עיצוב קליניקה: איך מעצבים נכון חדרי טיפול?

כניסה לקליניקה של טיפולים היא המקום בו מתחיל השינוי הראשוני עבור המטופל. עיצוב נכון של החלל מאפשר למטופל להתמסר לטיפול, לכבד את התהליך ואף לשפר את הסיכויים להצלחתו. מהם הצבעים המומלצים לעיצוב חדר טיפולים, ואילו תמונות כדאי לתלות על הקירות?

3 דק׳

חדר המתנה בקליניקה | צילום: shutterstock

חדר המתנה בקליניקה | צילום: shutterstock

שתף:

חדר המתנה בקליניקה | צילום: shutterstock

הקליניקה היא מקום המפלט של המטופל. המולת היומיום והטלפונים החכמים מפנה את מקומה לחלל שמשדר רוגע, אסתטיות, צמיחה וריפוי. כמו בכל דבר בחיים, בכדי לאפשר למטופל להתמסר לטיפול ולריפוי להצליח, חשוב לדאוג לפרטים הקטנים – בין היתר, בעזרת עיצוב נכון של החלל.

 

באמצעות אלמנטים של צבע, תאורה ואביזרים משלימים ניתן לייצר אי של שקט עבור המטופלים. איזה צבעים מומלצים, ואיך מים יכולים להשפיע?

הרעיון הוא לתת למטופל הרגשה נעימה ונוחה וכזו שתאפשר לו להישאר, להתמסר ולהרגיש מוגן מספיק כדי לחלוק את כאביו

עיצוב חדר טיפולים בקליניקה
לשדר שלווה, אסתטיקה וחמימות למטופל | צילום: shutterstock

הקליניקה שלכם, המטפלים, היא המקום אליו אנשים מגיעים על מנת לרפא את הגוף והנפש, ולשם כך נדרשת, קודם כל, אווירה מזמינה ומרגיעה.

 

מעבר לאיכות הטיפול, לתחושה שעוברת דרך חדר הטיפולים עשויה להיות השפעה גדולה על הצלחת הטיפול שכן היא משליכה על יכולתו של המטופל להתמסר לתהליך. קליניקה שמעוצבת נכון חייבת לשדר שלווה, אסתטיקה וחמימות למטופל – מרגע הגעתו.

 

שימוש נכון באלמנטים כמו צבע, תאורה ואביזרים משלימים מאפשרים יצירה של אווירה נכונה וכזו המשדרת מעבר לאזור שונה ואחר מהמולת היום, אזור בו מניחים להתראות השוטפות מהטלפונים החכמים. בהקשר זה כדאי לזכור ששקט ויזואלי מקדם שקט פיזי ומחשבתי וגורם למטופל לכבד את המקום אליו נכנס.

 

בנוסף, אווירה מדויקת בקליניקה תפיג גם את החששות מפני טיפול או מטפל שלעיתים אינם מוכרים למטופל עדיין, ותעניק לו תחושת ביטחון.

 

 

 

 

 

מיקום הקליניקה

במצבים בהם הקליניקה ממוקמת בתוך הבית, בטרם נחליט היכן ימוקם חדר הטיפולים אנחנו צריכים לחשוב האם אנחנו רוצים לחשוף את שאר חלקי הבית בפני המטופל שמגיע לאזור הפרטי שלנו; האם יצטרך לחלוף על פני החדרים, המטבח או הסלון לפני שייכנס לחדר הטיפולים או האם נוכל למקם את הקליניקה שלנו בנפרד ולבודד את החוויה עבורו?

 

ישנם מטפלים שיעדיפו להפריד לגמרי את מתחם הטיפול משאר הבית כדי לא לפגוע בפרטיות שלהם ולא להסיח את דעת המטופל, מנגד, ישנם כאלה שלא יפריע להם שהמטופל ייחשף לאזורים המשותפים כמו המטבח או הסלון אך ידאגו ששאר החדרים יישארו נסתרים. כדאי לקחת בחשבון שחלק מהמטופלים לא אוהבים בעצמם להיחשף לחייו הפרטיים של המטפל וירגישו שהדבר מסיח את דעתם מהטיפול עצמו.

 

הרעיון הוא לתת למטופל הרגשה נעימה ונוחה וכזו שתאפשר לו להישאר, להתמסר ולהרגיש מוגן מספיק כדי לחלוק את כאביו עם המטפל. רושם ראשוני ממבואת הכניסה לקליניקה יכול להיות משמעותי במקרה זה ומומלץ להקפיד שלא להעמיס אזור זה ברהיטים וחפצים שיפריעו למטופל להיכנס.

עיצוב חדר המתנה בקליניקה
לא להעמיס ברהיטים

מבואה וחלל המתנה המעוצבים נכון צריכים לשדר למטופל שהוא נמצא בדרך לשינוי וריפוי ולשלב תאורה נעימה ולא בהירה מדי. מומלץ להציע למטופל חומרי קריאה כמו מגזינים, קנקן או מתקן מים לשימוש חופשי, ולשלב צמחייה וחפצי אומנות על הקירות.

עוד ב שיטות טיפול

הסיבוך של שלבקת חוגרת: כך מטפלים בכאב עצבי כרוני

לכתבה המלאה

התאמת העיצוב לטיפול

ההחלטה על אופי החדר צריכה להתקבל לאחר הבנת צרכי המטפל ומטרת הטיפול; האם אלו טיפולי גוף, טיפולים בילדים, האם ישנו צורך בחלוקת החלל לאזורים שונים, לדוגמה: אזור תשאול, אזור החלפת בגדים ואחסון חפצים, אזור לתיקי מטופלים וציוד משרדי, וכמובן אזור לטיפול עצמו. לאחר בחינת הדברים ועם ההבנות האלו ניגשים לעיצוב החלל וסידורו.

עיצוב קליניקה של פסיכותרפיסטית
קליניקה לטיפולי פסיכותרפיה

בהקשר הזה, חשוב לזכור שאם הקליניקה שלכם מצריכה המתנה של מטופלים לטיפול, יש לאפשר להם לשהות בחלל המתנה נפרד עם אזורי ישיבה נוחים.

 

כאמור, כלל ראשון בעיצוב חלל הקליניקה הוא התאמת העיצוב לסוג השירות שהמטפל מציע. צבעים בהירים ואווירה צבעונית יכולים להיות רלוונטיים עבור מטפל שפוגש ילדים, בעוד שעבור מטפלים שעוסקים בריפוי אנשים החווים כאב, כדאי להתאים את הגישה והישיבה בזמן ההמתנה לנוחותם ובהתאם לכך להתמקד בעיצוב המשדר רוגע.

 

 

 

 

צבעוניות מעוררת או מרגיעה

על פי הפנג שוואי, שיטת עיצוב סינית שמתמקדת באיזון ההרמוניה עם הטבע, לכל צבע ויסוד יש השפעה אחרת על האדם. לדוגמה: לבן – מרמז לנו על התחלות חדשות, סגול – משדר רוגע, כחול – על שלווה ותקשורת, טורקיז – ייתן לנו תחושה של שובבות ויצירתיות, צהוב – הנאה וצחוק, אדום – אנרגיה והתלהבות, ירוק – צמיחה, וכתום – הוא יצירה.

 

יש להיזהר בנוגע לשילובי הצבעים ולזכור כי עומס של צבע יכול לגרום להשפעה הפוכה ומלחיצה.

עיצוב קליניקה לפי הפנג שוואי
לכל צבע יש השפעה אחרת על האדם

לחדר הטיפולים לדוגמה, לא נשתמש בצבע האדום היות והוא צבע ממריץ שעלול לעלות את לחץ הדם. שימוש באלמנטים בגוונים של סגול או כחול וצביעת הקירות בצבעי שמנת יכול להעניק לנו אווירה רגועה מתאימה. אגב, מומלץ שלא לצבוע את הקירות בלבן היות והוא מחזיר את קרני האור ויוצר פעולה מעוררת.

כללים לעיצוב נכון של קליניקה

אחרי שמיקמנו רהיטים ובחרנו צבעים לקירות, חשוב מאוד לאבזר את החלל בחפצי נוי, כריות, וילונות, תמונות, שטיח וכדומה. חפצים אלו הם אלו שמעניקים את האווירה והשפה העיצובית לחדר ומומלץ מאוד להיעזר באיש מקצוע או ברעיונות מרחבי הרשת כדי לבחור חפצים שמתכתבים האחד עם השני.

 

בחללים בהם תאורה בהירה איננה נדרשת לצורך אבחון וטיפול, מומלץ להשתמש בתאורה חמימה ורכה ולהימנע מתאורת פלורסנט.

 

 

 

 

צמחייה טבעית חשובה מאוד בחלל טיפולים ומשדרת טבעיות, התפתחות ופריחה. מומלץ למקם 3-2 עציצים בקליניקה, בהתאם ליכולת התחזוקה שלהם. אם הדבר איננו אפשרי כדאי לשלב תמונה או ציור של נוף ירוק.

 

מלבד מתקן או קנקן מים, גם שילוב של אלמנטים עם מים חשוב לעיצוב של קליניקת טיפולים. אלמנטים אלו יכולים להיות אקווריום עם דגים, תמונה של מים זורמים, מזרקה קטנה וכן הלאה. שימו לב רק שהרעש שנובע מהאלמנטים השונים לא מפריע למטופל וממוקם רחוק מאזור הטיפול למניעת הסחת דעת.

עיצוב קליניקה מזרקה ביתית
צמחייה ומים יוצרים אווירה חיובית וטבעית בחדר הטיפולים

במקרים רבים, יש צורך בהאפלת חדר הטיפול ליצירת תחושת נוחות ורגיעה. באזורים בהם אור השמש חודר בחוזקה לחלל, מומלץ לתלות וילונות שייצלו את החדר ויוסיפו לאווירה החמימה.

 

השילוב הכי חשוב בכלל העיצוב של חלל הקליניקה הוא בין פונקציונאליות שתאפשר לכם כמטפלים לעבוד בדיוק, לתחושת נוחות שתשרה על המטופלים ועליכם אווירה של אזור מוגן ונעים בו מגיעים ליצור שינוי.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על שיטות טיפול למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי