דלקת ריאות עלולה להיווצר בעיקר לאחר ניתוחים באזור הבטן, אבל הסבירות לסיבוך קיימת כמעט בכל סוגי הניתוחים. אם אתם שואלים את עצמכם מאיפה החיידקים שהביאו למחלה, ייתכן שהבעיה מתחילה בפה. דמיינו את עצמכם רגע לפני השינה כשאתם נזכרים שלא צחצחתם שיניים ואתם כבר מכוסים.
אם הסיטואציה הזאת מתרחשת כשאתם אחרי ניתוח ויש לכם צלקת בנוסף לכול, מה הסיכויים שתצליחו לשמור על היגיינת פה תקינה?! אנשים רבים מזניחים את צחצוח השיניים, בוודאי בתקופה של יציאה משגרה, כמו במקרה של ניתוח, והתוצאה יכולה להיות דלקת ריאות שמקשה על ההחלמה.
תמט ריאתי – לא להפסיק להשתעל
תמט ריאתי הוא מצב בו חלק מהריאה קורס ואינו מסוגל להכניס או להוציא אוויר. הדבר מקשה על נשימה תקינה, גורם לכאבים ויכול להשפיע קשות על ההתאוששות מניתוח. אחת מהסיבות להיווצרותו נובעת מכך שבמהלך הניתוח נשאפים לריאות חומרי הרדמה שעלולים להשפיע על היענות הריאה לשאיפת אוויר.
בנוסף, אחרי ניתוח נשארת צלקת בגוף ואזור כואב במיוחד. אם תנסו לצחוק או להשתעל במצב רגיל, בוודאי תרגישו את כל הבטן, אבל אם הייתה שם צלקת כנראה שהייתם נמנעים משיעול בכל מחיר. ההימנעות הזו עלולה אף היא לגרום למטופלים לחוות תמט ריאתי. למרות הכאבים לאחר הליך כירורגי צריך לחזור ולהשתעל עד כמה שאפשר.
הצלקת הניתוחית יכולה להיות מקור משמעותי לצרות; אחד הסיבוכים הקשים לאחר הליך כירורגי הוא הזדהמות של הפצע המגליד. במצב כזה מתחילה נפיחות, אודם של האזור, כאבים עזים ולעיתים אפילו פתיחה של הפצע עד כדי צורך בתפירה מחדש.
אחת ההמלצות היא לבקש מהמטופלים לעשות מקלחת עם סבון נוגד זיהומים לפני הניתוח, ואם יש צורך בכך, אף לקחת אנטיביוטיקה מניעתית על פי הוראת הרופא, וכמובן לחטא את אזור הניתוח עוד לפני – פעולה עליה אחראי הצוות הרפואי.
גם אם אתם נבוכים מכך, הזכירו לרופא להקפיד על ההנחיות לפני ההליך הכירורגי על מנת למנוע זיהום עתידי.
אצירת שתן – אל תאגרו בפנים
תרופות ההרדמה מאפשרות לאדם שלא לחוות את ייסורי הניתוח, אבל הן עלולות להרדים גם איברים שלא הייתם רוצים לראות רדומים. שלפוחית השתן יכולה להגיב לחומרי ההרדמה בצורה מפתיעה ולהגיע למצב של חוסר תפקוד לאחר פרוצדורה כירורגית.
שלפוחית לא מתפקדת עלולה לאצור את השתן בפנים – עד כדי התנפחות וסכנה לזיהומים. אם אתם מתחילים להרגיש אי נוחות, מלאות בבטן או שפתאום אתם שמים לב שאתם לא זוכרים מתי בפעם האחרונה הייתם בשירותים, יכול להיות שתזדקקו לסיוע זמני בהתרוקנות, עד שהשלפוחית שלכם "תתעורר" מההרדמה ותתגבר על הבעיה.
כאבי גרון – הנשמה מצינור לקנה
אחת מהתופעות המוכרות ביותר לאחר ניתוח היא כאבים בגרון. צריך לזכור שקנה הנשימה שלנו מורגל בכניסה וביציאה של אוויר בלבד. אם לדוגמה, לרגע נכנס פירור מזון לקנה, אנחנו נתקפים שיעול כדי להוציא אותו ולהמשיך בנשימה כרגיל.
במהלך ניתוח בו החולה מונשם, יש צורך להכניס צינור הנשמה אל תוך הקנה. במקום חלל ריק מלא באוויר, קנה הנשימה חווה את צינור הנשימה שנמצא בו וגורם לגירוי הריריות ודרכי הנשימה – מה שמותיר את המטופל עם גרון כואב כמה ימים לאחר הניתוח עצמו. למ
רות חוסר הנוחות, יש לזכור שמדובר בתופעה זמנית וחולפת.
דימום – תנועה אחת יותר מדי
אחד החששות הגדולים ביותר במהלך ניתוח הוא דימום מתפרץ שיהיה קשה לעצור. אבל מלבד דימומים כאלה,
כמעט בכל ניתוח יש סכנה לדימום חוזר לאחר סיום ההליך הכירורגי; החיתוך של הרקמות, הפצע הניתוחי והתפירה מעלים את הסבירות שיתרחש דימום שכזה – בעיקר אם פעולה ניתוחית לא בוצעה נכון, אם למטופל קיימות הפרעות קרישה ואפילו בשל תנועה לא נכונה.
אם אתם אחרי ניתוח, תנו לעצמכם זמן להחלים, אל תמהרו לחזור לשגרה ובחנו בזהירות את גבולות הגוף שלכם לאט לאט. אם אתם מבחינים במשהו חריג, כמו שהתחבושות שלכם מתמלאות בדם, מומלץ לבדוק מול הגורם המטפל האם המראה תקין ומה צריך לעשות. הפנו את תשומת לבם של הרופאים. ערנות יכולה להציל חיים.